• Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

Çin Mitolojisi'de Jingwei Kuşunun Denizle İmtihanı

İlksu

MFC Üyesi
Üyelik Tarihi
18 Tem 2017
Konular
589
Mesajlar
1,269
MFC Puanı
30
77304058360559372661.jpg


Jingwei kuşunun hikayesi naif anlatıma sahip bir trajedidir aslında. Doğanın döngüsünü kabullenmenin bir versiyonu olan "Jingwei'in denizle imtihanı" hikayesi Türkiye'deki kuşa dönüşme motifinin benzerliklerini taşıyor. Gelin bu hikayeye birlikte kulak verelim.

Yaklaşık 4 bin yıl önce İmparator Yandi sadece yeryüzünün büyük bir kısmını yönetmekte kalmıyor ayrıca her gün güneşin yükseldiği Doğu Denizi'nde de hüküm sürüyordu.

İmparator Yandi'nin hükmettiği ülke halkının ve imparatorun sevdiği dört güzel kızından en ufağı Nüwa içlerindeki en akıllı ve sevgi dolu olanıydı. Nüwa babasının göz bebeğiydi.

Bir gün imparator, kızı Nüwa'yı da yanına alarak Doğu Denizi'nde geziye çıktı. Saraydan dışarı uzaklara hiç gitmemiş olan Nüwa uçsuz bucaksız, masmavi açık denizi görünce küçük kızın yüreği heyecanla doldu.
Nüwa etkileyici sahil boyunca koştu, gelgit havuzlarından deniz kabukları topladı, uysal dalgalarla oynadı. İmparator kızının heyecanı gördükçe hazla karışık övünç duygusuna kapılıyordu.

Bu güzel yerden eve dönme vakti geldiğinde Nüwa büyüleyici denize gözyaşlarının dökülmesine engel olamadı.
Eve döndükten sonra Nüwa denizde geçirdiği zamanları unutamadı ve tekrar oraya gitmek istedi. Ama babası ülke yönetimiyle meşgul olduğu için kızıyla tekrar denize gitmeye vakit bulamıyordu. Ve böylece bir gece Nüwa gizlice saraydan kaçarak Doğu Denizi'ne giden yolu tek başına geçti.

Durgun mavi denizin yüzeyi güneşin altında parlıyordu. Taptaze hava ve huzurlu atmosfer karşısında Nüwa mest olmuştu. Bir kayığa binen Nüwa güneşin yükseldiğini düşündüğü noktaya doğru okyanusta sürüklenmeye başladı.

Sakin sularda ilerlemenin keyfine varan Nüwa, çok geç olana kadar etrafında şiddetli bir fırtınanın büyümekte olduğunu farketmedi.
Birden bire esen kuvvetli rüzgar dağ yüksekliğinde dalgaların denizde yükselip kayığı alabora etmesine neden oldu. Nüwa çaresizce denizin derinliklerinde boğularak can verdi. Ancak Nüwa'nın ruhu birden bire bir kuşa dönüşerek kabaran dalgaların arasından ok gibi karanlık gökyüzüne fırladı.
Bu kuş bir kargaya benziyordu. Ancak kuşun renkli tüylerle kaplı başı, beyaz gagası ve kırmızı pençeleri Nüwa'nın yeniden hayat bulduğunun işaretiydi. Kuşun öttüğünde çıkardığı ses olan "Jingwei" daha sonra kuşun adı haline gelecekti.

Hikayenin bu kısmında Anadolu'da kuşlar hakkında anlatılan pek çok benzer öykünün varlığından bahsetmek yerinde olacaktır. Bilhassa guguk, ibibik ve yusufçuk gibi kuşlar hakkında anlatılanlar pek çeşitlidir. Bu öykülerde de masum bir çocuk veya gencin ölümüyle bir kuşun vücudunda tekrar hayat bulduğuna inanılır. Türkiye'nin her bölgesinde anlatılan hikayeler birbirinden farklılık gösterse de kuşa dönüşme motifinin benzerliği ilgi çekicidir.
Hazin olayı öğrenen İmparator Yandi kendisini harap etti. Soluğu Doğu Denizi'nde alan imparator bir kayanın üstüne oturup tek başına matem tuttu. Yandi'nin kudreti biricik kızını geri getirmede aciz kalıyordu.

Öte yandan Jingwei kuşu dut ağaçlarının yoğun olduğu kuzeydeki Fajiu tepesine uçtu. Gelecekte denizin masum insanlara zarar vermesini engellemek için denizi dolduracağına dair intikam yemini etti. Ve böylece her gün Jingwei kuşu görevini tamamlamak için ince dal parçaları ve çakıl taşlarını Fajiu tepelerinden denize taşıdı.

İlk başlarda deniz bu küçük kuşun beyhude çabalarına gülüp geçiyordu. Ancak zamanla kuşun denize çakıl ve ince dal parçalarını atmayı kesmeyeceğini anlayan Doğu Denizi bu duruma sinirlenerek Jinwei'e; "Aptal olma! Bir milyon yıl bile geçse sen beni dolduramazsın" dedi.

Bunun üzerine Jinwei, milyonlarca yıl sürse bile buna devam edeceğini söyledi. Bugün Jingwei kuşu Doğu Denizi'ne küçük dal parçaları ve çakıl taşları atmaya hala devam ediyor.​
 
Üst