• Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

Çocuklukta Özdisiplin Nasıl Sağlanır?

-Ruhefza-

MFC Üyesi
Üyelik Tarihi
4 Mar 2019
Konular
932
Mesajlar
4,109
MFC Puanı
1,190
Disiplin Neden Gereklidir?

Disiplin kelimesi ilk etapta olumsuz bir çağrışım yapabilmektedir; ancak belirli kurallar çerçevesinde düzenli bir hayatı sürdürme anlayışı olarak tanımlanabilir.

Özellikle çocukların hayatında belirsizliği giderici bir role sahiptir.

Disiplin sayesinde çocuklar bulundukları ortamların kurallarına daha kolay adapte olabilmektedir. Çünkü olayların ve durumların akabinde ne olacağını bilmek rahatlatıcı etkiye sahiptir.

Bu rahatlatıcı etkiyle çocuklar yaşadıklarını anlamlandırabilirler.

Peki disiplin nasıl sağlanır?

Disiplin, maruz kalınan tutumların;

1) tutarlı olması

2 )kesin ve net olması

3 )sürekli olması

4) anlaşılır olması ile sağlanabilmektedir.

Özdisiplinin Disiplinden farkı nedir?

Özdisiplin kısaca haz duygusunu erteleyebilmek olarak tanımlanmaktadır.

Disiplin dış faktörlere bağlı olarak sağlanırken özdisiplin içsel faktörlerin bir sonucu olarak görülmektedir.

Çocuklukta Özdisiplin kazanımı için neler yapılabilir?

Daha ilk çocukluk yıllarından başlayarak çocuğun bu becerisi geliştirilebilinir.

Bunun için çocuğun en başta disiplinli bir ortamda büyümesi gerekmektedir.

Yaşına uygun tutumlar ve beklentilerle düzen sağlandığında çocuk da nelerin doğru nelerin yanlış olduğuna karar verecektir.

Belirli ritüelleri takip etmek; Örn: 3 yaş çocuğunun kaydırakta sırasını bekleyerek kayması veya dondurmasını her defasında yemekten sonra yiyor olması özdisiplin becerisini geliştirecektir.

Makalenin Anafikri: Çocuklarda yeme problemi yoktur; problemli ebeveyn tutumu vardır.

Neden çocuklarda yeme problemi yaşanır?

Çocuklar yaşına, genetik özelliklerine, hareketli oluşuna ve iştah durumuna göre yeme davranışı sergilerler. Ebeveynler bu davranışı değerlendirirken kendi beklentileri, iştahları ve yemek seçimlerine göre çocuğun bu davranışını dikkate alırlar. Eğer çocuğun yemesi beklentilerini karşılıyorsa problem olmaz. Ancak çocuk, anne baba beklentisinden farklı yiyorsa ya da yemek seçiyorsa çocuğun yeme problemi olduğu düşünülür.

Gerçekten bu bir problem midir?
Aslına bakılırsa uygun yeme ortamı sağlandığında ( yani çocuklar gerçekten öğün vaktine kadar abur cubur verilmeden acıktığı bir ortam ) çocukların bu fizyolojik ihtiyacı kendi başlarına bile karşıladıkları gözlenmektedir. Ancak anne baba çocuğun ağzına sürekli bir şeyler vererek, yemesi için ona baskı kurduğunda bu durum problem haline gelebilmektedir. Ebeveynler için yeme problemi olan durum, çocuklar içinse maruz kalınan ebeveyn baskısı problemine dönüşmektedir.

Ebeveynlerin yemek konusundaki tutumları neden problemlidir?
Genellikle anne babalar çocukların yaş gelişim özelliklerini ve ihtiyacıolan porsiyon miktarını bilememektedir. Bu sebeplerden biri gibi görünse deebeveynlerin, çocukların tercihine saygı duymaması temel meseledir. Ebeveynlerçocukların açlık, uyku tuvalet vb ihtiyaçların fizyolojik olduğunu daimahatırlaması ve bu konuda çocuğun izleyerek onun ihtiyaçlarına yönelik akışıdeğerlendirmesi daha doğru olur. Aksi takdirde çocuklar baskıcı, problematikbir ebeveyn tutumuna maruz kalmaktadır.
Alıntı
 
Üyelik Tarihi
13 Ocak 2013
Konular
91
Mesajlar
199
MFC Puanı
10
Çok zor ya
Bu zamanda çocuk yetiştirmek
 
Üst