• Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

GNU-Linux İşletim Sistemlerinde “No Bootable Device Found” Hatası Ve Çözümü

TRWE_2012

Süper Moderatör
Üyelik Tarihi
2 Haz 2020
Konular
3,094
Mesajlar
5,894
MFC Puanı
20,830
Linux'u yeniden mi kurdunuz yoksa çift önyükleme mi yaptınız? Ve şimdi sisteminiz önyükleme sırasında 'önyüklenebilir aygıt yok' hatası mı gösteriyor? İşte sorunu çözmek için yapabilecekleriniz.

Ubuntu'nun temiz kurulumundan sonra, Grub ekranı yerine önyüklenebilir bir aygıt bulunamadığını söyleyen bir ekranla karşılaştım. Açıkça, kurulum UEFI önyükleme ayarlarıyla karıştı.Dizüstü bilgisayar ekranım şöyle görünüyordu:

No_Bootable_Device_Found_1.jpg


Acer dizüstü bilgisayarlara Ubuntu kurduktan sonra önyüklenebilir aygıt bulunamadı hatasını nasıl düzelttiğimi göstereceğim . Acer Aspire R13 kullandığımı belirtmem önemli çünkü donanım yazılımı ayarlarında bazı şeyleri değiştirmemiz gerekiyor ve bu ayarlar üreticiden üreticiye ve cihazdan cihaza farklı görünebilir.

Bu nedenle, burada belirtilen adımları denemeye devam etmeden önce, bu hata sırasında bilgisayarımın hangi durumda olduğunu görelim:

  • Acer Aspire R13, Windows ve UEFI önyükleme yöneticisi ile önceden yüklenmiş olarak geldi
  • Güvenli önyükleme kapatılmadı (dizüstü bilgisayarım onarımdan yeni geldi ve servis görevlisi güvenli önyüklemeyi tekrar açmıştı, sorunla karşılaşana kadar bilmiyordum).
  • Ubuntu'yu her şeyi, yani mevcut Windows'u, çeşitli bölümleri vb. silerek kurmayı seçtim.
  • Ubuntu'yu yükledikten sonra, sabit diskten önyükleme yaparken hiçbir önyüklenebilir aygıt bulunamadı hatası görmedim. Canlı USB'den önyükleme gayet iyi çalıştı
Benzer durumdaysanız, benim için işe yarayan düzeltmeyi/çözümü sizler de deneyebilirsiniz.

Aşama 1​

PC'yi kapatın ve önyükleme ayarlarına önyükleyin. Acer Aspire R13'te hızlı bir şekilde Fn+F2'ye (F2 tuşuna basmak için) basmak zorunda kaldım. SSD sabit disk kullanıyorsanız çok hızlı olmalısınız çünkü SSD'ler önyüklemede çok hızlıdır. Üreticinize/modelinize bağlı olarak Del veya F10 veya F12 tuşlarını kullanmanız gerekebilir.

Adım 2​

Önyükleme ayarlarında Güvenli Önyükleme'nin açık olduğundan emin olun . Önyükleme sekmesinin altında olmalıdır.

Aşama 3​

Güvenlik sekmesine gidin ve "Yürütmek için güvenilir olarak bir UEFI dosyası seçin" seçeneğini bulun ve enter'a tıklayın.

No_Bootable_Device_Found_2.jpg


Bilginize, burada yapacağımız şey, UEFI ayar dosyasını (Ubuntu kurulumu sırasında oluşturulmuştur) cihazınızdaki güvenilir UEFI önyüklemelerinin arasına eklemektir. Hatırlarsanız, UEFI önyüklemesinin asıl amacı güvenliği sağlamaktır ve Güvenli Önyükleme devre dışı bırakılmadığından (belki de) cihaz yeni kurulan işletim sisteminden önyükleme mekanizmasını devredışı bırakmıştır. Güvenilir, bir tür beyaz listeye eklemek, aygıtın Ubuntu UEFI dosyasından başlatılmasını sağlar.

UEFI dosyası seçilemiyor mu?

Acer cihazlarında, bir UEFI dosyası seçme veya güvenli önyüklemeyi devre dışı bırakma seçeneğini göstermeden önce bir Bios Admin parolası belirlemeniz gerekir. Bu parolayı hatırlamalı veya güvende tutmalısınız çünkü unutursanız BIOS ayarlarınızda hiçbir zaman değişiklik yapamazsınız.

4. Adım​

Burada HDD0 vb gibi sabit diskinizi görmelisiniz. Birden fazla sabit diskiniz varsa, umarım Ubuntu'yu nereye kurduğunuzu hatırlarsınız. Burada da Enter'a basın.

No_Bootable_Device_Found_3.jpg


Adım 5​

Burada <EFI> öğesini görmelisiniz. Enter'a bas.

No_Bootable_Device_Found_4.jpg


6. Adım​

Bir sonraki ekranda <Ubuntu> öğesini göreceksiniz.

No_Bootable_Device_Found_5.jpg


7. Adım​


No_Bootable_Device_Found_6.jpg


Burada shimx64.efi, grubx64.efi ve MokManager.efi dosyasını göreceksiniz. Burada önemli olan shimx64.efi'dir. Seçin ve enter'a tıklayın.Bir sonraki ekranda Evet yazın ve enter'a tıklayın.

No_Bootable_Device_Found_7.jpg


Adım 8​

Yürütülecek trused EFI dosyası olarak ekledikten sonra, kaydedip çıkmak için F10 tuşuna basın.

No_Bootable_Device_Found_8.jpg


Sisteminizi yeniden başlatın ve bu sefer tanıdık Grub ekranını görüyor olmalısınız. Grub ekranını görmeseniz bile, en azından artık “önyüklenebilir aygıt bulunamadı” ekranını görmemelisiniz. Ubuntu'ya önyükleme yapabilmelisiniz.

Düzeltmeden sonra Grub ekranınız bozulduysa ancak oturum açmanız gerekiyorsa, Ubuntu'nun tanıdık mor Grub ekranına önyükleme yapmak için Grub'u yeniden yükleyebilirsiniz.

NOT :

Bu yukarıdaki anlatım, debian tabanlı ve ubuntu tabanlı tüm linux dağıtımlarında, aynen "GEÇERLİDİR." (TRWE_2012)


Kaynak Çeviri :
HTML:
https://itsfoss.com
Çeviri Yazarı : TRWE_2012
 
Üst