• Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

Çikolata Kisti: Belirtileri, Tedavisi, Hamileliğe Etkisi

DarkWoman

MFC Üyesi
Üyelik Tarihi
27 Kas 2019
Konular
5,318
Mesajlar
11,488
MFC Puanı
66,370
Çikolata Kisti: Belirtileri, Tedavisi, Hamileliğe Etkisi



"Endometriozisin daha yaygın bilinen adıyla çikolata kisti, birçok kadında görülebiliyor. Peki çikolata kistinin belirtileri nedir? Tedavisi nasıl olur? Çikolata kisti hamile kalmaya engel mi? İşte cevaplar..."

Çikolata kisti belirtileri

Çikolata kisti, başka hastalıklarla karıştırıldığı için tanı konulması genellikle gecikiyor. Belirtilerinin nitelikleri ve şiddeti, hastalığın yerleşmiş olduğu bölge ve yayılma durumuna göre farklılık gösteriyor. Adet ağrısının normal karşılanması gibi nedenlerle de teşhis gecikebiliyor.

Çikolata kistinin en belirgin belirtilerini şu şekilde sıralayabiliriz;

-Ağrılı ve/veya yoğun adetler
-Kasık ve karın ağrıları
-Cinsel ilişki sırasında ağrı
-Hamile kalmada güçlük ve kısırlık
-Bağırsak problemleri çikolata kistinin belirtileri arasında gösteriliyor.

Çikolata kistinin bir diğer belirtisi ise karın ağrısı. Ancak karın ağrıları pek çok hastalığın belirtisi olabiliyor. Özellikle genç kızların adet ağrısını normal karşılaması, ya da toplumda “hepsi senin kafanda aslında” gibi yönlendirmelere sıkça rastlanması nedeniyle ağrılı adetler ya da uzun süren karın ağrılarına gereken önem verilmiyor.

Son 6 ay içerisinde devamlı ya da sık sık karın ağrısı hissediliyorsa mutlaka dikkate alınmalı. Ağrının cinsel ilişki ya da adet dönemi dışında olmasının çikolata kisti hastalığı olabilir. Ağrılı dışkılama ya da idrara çıkarken ağrı yaşamak da çikolata kistinin belirtileri arasında yer alıyor.



Çikolata kisti tedavi edilebilir mi?

Çikolata kistleri yumurtlamayı engellediğinden tedavide erken teşhis oldukça önemlidir. Bu sebeple yukarıda bahsi geçen belirtiler gözlemlendiği takdirde kişinin doktora başvurması gerekir.
Tedavi kişinin yaşına ve hastalığının seviyesine göre belirlenir. Bu durumda daha çok hastalığı kontrol altına almaya ve yarattığı şikayetleri azaltmaya yöneliktir. Bazı kişilere bu hastalık için üretilen ilaçlar aracılığıyla medikal bir tedavi uygulanırken, bazı hastalarda cerrahi yöntemler tercih ediliyor.

Çikolata kisti hamile kalmaya engel olur mu?

Çikolata kisti, şiddetli adet, karın ve kasık ağrıları gibi etkenlerle hayat kalitesini oldukça düşürebiliyor. Bu hastalık, kötü seyretmesi durumunda anne olmayı bile engelliyor.
Çikolata kisti hastalığı, rahmin içini dolduran doku tabakasına ait hücrelerin yumurtalıklar, bağırsaklar, mesane gibi rahim dışında başka bir organda yerleşip büyümesiyle ortaya çıkıyor. Adet döneminde ve cinsel ilişki sırasında şiddetli ağrıya yol açan, hiç hamile kalmamış kadınların yaklaşık yüzde 30’unda, anne olmuş kadınların ise yüzde 5’inde görülen bu hastalığa en sık, hiç hamile kalmamış 25-45 yaş arası kadınlarda rastlanıyor.
Çeşitli faktörlerle daha yüksek risk grubunda olan kadınlar, hastalığın en ufak sinyalini bile dikkate almalı ve düzenli kontrollerinde mutlaka doktorları ile paylaşmalı.

Risk gruplarını ise şöyle sıralayabiliriz;

Hiç doğum yapmamış olmak
Erken yaşta adet görmeye başlamış olmak
Düşük beden-kitle indeksi
Alkol tüketimi
Endometriozis hastası bir veya daha fazla yakın akrabaya sahip olmak (anne, kızkardeş, teyze, hala gibi)
Adet kanının vücuttan normal yollarla atılımını engelleyen herhangi bir durumu yaşıyor olmak.
 

BurcakGezer

MFC Üyesi
Üyelik Tarihi
26 Ağu 2020
Konular
3
Mesajlar
9
MFC Puanı
40
Bende belirtilerin çoğu var bakalım çikolata kisti çıkacak mı. Tedavisi de kolay bir şeye benzemiyor
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Üst