• Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

Gebelikte Demir İlacı ( Kan Hapı ) Kullanımı

diShy

Onursal Üye
Üyelik Tarihi
27 Kas 2009
Konular
32,527
Mesajlar
50,860
MFC Puanı
2,580
Hamilelik döneminde demir ilacı (halk arasında kan hapı) kullanımı üçüncü aydan itibaren rutin olarak önerilmektedir. Bu ilaçlar +2 veya +3 değerlikli demir içerirler, gebelik sırasında anemi (kansızlık) gelişimini önlerler. Bazen de zaten mevcut olan kansızlığın tedavisi için kullanılırlar. Gebe bayanlarda kansızlık olmasa dahi gebelik boyunca 3. aydan doğuma kadar demir preperatı kullanmaları önerilir çünkü hamilelik kansızlık gelişmesi için eğilim yaratan bir dönemdir. Demir preperatları almadan sadece yiyecek ve içeceklerle kansızlığı önlemeye çalışmak yeterli olmaz. Gebelik süresince kadınlarda kan hacmi artar, kanın plazma (yani sıvı kısmı) artar, bu nedenle kan içerisindeki kırmızı kan hücrelerinin (eritrosit) hacim olarak oranı azalır bu da kansızlık gelişmesine neden olur. Kan hücrelerinin yapımı arttırılmaya çalışılır, bunun için de demire ihtiyaç vardır.

Demir ilaçları hap (tablet) şeklinde veya küçük şişelerdeki şurup şeklinde olabilir, bunların hepsi de gebelikte kullanılabilir, ilacın formu veya markası önemli değildir. Önemli olan doktorunuzun önerdiği dozda hamilelik boyunca demir ilacı kullanılmasıdır. Bazen kansızlık tedavisi için intramuskuler enjeksiyon (kalçadan) veya serum şeklinde demir preperatları da hamilelik döneminde kullanılır.​
 
Üst