İlksu
MFC Üyesi
- Üyelik Tarihi
- 18 Tem 2017
- Konular
- 589
- Mesajlar
- 1,269
- MFC Puanı
- 30
Hasat süresinin kısa olması nedeniyle yılın sadece belirli aylarında taze olarak bulunabilen çilek, dondurularak saklandığı takdirde 1 yıl süre ile tüketilebilir. Donmuş çilek çözündükten sonra formunu büyük ölçüde yitirir. Bu nedenle donmuş çilekler tek başına meyve olarak tüketilmekten çok çeşitli tariflere çilek lezzeti kazandırmak için tercih edilir. Donmuş çilek reçellerde, soslarda, kompostolarda, içeceklerde ve pastacılıkta değerlendirilebilir.
Çilek reçeli: Mevsimi dışında çilek reçeli yapmak için donmuş çilek kullanılabilir. Taze çilekten reçel yaparken şeker ilavesi ile bir gün süreyle suyunu salması için yumuşamaya bırakılır. Donmuş çilek çözündüğünde aynı kıvama geldiğinden herhangi bir lezzet kaybı olmadan donmuş çilekten çilek reçeli yapılabilir. Çilek oldukça narin bir meyvedir. Reçelin çok uzun süre kaynatılması renginin değişmesine ve kahverengiye dönmesine neden olur. Çileğin besin değerini ve rengini kaybetmemesi şerbet reçel kıvamını almaya başlayınca tencereye ilave edilmesi, uzun süreli kaynatmaktan kaçınılması önerilir.
Çilek sosları: Donmuş çileğe şeker, pudra şekeri, esmer şeker, pirinç unu, mısır nişastası vb. maddeler eklenerek çilek sosu hazırlanabilir. Hazırlanan çilek sosu meyve salatalarında, pasta süslemelerinde, keklerde ve kurabiyelerde kullanılabilir.
Çilek kompostosu: Donmuş çilekle yapılabilecek en pratik içeceklerden biri kompostodur. Damak tadına göre şeker ve su ilavesi ile kaynatılan donmuş çileklerden çilek kompostosu yapılabilir. İstenirse diğer mevsim meyveleri ya da kırmızı meyveler ile beraber harmanlanarak da kullanılabilir.
Çilekli içecekler: Çilekli ferahlatıcı ve lezzetli bir içecek hazırlamak için donmuş çilek taneleri pratik bir şekilde değerlendirilebilir. Bir blendırın içine çilek, yoğurt, süt, buz ve süt kreması eklenerek milkshake, frappe ya da smoothie gibi tarifler dakikalar içinde hazırlanabilir.
Çilekli pastalar ve tatlılarda: Çilek eridikten sonra yumuşar ve sulanır. Göze hoş görünmediği ve iştah açıcı olmadığı için tek başına pastaların süslemesinde tercih edilmez. Ancak belirli tekniklerle işlendikten sonra estetik bir sunum için kullanılabilir. Çilek taneleri jöleye ya da çikolataya batırılarak kullanılabileceği gibi esmer ya da beyaz şeker ile kaplanarak da kullanılabilir. Pasta dolgu kremalarında ya da katlar arası dolgularda çilek herhangi bir işlem yapmadan değerlendirilebilir.