Merhabalar
Linux dışındaki farklı kullanıcıların, bu sistemden uzak durmalarının belli başlı ana nedeni "Kaynak Kod'tan Derleme" olayında durumun bağımlılıklara takılarak kullanıcıyı çıkmaz sokağa sürüklemesinden başka bir şey değildir.
Alın size canlı bir örnek benden gelsin.
adresindeki Visual Basic benzeri yazılımı sistem'e kurmak istedim.Yazılımın kaynak kod arşiv dosyasını sistemime indirdim.
Daha önceleri Pardus 2011 Kurumsal KDE Edition OS sistemine kurmuşluğum var bu yazılımı , örnek ekran görüntüsü yaklaşık aşağıdaki gibidir.
Sonra bu indirmiş olduğum arşivi aynı isimle dizine çıkartıp, buradan terminal ile şağıdaki işlemleri gerçekleştirdim.
ÖRNEK ÇIKTI:
Yukarıdaki kod çıktısında;
hata metnini döndürdü sistem...
Yani bana diyor ki, bu yazılımı kullanmak için kocaman K Desktop Envorment (KDE) ortamını kuracaksın....
İşte sorunun tam ana nedeni budur.GNU-Linux sistemleri ne kadar gelişirse gelişsin, ne kadar farklı dağıtım türevleri olursa olsun bu handikap aşılamadığı sürece GNU-Linux Sistemlerinin hep birtarafı eksik kalacak, ve hep ön yargıya maruz kalacak.....
Linux dışındaki farklı kullanıcıların, bu sistemden uzak durmalarının belli başlı ana nedeni "Kaynak Kod'tan Derleme" olayında durumun bağımlılıklara takılarak kullanıcıyı çıkmaz sokağa sürüklemesinden başka bir şey değildir.
Alın size canlı bir örnek benden gelsin.
Kod:
https://sourceforge.net/projects/kommander/
Daha önceleri Pardus 2011 Kurumsal KDE Edition OS sistemine kurmuşluğum var bu yazılımı , örnek ekran görüntüsü yaklaşık aşağıdaki gibidir.
Sonra bu indirmiş olduğum arşivi aynı isimle dizine çıkartıp, buradan terminal ile şağıdaki işlemleri gerçekleştirdim.
ÖRNEK ÇIKTI:
Kod:
linuxmaster@notebook-pc ~/İndirilenler/kommander-1.1devel3 $ ./configure
checking build system type... i686-pc-linux-gnu
checking host system type... i686-pc-linux-gnu
checking target system type... i686-pc-linux-gnu
checking for a BSD-compatible install... /usr/bin/install -c
checking for -p flag to install... yes
checking whether build environment is sane... yes
checking for gawk... gawk
checking whether make sets $(MAKE)... yes
checking for kde-config... not found
configure: error: The important program kde-config was not found!
Please check whether you installed KDE correctly.
linuxmaster@notebook-pc ~/İndirilenler/kommander-1.1devel3 $ make
make: *** Hedef belirtilmemiş ve makefile dosyası bulunamadı. Durdu.
linuxmaster@notebook-pc ~/İndirilenler/kommander-1.1devel3 $ make install
make: *** Hedef `install' i derlemek için hiçbir kural yok. Durdu.
linuxmaster@notebook-pc ~/İndirilenler/kommander-1.1devel3 $
Yukarıdaki kod çıktısında;
Kod:
checking for kde-config... not found
configure: error: The important program kde-config was not found!
Please check whether you installed KDE correctly.
Yani bana diyor ki, bu yazılımı kullanmak için kocaman K Desktop Envorment (KDE) ortamını kuracaksın....
İşte sorunun tam ana nedeni budur.GNU-Linux sistemleri ne kadar gelişirse gelişsin, ne kadar farklı dağıtım türevleri olursa olsun bu handikap aşılamadığı sürece GNU-Linux Sistemlerinin hep birtarafı eksik kalacak, ve hep ön yargıya maruz kalacak.....