• Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

Elma Ağacı Nasıl Yetiştirilir

vioLeta

Özel Üye
Üyelik Tarihi
29 Tem 2015
Konular
946
Mesajlar
1,610
MFC Puanı
540
Elma ağacı nasıl yetiştirilir? Elma fidanı ne zaman ve nasıl dikilir? Elma ağacı gübreleme, sulama, yetiştirme hakkında bilgi.



Elma (Malus Communis) Ağacı Nasıl Yetiştirilir?


Gülgiller ailesindendir. Yeşili, kırmızısı, sarısıyla renk renktir. Enerji deposu, mineral ve vitamin kaynağıdır. Tüm bu faydalan, en fazla kabuğunda ve kabuğun alt kısmında yoğun olarak bulunur. C vitaminine bol miktarda sahiptir.

Sağlık deposu elmayı sofranızdan eksik etmediğiniz gibi bahçenizden de mahrum bırakmayın. Birçok çeşide sahiptir. Dayanıklı bir ağaçtır.
Ülkemizde 25 türü yetişir. Amasya, golden, imperatore, golden starking en bilinenleridir. Meyvesi vücuda yarattığı yararlarının dışında sofrada sirkesi, şarabı yemeklerde de bol bol kullanmamıza yarar.



Elma ağacının kökleri su içinde kalmamalıdır. Kökü zarar görürse istediğiniz meyveleri alamazsınız. Su tutan toprak tercih edilmelidir. Çakıllı, iyi nitelikli, organik maddece zengin toprak elma için en ideal olandır.

Sertifikalı iyi bir cins olduğuna emin olduğunuz fidanı alın, kök kontrolünü yapın. Kök budamasını da yaptıktan sonra bahçenizde onun için ayırdığınız yere dikebilirsiniz.

Hassas bir ağaç olduğunu unutmayın, dikim yaparken özen göstermelisiniz. Dikimden bir yıl sonra budama yapılmalıdır. Dikim sonrası, beş yıl boyunca tepe dala budama yapmayın. Yan dallan form vermek için budayabilirsiniz.

Düzenli olarak gübre vermeyi ihmal etmeyin, ilkbahar aylarında azotlu gübre sayesinde elmanın kalitesi artar. Fosforlu gübre ile meyveler fazlalaşır, ağacın boyu uzar. Potasyumlu gübre sayesinde meyveler daha sulu ve lezzetli olur. Meyveler olgunlaşmadan gübre kesilmelidir.
 
Üst