• Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

Doğum Hakkında

diShy

Onursal Üye
Üyelik Tarihi
27 Kas 2009
Konular
32,527
Mesajlar
50,860
MFC Puanı
2,580
DOĞUM MEKANIZMASI

Doğumun ne zaman başlayacağını belirleyen etkenler halen tam olarak bilinmese de, artık dış dünyada yaşama olgunluğuna erişen çocuktan anneye, çocuk organlarından anne organlarına (organ communication system),

giden bir takım uyarıların doğumu başlattığı (böbrek üstü bezi, beyin sapı hormonları vb.) düşünülmektedir. Buna karşın elimizde, doğumu sağlayan fizik güçler hakkında yeterli bilgi vardır. Bu mekanızma temel fizik kuralları ve biyolojik olaylarla açıklanabilir.

Doğumu iki temel faktör belirler.

Bebek (düşük ve aşırı kilolu)

Doğum kanalı (uygun genişlik ve şekilde veya dar, şekli bozuk olabilir)

Doğumu sağlayan kuvvetler;

Rahim adalesinin (myometrium) oluşturduğu itme gücü

Yer çekimi

Bebek

Annenin pelvis (leğen kemiği) yapısı

Yumuşak dokuların (karın, kasık kasları ve bağlar) katkısı olarak sayılabilir.

Bebek bu mekanizma içerisinde kemik pelvis ve yumuşak dokuların olusturduğu doğum kanalını yavaş yavaş açarak ilerler.

Bebek, doğum kanalından geçerken:

Kanalının şekline uyum gösterir (baş ve gögüs kafesi sıkışır, şekil değiştirir)

Mekanik kanunlara göre en az dirençle karşılaşacağı pozisyonlara girerek zoru başarır.

Normal yolla doğan bebeklerin başları uzar, sivrilesir, yüzde kafa derisinde göz kapaklarında şişlik (ödem, su toplanması) oluşur. Bebeğin kafa kemikleri kaynaşmamış ve yumuşak olması nedeniyle genellikle bu değişiklikler kalıcı izler kalmadan kısa sürede düzelir. Bu itme hareketleri sırasında özellikle kafanın önde gelen kısımında basınç farkına bağlı daha fazla şişer, bu şişliğe bosse ismi verilir. Eğer basınç farkı çok fazla olursa (vakumla doğum) ve uzun süre devam ederse kafa kemiklerinin zarı kemikten ayrılır ve sefal hematom denilen içi kanla dolu bir kese oluşabilir. Bosse 1-2 gün içinde sefal hematom 2-3 haftada kendiliğinden iyileşir. Ancak bebek diğer organ yaralanmaları (kafa içinde kanama, kemik kırıkları) açısından dikkatle bir hekim tarafından takip edilmelidir.

Bebek doğum kanalından geçerken sırasıyla:

Fleksiyon (Eğilme, baş göğse doğru eğilir)

Rotasyon (Bebeğin başı bir vida hareketiyle dönerek iner )

Defleksiyon (Baş arkaya doğru gerilir, fleksiyonun tersi hareket yapar)

Dışa Dönme (Baş vida gibi dönme hareketini tamamlar)

Basitçe bebeğin ilerlerken almış olduğu şekiller ve doğum mekanizmasinindan bahsettikten sonra ağrı mekanizması ve asıl itici günün ne olduğundan ve doğumu başlatan mekanizma nedir? Doğumu başlatan mekanizmanın ne olduğu bugün bile tam aydınlatılamamıştır. Ama bir çok neden var gözükmektedir.

Bebeğin yeterince büyümesi ve olgunlaşması

Rahim içi basıncının artması

Bebek eşinin yaşlanması

Arka hipofiz bezinde doğum ağrılarını başlatan oksitosin hormonunun salgılanması

Önde gelen bebek kısımının ve su kesesinin rahimin alt segmentine basınç yapması gibi bir çok neden sayılabilir.

Bir çok nedenle birlikte doğuma hazırlanan rahmin, arka hipofiz bezinden salgılanan oksitosin hormonu ile kasılmaya (doğum ağrılarının) başlaması karmaşık bir olaydır. Bebeğin içinde bulundugu kese sıvı ile doludur.

Rahim kasılmaları ile su kesesinde basınç artar ve bu basınç her yöne eşit şekilde yayılır. Rahmin ağzı ve alt bölgesi ağrılara katılmazlar, hidrolik basınç etkisi ile bu bölgelerde gerilme, incelme ve sonrasında açılma meydana gelir. Rahim kasılmalarına ek olarak bebeğin bası kanalında ilerlerken, makata yaptığı basınç tıpkı defekasyon (büyük abdest) sırasındaki gibi refleks ıkınmalara neden olur. Böylece karın kasları ve diafragmanın istemli ve istemsiz (refleks) kasılmalarının etkisi ile artan karın içi basıncı bebeğin dışarı çıkmasını sağlar.

Doğumun Evreleri

Doğum süresi ilk doğumlarda bebeğin kilosuna da bağlı olarak sonraki doğumlardan daha uzundur. Doğum doktor veya egitilmis doğum personeli tarafından muayene ile takip edilebilen aşamalara ayrılır. Bu 3 devre şöyle özetlenebilir;

01.1.EVRE: Rahim ağzının açılması dönemidir. Maksimum 12 saat kadar sürer. Rahim ağzının açılma dönemidir. Doğumun başlangıç işaretleri olan;


Su gelmesi

Kanama olması

Ağrıların başlaması

Nişan denilen kanlı sümüksü maddenin gelmesi ile başlar, açılmanın tam olması ile sonuçlanan dönemdir.

İlk doğumlarda 16 saat, sonraki doğumlarda 8-12 saat kadar sürer

02.2.EVRE: Doğumun gerçekleştiği, çocuğun çıktığı devredir. İlk doğumlarda ortalama 2, sonraki doğumlarda yarım saat kadar sürer.

03.3.EVRE: Bebeğin eşinin (plasenta) ayrıldığı dönem olup ortalama 15-20 dakika sürer. 1 saati aşmamalıdır. Bebek doğduktan sonra rahim kasılmalara devam eder, plasenta bu kasılmalarla küçülmeye ayak uyduramaz, yer yer ayrılmalar başlar, bir miktar kanama ve bu kanamanın da etkisiyle dışarı atılır. Bunu takiben rahim, içi boşaldığından hızla kasılıp küçülerek kanamanın en az düzeyde olmasını sağlar.


 
Üst