• Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

Geleceğin Mesleği: Yapay Zeka mühendisliği

Gençlere yönelik kariyer platformu Youthall, Gelecekteki İş Gücü Talebi Anketi Raporu'nu yayınladı.
Çalışmaya içerisinde, 18-30 yaş arasında üniversite öğrencisi ve çalışmayan mezun gençler ile iş dünyasının profesyonelleri yer aldı. Ankete göre, gençlerin yüzde 73'ü 10 yıl sonra en çok yapay zekâ mühendisliğini tercih edeceğini düşünüyor. İş dünyasının profesyonelleri ise sürdürülebilirlik uzmanlığı, yenilenebilir enerji uzmanlığı ve robotik mühendisliği gibi mesleklerin öne çıkacağını öngörüyor. Ayrıca, gençlerin yüzde 73,5'i maaş ve kazanç potansiyelinin yüksek olduğu meslekleri öncelikli tercih ediyor. İş dünyası ise iletişim, işbirliği, problem çözme ve adaptasyon gibi yetkinliklere büyük önem veriyor. Gelecek mesleklerine ilişkin belirsizlikler nedeniyle gençlerin üçte biri gelecekleri hakkında endişe duyuyor. Özellikle teknolojik gelişmeler, iş dünyasının talep ettiği yetkinlikleri belirlemeye devam ediyor.

Bugünün mesleklerinde ise yapay zeka ilk sırada​

“Bugün tercih yapıyor olsaydın ya da farklı bir meslek seçme şansın olsaydı hangi mesleği seçerdin?” sorusu soruldu. Bu soruya gençlerin %28,5’i yapay zeka uzmanlığı yanıtını verirken, yapay zekâ uzmanlığını %15,6 ile veri analistliği/veri bilimciliği, %12 ile dijital pazarlama uzmanlığı, %11 ile yenilenebilir enerji uzmanlığı ve %9,5 ile e-ticaret uzmanlığı takip ediyor.

Anket çalışmasına genel olarak bakıldığında, gelecekte iş dünyasında hangi yetkinliklerin ortaya çıkacağını da belirliyor. Ankete katılan profesyonellerin %72’sine göre, yaratıcılık ve yenilikçilik iş dünyasının gelecekteki en önemli yetkinlik tercihi olacak gibi görünüyor.
 

Pamira

Moderatör
İçerik Üreticisi
Üyelik Tarihi
22 May 2019
Konular
2,801
Mesajlar
9,706
MFC Puanı
60,560

Yapay Zeka ve Veri Mühendisliği Bölümü Nedir?​

Yapay Zeka ve Veri Mühendisliği bölümü, dört yıllık veren bir lisans programıdır. Günümüz teknolojisiyle yapay zeka hayatımızın bir parçası hâline gelmiştir. Bu alanda insan beynine benzer şekilde; mantık yürütme, analiz etme ve bir sonuca varma işlemlerinin makine eliyle yapılması için çalışılır. Yapay zeka mühendisi, makinenin öğrenmesi ve mantık yürütebilmesi alanında çalışmalar yürütmektedir. Bunun yanı sıra bilgisayarda yapılan tüm işlemler kaydedilir. Tüm bu kaydedilenler, programlar ve yazılımlar aracılığıyla işlenerek veriye dönüştürülür. Bu verilerin analiz edilmesi ve kullanılabilir bir hâle getirilmesine de veri mühendisliği denmektedir. Yapay zeka alanında kariyer planı yapan bireylerin veri bilimine de önem vermeleri gerekir. Makine öğrenmesi veriler sayesinde olmaktadır. Toplanan veriler, yapay zeka aracılığıyla yorumlanır ve anlaşılabilir bir hâle getirilir.

Yapay Zeka ve Veri Mühendisliği bölümü birbiri ile alakalı iki disiplini içeren bir lisans dalıdır. Yapay zeka ile yazılım konusunda meraklı, disiplinli, teknolojiyi yakından takip eden ve bu gelişimin parçası olmak isteyen herkes, gerekli şartları sağlayarak ilgili bölümde eğitim alabilir.

Yapay Zeka ve Veri Mühendisliği Bölümü Eğitim Süresi Kaç Yıldır?​

Yapay Zeka ve Veri Mühendisliği eğitim süresi dört yıllık olup, sekiz eğitim döneminden oluşmaktadır. Yapay Zeka ve Veri Mühendisliği sıralama ve taban puanları her sene değişiklik göstermektedir. Yapay Zeka ve Veri Mühendisliği taban puanları üniversiteye giriş sınavının ve tercih döneminin ardından açıklanır. Bununla beraber yapay zeka ve veri mühendisliği yüksek lisans isteyen adaylar için Türkiye'de çeşitli üniversitelerde bu alanda faaliyet gösteren yüksek lisans bölümleri bulunur.

Yapay Zeka ve Veri Mühendisliği Bölümü Dersleri Nelerdir?​

Yapay Zeka ve Veri Mühendisliği bölümü öğrencileri dört yıl boyunca Fizik, Kimya, Biyoloji ve Matematik derslerinin yanı sıra yapay zeka ve öğrenmesi üzerine de birçok ders alarak öğrenimlerini tamamlarlar. Bu dersler şöyle sıralanabilir;

  • Derin Öğrenme
  • Büyük Veri Analitiği
  • Derin Takviyeli Öğrenme
  • Bilgisayarla Görü
  • Formal Methods
  • Veri Madenciliği
  • Automata
  • Doğal Dil İşleme
Yapay Zeka ve Veri Mühendisliği bölümünü başarıyla tamamlayan bireyler, "Yapay Zeka ve Veri Mühendisi Diploması" alırlar. Böylece Yapay Zeka ve Veri Mühendisi unvanıyla iş hayatına atılabilirler.

Yapay Zeka ve Veri Mühendisliği Bölümü Mezunu Ne İş Yapar?​

Yapay zeka ve veri mühendisliği ne iş yapar sorusu şöyle cevaplanabilir; makine öğrenmesini yararlı hâle dönüştürüp buna süreklilik kazandırır. Bunun yanı sıra kurum tarafından toplanan büyük veri datasını, kurumun ihtiyaçlarına yönelik düzenleyip yapay zeka aracılığıyla analizlerin otomatik bir hâle gelmesini sağlar. Anlaşılır, kullanışlı, yol gösterici ve yararlı sonuçları en kısa zamanda gerekli departman veya personele sunabilmesi için ihtiyaç duyulan çalışmaları yürütmesi görev ve sorumlulukları arasında yer alır.

Yapay Zeka ve Veri Mühendisliği Bölümü Mezunu İş İmkanları Nelerdir?​

Elektronik cihazlar aracılığıyla verinin toplanabileceği her alanda yapay zeka ve veri mühendisliği iş imkanları bulunur. Bir yapay zeka ve veri mühendisi, kurumlarda toplanan verilerin yapay zeka aracılığıyla işlenip yararlı ve kullanılabilir hâle getirilmesi süreçlerinde yer alabilir.
 
Üst