• Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

Gluten hangi yiyeceklerde bulunur

Herkül

Admin
Üyelik Tarihi
4 Haz 2013
Konular
8,797
Mesajlar
29,749
MFC Puanı
17,440
Gluten hangi yiyeceklerde bulunur
5Dlj0M.jpg

Ekmek mayalanmasında bulunan ve temel bir madde olarak bilinen bir proteindir. Glutensiz ekmek mayalanması gerçekleşemez. Bazı kişiselerin Glutene karşı aşırı hassasiyeti vardır ve tüketemezler.

Gluten, buğday çavdar, arpa, yulaf gibi bazı tahıllarda bulunan bir protein grubudur. Unlu mamullerin yapısını sağlayan madde olan gluten; çavdar, arpa ve yulaf gibi diğer tahıllarda da bulunur ancak bunların hiçbiri, buğdaydaki kadar etkili değildir. Buğday ekmeğini kestiğimizde içinde bulunan kabarcık glutenden kaynaklan bir görünümdür.

Gluten Alerjisi

Çölyak hastalığı adı verilen gluten alerjisi hastalarının beslenmelerinde her tür glutenli gıdalardan uzak durmalıdır. Çölyak hastası yani gluten alerjisi bulunan kişiler glutenli gıdaları sindiremez. Beslenmede kullanılmak üzere hazırlanan gluten içeriği 20 mg/kg ile sınırlandırılan gıdalardır. Bu hastalığın belirtileri ise; kabızlık, aşırı gaz, halsizlik, yanma, kaşınma, ödem, baş ağrısı, konsantrasyon düşüklüğü, kilo kaybı gibi vücutda belirtileri ortyaya çıkar.

Çölyak hastaları; normal ekmek, makarna, pasta, börek, bisküvi ve benzeri çok sayıda gıdayı tüketemez. Mısır unu, pirinç unu, soya unu, patates unu esmer prinç gibi gıdalar ise gluten içermedikleri için rahatça tüketilebilir.

Glutensiz gıdalar; Pirinç ve pirinç unundan yapılan tatlılar, mısır, nohut, bezelye, soya, patates ve tüm sebzeler, meyveler, bakliyat grubu, et, tavuk, balık, yumurta, kuru yemişler, süt, yoğurt, peynir, ayran, şeker, bal, pekmez, mercimek, zeytin yağı, ayçiçek yağı, mısır yağı, soya yağı, kanola yağı, sebze çorbası, et ve tavuk sularıyla hazırlanmış çorbalar.
 

Herkül

Admin
Üyelik Tarihi
4 Haz 2013
Konular
8,797
Mesajlar
29,749
MFC Puanı
17,440
Herşeyin Genetiği ile oynandığı için zararlı yönleri daha da artıyor elbette....
 
Üst