• Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

Erkeklerde sakal dökülmesi ve tedavisi

Üyelik Tarihi
17 Nis 2009
Konular
363
Mesajlar
1,570
MFC Puanı
950
SAKAL DÖKÜLMESİ (SAKAL KIRAN) VE TEDAVİSİ
Sakal kıran, sakal dökülmesi ile özdeşleşmiş bir problemdir. Genelde yüz ve çenede görülen nohut yada para büyüklüğünde meydana gelen alanlarla temsil edilir.
Erkeklerin hepsinde görülen bir problem olmamakla beraber olayın psikolojik boyutu son derece sinir bozucudur. Bazı kaynaklar temizlik yönünden yoksun olmayı ve kişisel eşyaların ortak kullanımını sakal kıran hastalığı ile ilişkilendirmiştir.
Traş etmenin sakal çıkaracağı yönündeki yanlış düşünce, erkekleri sık sık traş olmaya yönlendirmektedir. Fakat, sakal dökülmesi bunun aksine, uzman bir doktor desteği alınması gereken bir problemdir. Tedavi edilmediği zamanlarda kılsız alan genişlemekte ve yayılma göstermektedir.
SAKAL DÖKÜLMESİNİN BELİRTİLERİ
İlk belirtiler küçük el ayası şeklindeki kılsız alanlardır. Çoğu kişide daha da dikkat edildiğinde yayılma gösterecek yada yeni oluşacak bölgelerde kıllarda çatallaşmalar meydana geldiğini görebilirsiniz. En nihayetinde çatallaşmanın olduğu bu bölgeler dökülme gerçeğiyle yüzyüze gelecektir. Dökülmeler saç, göğüs gibi vücudun herhangi bir alanını etkileyebilir.SAKAL DÖKÜLMESİNİN NEDENLERİ
Uzmanlar, sakal dökülmesi için iki ana sebep üzerinde yoğunlaşmışlardır. Bunlar;
Psikolojik
Mantar Enfeksiyonu
Bunlar arasında sıklıkla görülen neden, olayın psiklojik olduğudur. Üzüntü, sıkıntı, stres, ciddi bir hastalık, depresyon, aile faciaları, kazalar, sınav dönemi aralıklarda geliştiği tespit edilmiştir.
İkinci sıklığı ise mantar enfeksiyonu almaktadır.
Diğer nedenler arasında ise küçük yaşlarda yüze alınan travmalar ve yanıklar sonucu kıl köklerinin deformasyonu da sakal çıkmamasına yol açabilir.SAKAL KIRAN TEDAVİSİ VE TECRÜBELER
Sakal kıran tedavisi, kişiden kişiye ve zaman olarak farklılık göstermektedir. Burada sakal kıran tedavisi ile ilgili yaptığımız derin araştırmaları ve sağlık için sonuç alınmış tedavi metotlarını sizinle paylaşacağız. Elbette öncelikle bir cildiye veya dermatoji alanını ziyaret etmelisiniz. Aşağıda sayacağımız tüm tedavi seçeneklerinden önce bunu yapmalısınız.
Unutulmaması gereken bir gerçek, tedavide hemen mucizeler beklenmemesi ve kararlı olunmasıdır. Bazı kaynaklara göre, sakal kıran tedavi edilmediği zaman 3-6 ay arasında iyileşebileceği yönündedir. Yukarıda da belirttiğimiz gibi saçkıran hastalığı yayılma özelliğinde bir hastalıktır. Kişiden kişiye değişebilmektedir.
İLKİN: Bu gerçeği farkettiğinizde derhal bir uzmana görünün. Geç kalınmış tedavi süreci uzatacaktır.
Tedaviye geçmeden önce mantar ihtimalini ortadan kaldırmanız gerekir. Bunun için doktorunuzun önerdiği bir ilacı kullanabilirsiniz. Yüzünüzde mantar enfeksiyonunun olduğundan şüpheleniyorsa doktorunuza danışarak alacağınız Elocon isimli ilaç faydalı olabilir. İlaveten aynı alana uygulanabilecek Advantan losyon veya çözeltisi de egzama olasılığına karşı faydalı bir ilaçtır.
TEDAVİ # 1: Aynı rahatsızlıktan şikayetçi olan bir mağdur da, doktora giderek aldığı reçeteyi uygulamış 1 ay içerisinde etkin sonuç aldığını belirtmiştir. Aşağıda ele alınmıştır:
NEDENİ: Stres
TEDAVİ: Kendinizi üzecek her şeyden korunun (doktorunuzun önereceği Atarax isimli ilaç kullanılabilir). Sonra doktorunuz önerdiği takdirde deri altına steroid iğne ve alana U.V (ultraviyole) ışın yaptırın. Sonra eczanede bir cilt uzmanının hazırladığı karışım ilacı bir kulak çubuğu ile uygulayın.
Karışım şu şekilde; 30 cc eter, 30 cc alkol, 30 cc aseton şeklinde hazırlanıyor. İlaç sabah bir kulak çubuğu yardımı ile dökülmüş alana 5 dakika kadar uygulanır. Akşam yatarken ise Hipokrat adı verilen kremi ilgili alana uygulayınız. 15 günde bir kez olarak da kortizon (en fazla 2 kere yapılabilir) adlı enjeksiyonu yaptırınız. Kilo yapmamaktadır. 1 aylık süre içerisinde ilk etapta sarı daha sonra ise siyah kılların çıktığını göreceksiniz.
Kendimde uygulayıp 1 ay içinde fayda gördüğüm tedavi seçeneğini de sizinle paylaşmak istiyorum.
Hammadde Miktar Bedeli
Acide Acetique-glacial 1500 MG 0,47 (10.0 MG)
Eter 15 G 0,96 (10.0 G)
Alcool(%96’lık) 25 G 2,39 (100.0 G)
Eczaneye hazırlattırılan bu karışım sabah sürülüp akşama kadar yüzünüzde kalması gerekiyor. Karışım keskin kokuludur. Yüzde fazla bir yanma meydana getirmez.
——–Akşam ise Advantan losyon(topikal kortikoid) veya çözeltiden kullanılıp, sabaha kadar bekletilir.
——–Atarax tabletten akşam yatmadan önce yarım olarak yutulur.
——–Sinakort A (ampul) isimli enjeksiyonu kalçadan uygulatın.
TEDAVİ #2 : Bir tedavi önerisi de Suna Dumankaya’ dan. Tedavide ardıç katranı başrolü oynamakta.
Protokol şöyle; ½ çorba kaşığı ardıç katranı, ½ limon suyu ve bir tatlı kaşığı vazelini uygun bir kapta karıştırın. Daha sonra ortadan ayrılmş sarımsağı alana masaj yaparak uygulayınız. Daha sonra hazırlanan karışımı bölgeye yedirerek sürün ve iki saat kadar bekletin. 1-2 hafta kadar uygulamayı devam ettirin.
TEDAVİ #3 : Isırgan otu da sorunlu sakalların br diğer ilacıdır. ½ litre kaynamış suya 5 poşet ısırgan otu(Urtica dioica) katın. On dakika kadar demlendikten sonra soğumaya bırakın. Bu infüzyonla yüzünüzü yıkayıp durulayınız. Zaman içinde sakallarınız eski haline dönecektir.
TEDAVİ #4 : Bir litre elma sirkesini kaynama derecesine kadar ısıtın (Ama kaynatmayın) ve içine 1 avuç dolusu ısırgan otu yaprağı ekleyin. 15 dakika demlendikten sonra süzün. Daha sonra yüzünüzü bu suyla durulayın ve masaj yapın.
TEDAVİ #5 : TRAVMA
Travma sonucu sakal çıkmamasında doku bütünlüğü büyük önem taşır. Doku bütünlüğü ne kadar fazla ise sakal tedavisinde(sakal ekimi) başarı oranı o kadar artmaktadır. Fakat deri özelliğini kaybetmiş alanlarda aynı başarıyı sağlamak mümkün değildir.
 
Üst