• Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

'Erteleme hastalığı' olanlara tavsiye

Pamira

Moderatör
İçerik Üreticisi
Üyelik Tarihi
22 May 2019
Konular
2,801
Mesajlar
9,706
MFC Puanı
60,560
Ara sıra hepimizin yapmamız gereken işleri ertelediği, başka bir zamana ötelediği olmuştur. Fakat bu durum sürekli bir hal aldıysa ve artık günlük işlerimizi bile etkiliyorsa tehlike çanları çalmaya başlamış demektir. Literatürde “procrastination” olarak geçen, dilimizde “erteleme hastalığı” olarak bilinen bu durumla ilgili olarak uzmanlar önemli bilgiler verdi.

Eğer her işimizi ertelemeye başladıysak ve bu durum günlük işlerimizi engelleyecek noktaya geldiyse, işte o nokta harekete geçmeniz gereken noktadır. Procrastination adında literatüre girmiş bu olgu, dilimizde “erteleme hastalığı” olarak geçmektedir. Erteleme

HASTALIĞININ BELLİ BAŞLI NEDENLERİ • Mükemmeliyetçilik • Motivasyon Eksikliği • Kişiye uygun olmayan proje, ödev, iş seçimi • Başarısızlık şeması, yani “zaten başaramam” inancı

ERTELEME HASTALIĞI OLANLARA TAVSİYELER KISA YÜRÜYÜŞLER YAPIN

Dışarıda kısa da olsa zaman geçirmek zihninize ve bedeninize enerji verecektir.

BÖLÜNMEYECEK ZAMANLAR SEÇİN

Yani ortamı öyle düzenleyin ki o şeyi yapmaya başladığınızda aileniz ya da arkadaşlarınızdan hiç kimse sizi yaptığınız işten kaldırabilecek şekilde temas kuramasın. Farklı bir deyişle telefonunuzun sesini kısın, maillerinize bakmayın, Facebook ve Twitter’a girmeyin. İş bitince kaçırdıklarınıza ayıracak vaktiniz olacaktır.

EN İYİ ZAMANINIZI BULUN

Gün içinde en verimli olduğunuz zamanı tespit edin ve işleri olabildiği kadar o zaman diliminde yapmaya gayret edin.

İŞLERİ 80/20 KURALINA GÖRE YAPIN

Yapacağınız veya yaptığınız şeyin %80’i bitince yayınlayın, olmuş kabul edin. Kalan 20’yi geri bildirimlere veya gördüğünüz eksiklere göre tamamlarsınız.

HER GÜN BİR İŞİ YAPIN

Başlamadan önce düşünün: “Bugün yapacak tek şeyim olsa, neyi yapsam en iyi olurdu?”

İŞLERİ PARÇALARA AYIRIN

İşleri bölün; özellikle büyük işleri. Her iş, birden çok alt parçaya bölünebilir. Bu sayede yapılması gereken şey aşmanız gereken kocaman bir dağ gibi değil, ufak şirin tepeler haline gelecektir.

EN KOLAYLARI ÖNCE HALLEDİN

Yapılacak işi böldükten sonra 10 dakika veya daha kısa sürede yapılabilecek olanlar varsa işe onlarla başlayın. Onları yapa yapa aslında ne kadar çok şey yapabildiğinizi fark edeceksiniz.

KISA ARALAR VERİN

25 dakika çalışın ve 3 dakikalık kısa molalar verin ki beyniniz rahatlasın.

KENDİNİZE HEDİYELER VERİN

Başlamadan önce ufak parçalar belirlediniz ya, her parçayı geçtiğinizde gidin ufak bir şey yiyin. Bisküvi, gofret, tatlı vb.

BİR VENN DİYAGRAMI ÇİZİN

Dünyanın en büyük şirketlerinden General Electric’in Pazarlama Müdürü Beth Comstock, büyük işlere girişmeden evvel nereden başlaması gerektiğine karar vermek için Venn Diyagramları çizermiş. Bunun içinse 3 tane çember çizip 1. çembere “yapması gerekenleri”, 2. çembere “yapmayı sevdiklerini” 3. çembere ise “yapmaktan nefret ettiklerini” başlıklar halinde yazıp, işin alt maddelerini bu tabloya yerleştirip, “yapması gerekenler” ve “ yapmayı sevdikleri” kümelerinde kesişen şeylerle işe başlarmış. Siz de kendi Venn Diyagramınızı oluşturabilirsiniz.

YETERİNCE UYUYUN

Eğer yorulmuşsanız dikkatini dağıtacak şeylere daha rahat kapılırsınız. Hele uykunuz da gelmişse mutlaka dikkatiniz dağılır. Yarım dikkatle yarım iş yapmaktansa yatın uyuyun. “NEDEN” YAPTIĞINIZI HATIRLAYIN

Saatler, günler, aylar boyunca uğraştığınız veya uğraşacağınız şeyin aslında ne için olduğunu kendinize hatırlatın. Verdiğiniz cevap sizi motive edecektir.

BİTMİŞLER LİSTESİ TUTUN

Her günün sonunda yaptığınız şeyleri yazın. Bu sayede günün sonunda o gün ne kadar şey yaptığınızı görecek, hepsini yapabilecek gücün içinizde olduğuna inancınız artacaktır.

KENDİNİZE İYİ DAVRANIN

Tamam, geçmişte işlerinizi belki çok erteleyip durdunuz. Ancak unutmayın ki bu tavsiyeleri geçmişi aşmak için okudunuz. Demek ki sizde gereken umut ve motivasyon var. Kendinizden vazgeçmeyin!
 
Üst