• Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

Çoklu Ses Sistemlerinde Dikkat Edilecek Tekniksel Kavramlar

TRWE_2012

Süper Moderatör
Üyelik Tarihi
2 Haz 2020
Konular
3,091
Mesajlar
5,890
MFC Puanı
20,830
BAS, TİZ, FREKANS KAVRAMLARI:

Bas nedir? Tiz nedir? İki yollu-üç yollu kolon neyi ifade eder? Tweeter-woofer-subwoofer nedir? Şimdi bunları kısaca ele alalım.

Sesler bilindiği üzere frekanslara ayrılır. Şu setlerin üzerinde gördüğünüz hani 50 veya 60’lardan başlayıp yükselerek Hz cinsinden frekansı gösteren ayarlar var ya, işte onlar bu frekans aralıklarını ifade eder.

Hani şu 10 Band veya 8 Band Graphics Equalizer dediğimiz ayarlar aslında isteğimiz doğrultusunda bize bas tiz ayarı yaptırır.

Hz’den KHz’e doğru ses tizleşir. İnsanlar belirli frekans aralıklarını duyabilirler. Köpekler insanlardan daha fazla frekans aralığına sahip sesleri duyabilirler. Şu bildiğimiz, sadece köpeklerin duyabildikleri düdükler gibi. Hoparlörler de bu frekans aralıklarını doğal olarak ayrıştırırlar. Küçük çaptaki hoparlörler tiz sesleri, büyük çaptaki hoparlörler bas sesleri verirler.

Bir kolon üzerinde gördüğünüz küçükten büyüğe sıralanan hoparlörler tizden basa kadar sesleri ayrıştırır. Sırf tiz sesleri verebilen küçük çaplı hoparlörlere "TWEETER"; alçak frekanslı yani bas sesleri verebilen geniş çaplı hoparlörlere de "WOOFER" denir. Bir kolon üzerinde birkaç hoparlör görüyorsanız bu hoparlörler çok yolludur.

Küçük çaptan büyük çaplı hoparlöre doğru, tizden basa doğru sesi ayrıştırır. Çok yollu hoparlörün amacı tiz ile bası tek hoparlör üzerinden alıp daha iyi ayrıştırarak, yani görevi dağıtarak her frekanstan sesi daha net duyabilmenizi sağlamaktır. Hatta bazı orta ve üst kalite kolonlarda fiyat ve marka ile doğru orantılı olarak bu frekansları mevcut hoparlörlere frekanslarına göre ayırıp da yollayan devreler bile mevcuttur.

KOLON WATT KAVRAMLARI (RMS VE PMPO):

Bir ses kolonu, ses çıkış gücüne göre iki kısıma ayrılır.Bunlardan biri RMS, yani Gerçek Müzik Çıkışı; diğeri ise PMPO, Maksimum Müzik Çıkışıdır.Geçerli olan RMS’dir. Biri 60 W derken, diğerleri, hatta saygın markalar bile, alt kesime hitap eden ürünlerine insanı çekmek için, "Benim kolonlarım 600 WATT" diye-bilmek için, PMPO cinsinden birim kullanmaktadırlar.Ancak hiçbir orta seviye ve üstü müzik sisteminde bu ibareyi fosforlu mor üstüne sarı puntolarla göremezsiniz. Artık yanılmadan ve yavaş yavaş kutuların üzerinde küçük harflerle yazılmış parantez içinde RMS yazan birimi okuyup değerlendirmelisiniz.. Böylece hem tekliflere daha bilinçli yaklaşmış olursunuz hem de "Kolonlarım 600W olsun!" deyip komik duruma düşmemiş olursunuz.

DOLBY ve TÜREVLERİ?:

Dolby Surround Sound nedir? Dolby Pro Logic nedir? Dolby Digital nedir? Müzik setlerinin üzerinde Dolby B-C NR; film afişlerinde Dolby Surround Sound, Dolby Pro Logic, Dolby Digital ibarelerini görüyoruz.(DVD’lerin üzerinden de bu ibareler bulunmaktadır.)

Dolby bir teknoloji kuruluşudur. Ses teknolojilerini üretip standartlarını koyar. İlk başlarda ses gürültülerini hışırtılarını ayrıştırıp temizleme amaçlı olarak müzik setleri üzerinde gördüğümüz Dolby B veya Dolby C gibi özelliklerle karşılaştığımız bu firma daha çok film endüstrisi için ses teknolojileri üretiyordu.

Önce "mono" vardı. Taş devrinin ardından "Stereo" geldi. Yetmedi, sesin bizi çevrelemesi gerekiyordu. Arkaya iki veya salonun büyüklüğüne göre ikinin katları olarak "Surround" "Çevreleyen" hoparlörler koydular ve sesi ayrıştırarak belli frekanstan seslerin arka kolonlardan dönmesini sağladılar. Tabii aslında çok basit bir tarifle anlattığımız bu olaya "Dolby Surround Sound" dediler.Bu da yetmedi; sesi daha iyi ayrıştırarak ön konuşmaları arka seslerden ayırdılar bir orta kolon koydular. Oldu size "DOLBY PRO LOGIC"

Artık bilgisayar ile "Home Theatre", yani Ev Sineması dediğimiz sistemler neredeyse iç içe geçti. Bir Dolby PRO Logic veya kesenize göre bir Dolby Digital amfi ile, 5+1 kolon seti alıp DVD-ROM ve DVD çözücü kartınızdan doğrudan televizyona ve bu amfiye çıkış yapabiliyorsunuz. Bu amfiyi TV ile, bilgisayar ile, müzik seti ile ortak paylaştırabiliyorsunuz. Ev Sineması ortamında muazzam zevkli Quake II(Zamanın ünlü PC oyunu) oynayabilinmekte.(Çünkü sistemin geriye de uyumluluk özelliği mevcuttu)

TRWE_2012
SAKARYA 2016
 
Üst