• Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

Elma Aşılama

Master

You
Yönetici
Üyelik Tarihi
8 Ara 2012
Konular
4,182
Mesajlar
11,469
MFC Puanı
34,700
Elma Aşılama, Çekirdekten yetişmiş fideler yada cinsi değiştirilmek istenen elma ağaçlarına aşı yapılabilir. Aşı için uygun ortam,mevsim, aşı'lık örnek en önemli faktörlerdir.

Aşı türleri

İki çeşit aşılama yöntemi vardır. Göz ve kalem aşılama diye adlandırılırlar. Birbirinden oldukça farklı yöntemlerdir. İsimlerini yöntemlerinden alırlar. Göz aşılama yönteminde aşı örneği, gövdenin açılıp filiz verecek bölümünün dikdörtgen şekilde kesilip çıkartılması ile alınır. Kalem aşılama yönteminde ise örnek filizin boydan bir 15-20 cm kesilmesiyle alınır. Tomurcukları açılmamış çubuk şeklindeki aşı örneği kaleme benzetilir.

Göz aşılama, yönteminde, açılıp filiz verecek bölüm gövdeye direk yapıştırılır. Kısaca işlem;
Aşı yapılacak fide veya ağaç gövdesi aşı bıçağı yardımıyla kesilir. Kesilen bölüm yerleştirilecek aşı örneği kadar olmalıdır. Aşı örneğinin ağaç gövdesinin kabuğunun altına bir kısmı girebilmelidir. Aşı yerleştirdikten sonra, filiz verecek tomurcuk bölümü açık bırakmaya dikkat edilerek,kesi yerleri sıkıca aşı bandı ile sarılır.

elma-asilama.jpg


Kalem aşılama, göz aşılamaya göre daha zahmetlidir. Aşı yapılacak gövde testere yardımı ile, yere paralel şekilde kesilir. Yani tepe dal bölümü tamamen kesilir. Kesilen gövde tepesi keski yada bıçak yardımı ile ortadan ikiye ayrılır. Kesilen bölüm çubuk şeklindeki aşı örneğinin yarısını içine alacak derinlikte olmalıdır. Gövde içine yerleştirilecek aşı uçları inceltilir ki fazla açıklık oluşması önlensin diye. Hazırlanan kalem aşı örneği kesilen gövde içine dik olacak şekilde yerleştirilir. Gövde kesilen yere kadar hava almayacak şekilde bir naylon yardımı ile sarılıp,sıkıca bağlanır. Sarılan naylon aşı çubuğunun en az yarısına kadar gelecek şekilde olmalıdır. Sonrasında hazırlanan kil çamuru ile, aşı çubuğunun yarısına kadar gelen naylonun içi doldurulur. Hava almamasına dikkat edilmelidir. Aşı yapıldıktan sonra filiz açıp açmadığı düzenli kontrol edilmelidir. Aşı tutmuş, filiz açmış ise bantlar açılmalıdır.
 
Üst