• Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

Çocuklarda Kemik Ağrısı

Peony

Onursal Üye
Üyelik Tarihi
9 Şub 2015
Konular
12,075
Mesajlar
34,903
MFC Puanı
57,450
Uzmanlar, yarım saat ile bir kaç saat sürebilen ve iyi huylu olan bu tür ağrıların büyüme dönemlerindeki çocuklarda görüldüğünü, normal kabul edildiğini, masajla ve basit ağrı kesicilerle geçebildiğini söyledi.

Türkiye Romatizma Araştırma ve Savaş Derneği Başkanı ve Ankara Üniversitesi (AÜ) Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı öğretim üyesi Ramatoloji Uzmanı Prof. Dr. Şebnem Ataman, daha çok 3-12 yaşlarındaki çocukların kalça ve bacaklarında gece uykudan uyandırabilecek düzeyde ağrılar görülebildiğini söyledi.
Çocukların büyüme döneminde görüldüğü için bu ağrıların halk arasında ''büyüme ağrısı'' olarak bilindiğini ifade eden Ataman, ''Bu yaş grubundaki çocukların yüzde 25-40'ında ağrılar görülebilmekte, artmış fiziksel aktivitelerle ilişkili olabilmekte ve 12-13 yaşlarına kadar devam edebilmektedir. Görülme sıklığı, cinsiyete göre farklılık göstermemektedir'' dedi. Prof. Ataman, büyüme ağrılarının tamamen iyi huylu ve geçici olduğunu belirterek, ''Nedeni genetik ve eklem-kaslarla ilgili yapısal özelliklerle açıklanmaya çalışılsa da kesin olarak bilinmemektedir'' diye konuştu.
Bacak ağrıları şikayeti olan çocuklarda büyüme ağrısı tanısının, ağrıya neden olabilecek lösemi, kemik tümörleri, kemik, eklem, kas dokusu iltihabi olayları gibi diğer tüm hastalıklar açısından incelendikten sonra konulabileceğini vurgulayan Ataman, kesin tanı için ağrıların şekli, sıklığı, şiddeti, süresi hakkında ayrıntılı bilgi alınması gerektiğini bildirdi.

KRAMP ŞEKLİNDE GÖRÜLÜR
Ataman, büyüme ağrılarında ağrıyan bölgede şişlik, kızarıklık, ısı artışı ya da eklem hareketlerinde kısıtlılık olmadığını anlatarak, şunları kaydetti:
''Ağrılar kramp şeklinde, derin, rahatsız edici bir tarzda hissedilir. Bacaklar, baldırlar, bacağın ön tarafı ağrının en çok hissedildiği bölgelerdir. Her iki bacakta da hissedilir. Kalça, bel ve üst taraflarda nadiren görülürler. Ağrılar, aşırı fiziksel aktivite ile artar, masaj ve dinlenmekle azalır. Akşamları ve geceleri artar, uykuyu engelleyecek kadar şiddetli olabilir. Bazı çocuklarda bütün gece boyu sürebilir. Bu hastalarda topallama, eklemlerde şekil bozuklukları, fiziksel aktivite kaybı olmaz. Ağrılar sabahları tamamen geçer.''

MASAJ VE AĞRI KESİCİLER HAFİFLETİR
Ataman, masaj ve ağrı kesicilerin ağrıyı hafifletebildiğini, klinik çalışmalarda büyüme ağrılarının muayene ve laboratuvar bulgularının normal çıktığını dile getirdi. Kesin teşhis için belli bir kriter olmadığını ifade eden Ataman, ''Çocukluk çağı fibromiyalji sendromu (yaygın kas ağrıları ve hassas noktalar), hipermobilite sendromu(eklemlerin normalden fazla harekete izin vermesi) ve miyofosial ağrılar (bölgesel kas ağrıları) gibi daha çok kas yapılarını etkileyen hastalıklardan ayırt edilmelidir. Metabolik ve romatizmal hastalıklar yönünden takibe alınmalıdır'' dedi.
Ataman, büyüme ağrılarında ağrı kesicilerle masaj şeklindeki programının iyi bir tedavi programı olduğunu, ayrıca ''tedavi amaçlı 12 yaşından küçük çocuklara Reye sendromuna neden olabileceği için aspirin verilmemesi gerektiği'' uyarısında bulundu
 
Üst