• Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

Çocuğunuz bir bağımlı mı? Nasıl anlarsınız?

diShy

Onursal Üye
Üyelik Tarihi
27 Kas 2009
Konular
32,527
Mesajlar
50,860
MFC Puanı
2,580
Türkiye`de gençlerde madde bağımlılığı her geçen gün artıyor. Kullanım yaşı da gittikçe düşüyor.

Uzmanlar zaman geçirilmeden önlemlerin alınması yönünde anne-babaları uyarıyor.Anne-babaların çocuklarına sevgiyle yaklaşmaları, onları dinlemeleri ve onlarla ilgilenmeleri halinde çocuklarının madde bağımlısı olmaları engellenebilir.

Madde bağımlılığına işaret eden davranış biçimleri nelerdir?

Bir çocuk çok iyi bir öğrenciyken veya bir çocuk çok iyi bir çırak iken, dersler kötüleşmişse veya işinde performans düşmüşse, hiç adeti yokken işe gitmiyor, okulu kırıyorsa neden? diye anne-baba sormalı.

Çocuğun harçlık talebi birden bire çok fazla artmış ise bazen de çocuk evden veya işyerinden birşeyler çalmaya başlamışsa (para veya eşya gibi)

Çocuk arkadaş grubunu birden bire değiştirmişse hele hele yeni arkadaş grubunda madde kullanan biri varsa o zaman çok dikkatli olmamız lazım.

Çocuğun davranışlarında ve konuşmasında değişiklikler varsa, örneğin daha önce hiç kullanmadığı kelimeleri (zula, ispiyon, sinyal çekmek gibi) madde alt kültürüne ait kelimeleri kullanmaya başlamışsa, bu çocuğun madde kullananlarla birlikte olmaya başladığını anlamamız gerekiyor.

Çocuk annesinin babasının yanında kollarını hiç açmıyorsa, soyunmuyorsa, iki de bir karnım ağrıyor diye ilaç istiyorsa, ya da bazen çok neşeli, bazen çok öfkeli, bazen çok canlı bazen de çok durgun ise bunlar hep madde bağımlılığına işaret eden davranış biçimleridir.

Anne babalar bunlara daha çok dikkat etsinler. Çocuklarının nereye gittiğini, nerede vakit geçirdiğini çok iyi izlesinler. Çocuklarının zevkleriyle ilgilensinler. Eskiden çalışmaktan zevk alırken şimdi almıyorsa, eskiden müzik dinlerken şimdi başka tür müzikten hoşlanmaya başlamışsa, eskiden bazı arkadaşlarıyla belli kafelere giderken şimdi hızlı dansların yapıldığı yerlere gitmeye başka ortamlara girmeye başlamışsa, anne-babalar çocuklarına hemen `nedir senin derdin` diyerek değil de, `çocuğun bir problemi var mı?` diye araştırmalılar. Çocuğa sevgiyle yaklaşıp, sorunlarını dinlemeye çalışsınlar. Ama olmuyorsa o zaman profesyonel yardım alsınlar.
 
Üst