• Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

EULA Nedir?

TRWE_2012

Süper Moderatör
Üyelik Tarihi
2 Haz 2020
Konular
3,091
Mesajlar
5,890
MFC Puanı
20,830
Son Kullanıcı Lisans Antlaşması.jpg

EULA veya İngilizce açılımıyla End User License Agreement (Son Kullanıcı Lisans Anlaşması) kullanıcının haklarını koruyan sıradan, bürokratik bir sözleşmeymiş gibi görünebilir. Aslında temel olarak EULA, kullanacağınız yazılımla ilgili gerekli yasal zorunlulukların hatırlatıldığı bir metindir. EULA genellikle yazılımı kurmadan önce önünüze getirilir ve kabul ettiğinizi belirtmek için metnin altındaki küçük bir kutuyu işaretlemeniz istenir. Yasalar karşısında bu, bir kâğıdın altına imza atmanızla eşdeğerdir çünkü o “kabul ediyorum” yazan küçük kutucuğu işaretlemeden yazılımın kurulmasına izin verilmez. Çoğu zaman da metni okuduğunuzu garantilemek için o uzun metni fare ile tutarak başından sonuna kadar indirmeniz gerekir ki ancak o işlemden sonra metni okuduğunuzu ve şartları kabul ettiğinizi yazan küçük kutucuğa ulaşabilirsiniz.

Ancak genel olarak EULA, bürokratik bir zorunlulukmuş gibi görünse de, aslında yazılım şirketinin haklarını koruyan maddelerle doludur ve bir gün yazılım şirketini mahkemeye vermeniz halinde imzaladığınız bu uzun dokümandaki şartlar karşınıza konulup, bir hak talep demeyeceğiniz hatırlatılır.

EULA neden okunmalı?

EULA metinlerini okumanın kullanıcıya sağladığı en büyük avantaj, yazılımın kullanılması sırasında oluşan pek çok soruya cevap veriyor oluşu. Örneğin pek çok kullanıcı bir yazılım satın aldığında aslında yazılım satın almadığını,sadece o yazılımı kullanma lisansı aldığını bilmez. Oysa yazılımın mülkiyeti ve onun üzerinden gerçekleşecek her türlü alışverişin, yazılımın kodlarının hakları hala yazılımı geliştiren veya dağıtan firmaya aittir ve kullanıcı belirli veya belirsiz bir süre için yazılımı kullanamaya izin almıştır.

Elbette EULA metnini okumanın aslı önemli nedeni, kişisel bilgilerinizi ve özel hayatınıza dair detayları kullanmaya izin verip vermediğinizi tespit etmektir. Bu tür firmaların kullanıcıların internetteki sörf alışkanlıklarını, girip çıktıkları siteleri öğrenmek için kullandıkları metotları mutlaka duymuş olmalısınız. İşte EULA metnini okumak böyle kurnaz bir yazılımla karşı karşıya olup olmadığınızı anlamak ve bilgisayarınıza yüklenecek casus yazılımların farkına varmanız için önemlidir.

Tüm bunların ötesinde, bedava yazılım kullandığınızı sanarak bilgisayara yüklediğiniz bir yazılımla gelen casus yazılımlar veya reklâm yazılımları, sabit diskinizden, hafızanızdan, değerli internet bağlantınızın bant genişliğinden ve diğer PC kaynaklarınızdan sömüren zararlı bir virüs gibi çalışır. Hatta bazı zamanlar farkında olmadan yüklediğiniz casus yazılımlar internet bağlantınızın ve işlemci gücünüzün uzaktan kontrol edilen işlemler için kullanılmasına, sağa sola yığın postalar göndermek için kullanılmasına bile yol açabilir. Bu açıkça,ticari bir faaliyet için çalışan birilerinin ihtiyaç duyduğu sermayeyi sizin ödemeniz anlamına gelir. İnternet ücretinizle, elektrik paranızla, sabrınızla hatta sağlığınızla…

EULA metinlerini okumak, bir yazılım satın aldıktan veya bir web hizmetine kayıt yaptırdıktan sonra aşağıdaki şu sorulara yanıt bulmanızı sağlamaktadır.

1.Bu yazılıma eklenmiş olan fontları,grafikleri ve diğer dosyaları başka projelerde ve tasarımlarda kullanabilir miyim?

2.Eğitim lisansı ile alınmış bir yazılımı daha sonra ticari bir projede kullanabilir miyim?

3.Yazılımı birden fazla bilgisayara kurabilir miyim?

4.Yeni bir sürümü satın aldıktan sonra eski sürümleri kullanmaya devam edebilir miyim?

5.Satın aldığım yazılımla ürettiğin işleri ekstra bir ücret ödemeden dağıtabilir miyim?

Tabii uzun uzun Son Kullanıcı Sözleşmesini incelemek zor ve sıkıcı olabilir.Neyse ki bu konuda yazılmış bir yazılım var.Adı "EULAlyzer" bu yazılımla bir anlaşmayı baştan sona taratabilir, gizlenenleri ortaya çıkartabilirsiniz.

Yazılımın Resmi Web Sayfası :

Kod:
https://www.brightfort.com/eulalyzerdl.html
 
Son düzenleme:
Üst