• Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

Çocuk Eğitimi Ve Disiplin

Pamira

Moderatör
İçerik Üreticisi
Üyelik Tarihi
22 May 2019
Konular
2,801
Mesajlar
9,706
MFC Puanı
60,560
Çocuk eğitiminin olmazsa olmazı ve en önemli parçası şüphesiz ki disiplindir. Hayatımızın her alanında var olan ve var olmaya devam edecek olan disiplin, çocukluk dönemlerinde kazandırılmalıdır. Disiplin eğitimi, çocukların kişiliklerinin olumlu yönde gelişmesi ve toplumda kabul gören bireyler olarak yetişmesini sağlamaktadır.

Gelişen teknoloji nedeniyle çocuk disiplini zorlaşmaktadır. Tabletlerin, bilgisayar ve telefonların kullanım yaşının oldukça düşmesi çocukların eğitimde disiplinin kullanılmasını zorlaştırmaktadır. Disiplindeki amaç, ileriki yaşlarında zorluklarla başa çıkabilen ve mutlu bireyler yetiştirmektir. Ancak çocuğun her istediği alındığı ve yapıldığı takdirde bu disiplin ve eğitim en aza inmektedir.

ÇOCUĞUNUZU KENDİ BELİRLEDİĞİNİZ KALIBA SOKMAYIN

Çocuk eğitiminde disiplinin sağlanmasındaki en önemli faktör çocuğu istenilen kalıba sokmak değildir. Çocuğu sıkmadan ve en önemlisi sevgi ile disipline ederek çocuğun kendini yönetme ve kontrol edebilme kabiliyetini kazandırmaktır. Ancak zorla ve baskı ile yönetilen disiplin çocuğun özgüvenini sarsarak, saldırgan, mutsuz ve güvensiz bir birey olarak yetişmesine neden olur.

Çocuk eğitiminde oldukça ince bir çizgi vardır. Bu çizgi disiplin kontrolünden geçer. Çocuğun her istediğini yapmak ve çok serbest bırakmak çocuğun kişilik gelişiminde büyük bir eksi olacaktır. Her istediğini kolayca elde etmeye ve rahatlığa alışmış bir çocuk ileriki dönemlerde istediğini elde edemediği veya zorlandığı dönemlerde hırçınlaşarak kendini zamanla toplumdan soyutlar.

Çocuğun doyumsuz olarak yetişmemesi ve kendini kontrol edebilme kabiliyetini kazanması adına anne ve babanın rolü çok büyüktür. İşte disiplin burada başlamaktadır. Çocuğunuza onu önemsediğinizi hissettirerek karşınıza alıp konuşmanız ve neyi yapıp neyi yapamayacağı gibi konularda anlaşmaya varmanız gerekmektedir. Ancak bu konuda tutarlı olmanız gerekmektedir. Kimi zaman “sen daha çocuksun” şeklinde hitap ederken, başka zamanlarda ise “çocuk gibi davranma/kocaman oldun” cümleleri ile çelişkili ithamlarda bulunmaktan kaçının.

KENDİ ÇOCUKLUĞUNUZ İLE KIYASLAMAYIN

Çocuğunuza sürekli olarak “ benim zamanımda böyle şeyler yoktu. Sen de azla yetinmeyi öğren.” cümleleri ile hitap etmeyin. Bu durum çocuğunuza karşı yapacağınız bir haksızlık olacaktır. Söz konusu durum çercevesinde olağan bir şey değil ise bunu çocuğunuza izah etmeli ve gerekiyorsa beklemesi gerektiğini anlatmalısınız. Bu durumda sizin yaklaşımınız ve üslubunuz çocuğunuzun bu durumu kabullenmesinde etkili bir rol oynayacaktır.

Çocuk eğitiminde önemli olan faktörlerden birisi de çocuğunuza çok uç noktalarda ve gerçekleştiremeyeceğiniz vaatler vermemenizdir. Eğer gerçekleştiremeyeceğiniz bir durum söz konusu ise bunu çocuğunuza izah etmeli ve olamayacağını belirtmelisiniz. Sizin verdiğiniz vaatler karşısında çocuğunuz bir beklenti içerisine girecektir. Ancak verilen söz tutulmadığında çocuğunuzun size karşı olan güveni sarsılacak ve bu durumun sürekli tekrarlanması durumunda çocuğunuzla aranızdaki disiplin tamamen ortadan kalkacaktır.

AİLE İÇİ SAYGI VE SEVGİ

Çocuk eğitiminin en önemli parçalarından biri aile içi saygı ve sevgidir. Aile içinde bireylerin birbirlerine karşı saygılı olması ve saygı çerçevesinde hareket etmeleri çocuğun kişilik gelişiminde olumlu bir rol oynayacaktır. Çocuğunuza toplumda kabul görecek davranışlarda bulunması gerektiğini, kendinden büyük ve küçük bireylere nasıl hitap edeceği konusunda bilgi vermelisiniz. Çocuğunuz büyüklerine karşı sergilediği en ufak bir saygısız davranışında onu uyarmalısınız. Ancak toplum içerisinde rencide etmeden uyarıda bulunmalısınız. Aksi halde çocuğunuz bu durumda utanarak daha fazla hırçınlaşabilir.

Çocuğunuza toplumda nasıl davranması gerektiğini yalnızca anlatmanız yeterli olmayacaktır. Siz çocuğunuza büyüklere karşı saygılı olunması gerektiğini ve çevrenin temiz tutulması gerektiği gibi konularda bilgi verirken sizin bu konuda tutarsız davranmanız çocuğunuzun gözünden kaçmayacaktır. Çocuk eğitimi ve disiplininde anne ve babanın ayna görevi gördüğü tartışılmaz bir konudur. Ona kazandırmaya çalıştığınız duruş ve davranış biçimlerine ters düşen hareketlerde bulunmayınız.

ÇOCUĞUNUZA KÜSMEYİN

Çocuğunuzun yanlış bir hareketi veya davranışı karşısında onu küserek cezalandırmanız oldukça yanlış bir durumdur. Aynı zamanda küstükten kısa bir süre sonra barışıp birşey olmamış gibi davranmanız çocuğunuzda “Nasıl olsa barışırız, düzelir aramız” algısı oluşturacaktır. Çocuğunuzla küsmek yerine onunla konuşmalı ve durum değerlendirmelerinde bulunmalısınız.

Bu durumda çocuğunuza söz hakkı vermeli ve kendisini ifade etmesine izin vermelisiniz. Onu dinlemeyerek küsmeniz eğitim sürecini olumsuz yönde etkileyecektir. Her ne olursa olsun çocuğunuz ile iletişim kanallarını kapatmayınız. Sorunu şiddet uygulamadan konuşarak çözmelisiniz.

Yapılan yanlış, küslük veya şiddet ile cezalandırıldığı zaman çocuk bu durumdan bir ders çıkarmaz. Dinlenmeden ve konuşulmadan verilen bu tür cezalar çocuğa hiçbir öğreti ve katkı sağlamayacaktır.

ÇOCUĞUNUZA HAYATI ANLATIN

Çocuğunuza neyin yanlış neyin doğru olduğunu, iyiyi ve kötüyü kısacası hayatı anlatın. Toplumda kabul görmeyen davranışların neler olduğunu çocuğunuza anlatın. Toplumda nasıl davranılmalı, toplumun ahlaki değerlerini ve insan ilişkilerini anlatın.

Olası bir zararı engellemek düşüncesiyle çocuğunuzu toplumdan ve insanlardan uzak tutmayın. Sokakta, parkta, bahçede oynamasına izin verin. Ancak bunları yaparken mutlaka gözetim altında tutun. Çocuğu toplumdan ve yaşıtlarından uzak tutmak özgüveninin gelişmemesine neden olacaktır. Topluma çıktığında utangaç, çekingen davranarak sürekli bir korku duyacaktır.

EBEVEYN OLARAK NE YAPMALI?

Çoğunuza baskıcı ve sert tavırlarla yaklaşmayın. Konuşarak ve onu dinleyerek sorunları çözmeye çalışın.

Çocuğunuzun fikrini alın. “sen bu konuda ne düşünüyorsun?”, “sence ne yapmalıyız?” şeklinde sorular sorarak onu önemsediğini gösterin ve kendisini ifade etmesine, fikirlerini söylemesine izin verin.

Tutarlı davranın. Çocuğunuzdan istediğiniz davranışların aksi yönünde davranışlarda bulunmayın.

Onu kendi istediğiniz kalıba sokmak yerine onu yönlendirin. Konuşarak ve onun fikrini alarak ortak kararlar verin.

Yardım duygusunun gelişmesini sağlayın. Ona yardım konusunda bilgiler vererek ne kadar önemli ve güzel birşey olduğundan bahsedin.

Çocuğunuzu başkaları ile kıyaslamayın. Bu durum çocuğunuzun özgüvenini sarsacaktır. Her çocuğun zekaları ve yetenekleri farklıdır. Aynı olması beklenemez.
 
Üst