• Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

Enerji Çeşitleri

OBERON

MFC Üyesi
Üyelik Tarihi
20 Kas 2016
Konular
2,670
Mesajlar
2,919
MFC Puanı
1,410
Enerji: İş yapabilme yeteneğine Enerji denir. SI da ki birimi joule dür. Bu birim işin birimi ile aynıdır. Cismin enerji kazanabilmesi için üzerine iş yapılması gerekir veya cisim iş yaptığında enerji harcar.

Enerji çeşitleri:

1-Mekanik enerji
2-Isı enerjisi
3-Işık enerjisi
4-Kimyasal enerji
5-Elektrik enerjisi
6-Nükleer enerji
7-Kütle enerjisi
8-Elektromanyatik Radyasyon enerjisi

Mekanik Enerji: Cismin Mekanik anlamdaki toplam enerjisidir. Potansiyel enerji ile Kinetik enerjinin toplamına eşittir. Elektrik santrallerinde türbine çarpan suyun mekanik enerjiye dönüştüğü gibi pense ile kablo keserken, tornavida ile vida sıkarken vb. durumlarda da mekanik enerji üretilmiş olmaktadır. Elde edilen mekanik enerji ile her hangi bir iş yapılabileceği gibi elektrik enerjisi de üretilebilmektedir.

Isı Enerjisi: Cisimlerin taneciklerinin (atomlarının) enerjilerine ısı enerjisi denir. Cismin kütlesine, ısı sığasına ve sıcaklığına bağlıdır. Bir cismin sıcaklığı arttığında taneciklerin kinetik enerjileride artar. Boşluk hariç her ortamda iletilebilirler

Kimyasal Enerji: Kimyasal tepkime sonucunda ortaya çıkan enerjiye kimyasal enerji adı vermekteyiz. Günlük hayatımızda sıkça kullandığımız pil ve aküler kimyasal enerjiyi elektrik enerjisine dönüştüren düzeneklerdir. Pil ve akülerde elektrik enerjisinin depolanması kimyasal yöntemlerle yapılmaktadır. Kimyasal enerji; mekanik, ısı ve ışık enerjisine dönüştürülebilmektedir.

Nükleer Enerji: Uranyum, Plütonyum gibi ağır atomların bölünmesi veya helyum, hidrojen, lityum gibi hafif çekirdeklerin birleşmesi sonucunda ortaya çıkmaktadır. Günümüzde birçok ülke, nükleer enerjiden elektrik enerjisi elde etmek amacıyla faydalanmaktadır.

Elektrik Enerjisi: Hareket halindeki elektronların enerjisine elektrik enerjisi adı verilmektedir. Elektrik enerjisi maddeye ait bir özelliktir.Gözle görülmez fakat tesiriyle hissedilir. Elektrik enerjisini bugün geceleri aydınlatma için ve ayrıca televizyon, çamaşır makinesi gibi ev aygıtlarını çalıştırmak için sıkça kullanmaktayız. İletkenler sayesinde iletilebilirler

Elektrik enerjisi diğer enerji çeşitlerinden elde edilebilir ve diğer enerji çeşitlerine kolayca dönüşebilir.

Işık Enerjisi: Işık üzerinde enerji taşır güneş ışınlarınin dünyayı ısıtması ve güneşin dünya için enerji kaynağı olması bu yolla gerçekleşir. Doğrusal yolla yayılır ve boşlukta da yayılma özelliği gösterir.

Ses Enerjisi: Ses dalgalarının taşıdığı enerjidir. Boşlukta yayılamazlar
Kütle Enerjisi: Einsteine göre kütle de bir enerjidir.

Elektromanyetik Radyasyon Enerjisi: Elektro manyetik dalgaların enerjisidir. elektro manyetik dalgalar ses dalgaları gibi yayılırlar ve cisimlerin içerisinden geçebilirler. Günümüzde mikrodalga fırınlar ve sağlık alanında kullanılan bir çok cihaz bu yöntemle çalışır.

 
Üst