• Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

GNU-Linux Terminal'den YouTube Videoları İndirin....

TRWE_2012

Süper Moderatör
Üyelik Tarihi
2 Haz 2020
Konular
3,087
Mesajlar
5,879
MFC Puanı
20,700
Merhabalar

Bazen izlediğimiz bir eğitim videosunu (mesela Microsoft Ofis Sisteminde yada LibreOfis Sisteminde Veritabanı Nasıl Oluşturulur gibi) sistemimize indirip , sabit depolama alanlarında saklamak isteriz.Bunun için'de bir takım yazılım ve eklentiler kullanırız.

GNU-Linux tarafında bu işlemi konsol arabiriminden halletmek , bir tıkla ofis belgesi açmak kadar kolaydır.

İmdi aşağıdaki adımları takipleyin ve öğrenin nasıl youtube videosu indirildiğini terminal'den....

ADIM-1 : Gerekli Bash Shell Betiklerinin Sistem'e İndirilmesi [Geliştirici GitHub Web Sitesi]

Kod:
https://github.com/nxjosephofficial/automated-ytdlp-script
web adresinden gerekli paket sistem'e indirilir.
resim-1.png


ADIM-2 : İndirilen paket, sizin özel olarak belirleyeceğiniz bir konuma, dizin şeklinde çıkartılır.
resim-2.png
Yukarıdaki alıntı'da TRWE_2012 'in kendisinin kodladığı basit seviye bash shell betik dosyaları.....

ADIM-3 : yt-dlp çalıştırılabilir dosyanın sistem'e betik yolu ile çekilmesi,özniteliklerinin değiştirilmesi ve yüklenmesi

yt-dlp dosyasının sistem'e indirilmesi için ek iki paketin sistem'e kurulması gerekir.Bunlar "curl ve ffmpeg" .deb paketleridir.Şimdi bir yönetici modunda bir terminal açın ve komut satırına ;

Bash:
apt-get -u install curl && apt-get -u install ffmpeg
apt yükleme komutlarını geçin ve klavye'den "ENTER" tuşuna basın.[Not: Komut yapısındaki "&&" ifadesi sistem'e peşpeşe yazılan komutların sırayla yaptırılması anlamını taşır.]

resim-3.png
TRWE_2012'in sisteminde söz konusu paketler daha önce'den yüklü olduğundan "...zaten en yeni sürümde" ifadesi ile kullanıcıya bildirim'de bulunur sistem....

Gerekli paketler sistem'e yüklendikten sonra ; yt-dlp adlı dizine geçilir ve burada bir terminal açılır ve
Bash:
sudo chmod a+rx *.sh
komutu ile dizin içerisindeki .sh bash shell dosyaları çalıştırabilirlik öz nitelikleri verilir.
resim-4.png

Aynı işlemi şöyle'de yapabilirsiniz.(komut satırından nefret eden yada hoşlanmayanlar için).Her iki dosyayı seçin ve özellikler'den aşağıdaki gibi yapın.
resim-5.png

Şimdi aynı işlemi "bin" isimli dizin içerisinde bir kez daha tekrar edeceğiz.

resim-6.png

Not :


Ana dizin içinde "optional" isminde bir dizin daha vardır.Bu dizindeki betikler söz konusu yt-dlc dosyasını linux sistemine çevre değişkeni olarak tanıtmakta , böylece komut satırında kullanılanabilir niteliğe getirmekte olup, TRWE_2012 için gereksizdir.Çünkü ana dosya'dan masaüstüne "In -s -T " komutu ile sembolik bağ (sizin bildiğiniz kısayol) atamaktadır.[Klavye + fare kombinasyonu : "CTRL+SHIFT" tuş bileşimine basılı vaziyette , farenizin sol tuşuna basarak, masaüstüne yada başka bir konuma orjinal dosyayı sürükleyip-bırakma (drag'n drog işletim sistemi alt kabuk işleme fonksiyonu) yaparak bir sembolik bağ oluşturulabilir.Deneyin çok hoşunuza gidecek...]

Buraya kadar , gerekli .sh bash shell betik dosyalarının özniteliklerini değiştirdik , şimdi gerekli asıl dosya'nın sistem'e çekilerek, /usr/share/bin (kullanıcıların kendi özel yazılımların yüklü olduğu konum) dizinine yazılması ve çalıştırılabilirlik nitelik kazandırılması...

yt-dlp dizinine tekrar giriş yapın ve komut satırından şunu geçin...yt-dlp'yi yüklemek için "yt-dlp" klasörüne gidin ve aşağıdaki kodu çalıştırın:


İngilizce komut dosyası için:

Bash:
sh -c ./yt-dlp_downloader.sh

Türkçe yazı için:


Bash:
sh -c ./yt-dlp_indirici.sh

resim-7.png
Yukarıdaki ekran alıntısındaki root kullanıcı haklarıyla açılmış konumsal terminal penceresinde betik çalıştırılmış yt-dlp yüklensin mi diye bir soru sorulmuş, kullanıcı bu soruya "Yes" olarak belirlemiş ama betik hata vermiştir.Çünkü betik "Yes" diye bir sabit değişken tanımıyordur.Tekrar komut baştan bir kez daha girilmiş gelen aynu soru'ya "Y" ifadesi girilmiş ve betik söz konusu dosyayı sistem'e indirip gerekli konuma kopyalarak, özniteliklerini değiştirmiştir.


TRWE_2012 adlı linux pc kullanıcısı dosyanın yerinde olup olmadığını anlamak için komut satırına şunu girmiştir.

Bash:
which yt-dlp

Evet, dosya olması gereken konumda şöyle bir çıktı vermiştir sistem ;

Bash:
/usr/local/bin/yt-dlp

ADIM-4 : Şimdi Youtube Video İndirme Zamanı ..... :)

Yükleme işleminden sonra , "bin" isimli dizine geçin.Burada bulunan "indirici.sh" ve "downloader.sh" dosyalarından birini seçin (aslında iki dosyanın içeriği aynı ama isimleri farklı, biri İngilizce, diğeri Türkçe)

resim-8.png
Şimdi bu iki dosya'dan birine çift tıklatın ve "Uçbirimde Çalıştır" butonuna tıklayın.Bir terminal penceresi açılacak ve size bazı sorular sorduktan sonra bir youtube URL adresi isteyecek ardından video kalitesi olarak 720p yada 360p seçeneklerinden biri seçili halde video sisteminize indirilecek...

resim-9.png
TRWE_2012 isimli linux PC kullanıcısı bu betik dosyasından .desktop (masaüstü yapılandırma kısayol dosyası) oluşturmuş ve kendi özel "Sembolik Bağlar" dizinine atmıştır.Burada çalıştırmış betiği ve ekrana gelen "Dosyayı Çalıştır" linux iletişim diyalog penceresinde "Uçbirim'de Çalıştır" komut yordamını işletmiştir.(buton'a fare bir kez tıklamıştır.)

Ardından şöyle bir terminal penceresi gelmiştir.


resim-10.png

Burada kullanıcı ; Video için mp4 ifadesini seçmiş ve bir sonra ki ekran gelmiştir.

Devamı Var.... [Konuya mesaj yazmayın ki konu bölünmesin]
 
Son düzenleme:

TRWE_2012

Süper Moderatör
Üyelik Tarihi
2 Haz 2020
Konular
3,087
Mesajlar
5,879
MFC Puanı
20,700
resim11.png
Şimdi betik kullanıcıdan bir youtube URL'si girmesini istemektedir.
resim12.png
Kullanıcı URL olarak :
Kod:
 https://www.youtube.com/watch?v=zpW_k15U6zk
ifadesini girmiştir.(Linux Mint 20.3 Dağıtımındaki Yeni Özellikler Neler'dir?) ardından klavyeden ENTER tuşuna basar.

resm-13.png
Dosya .mp4 dosya formatında indirilmeye başlamıştır betik tarafından....
resim-11.png
Dosya yavaş cep interneti nedeni ile ancak 16 dk. 30 saniye'de bin dizinin içine indirilmiştir. (ekran görüntüsünde q tuşuna basılarak betik sonlandırılır)
resim-14.png

SONUÇ (FİNAL) :

SON.png

Video'da ses ve görüntü arasında senkronizyon tam....Çok iyi kodlanmış bir betik bu...Geliştiricisini /kodlayıcısınına binlerce teşekkür.Eee yaparsa Türkler en iyisini yapar.....(Kodlayan bir Türk....)

Başka uygulamalı linux forum konularında görüşme dileği ile...
 
Son düzenleme:

nxjoseph

MFC Üyesi
Üyelik Tarihi
14 Tem 2022
Konular
0
Mesajlar
2
MFC Puanı
30
Merhaba. Paylasiminizin ustunden biraz zaman gecmis ben sans eseri yeni goruyorum. Oncelikle tesekkur ederim, projede degisiklikler oldu, bunlar:
1. Script icinde kullanilan metinler tamamen Ingilizce oldu.
2. Indireceginiz dosyanin adi cok uzunsa hata verebiliyordu, dosya adinda karakter limiti 200 oldu ve bu da hata vermemesi icin gecerli bir limit.
3. Artik indirmek istediginiz yeri secebiliyorsunuz, eger bulundugunuz yere indirmek isterseniz . (nokta) koyarak indirebilirsiniz.

Ayrica isterseniz bu paylasim icin Turkce bir versiyonunu yapabilirim.
 

TRWE_2012

Süper Moderatör
Üyelik Tarihi
2 Haz 2020
Konular
3,087
Mesajlar
5,879
MFC Puanı
20,700
Merhaba. Paylasiminizin ustunden biraz zaman gecmis ben sans eseri yeni goruyorum. Oncelikle tesekkur ederim, projede degisiklikler oldu, bunlar:
1. Script icinde kullanilan metinler tamamen Ingilizce oldu.
2. Indireceginiz dosyanin adi cok uzunsa hata verebiliyordu, dosya adinda karakter limiti 200 oldu ve bu da hata vermemesi icin gecerli bir limit.
3. Artik indirmek istediginiz yeri secebiliyorsunuz, eger bulundugunuz yere indirmek isterseniz . (nokta) koyarak indirebilirsiniz.

Ayrica isterseniz bu paylasim icin Turkce bir versiyonunu yapabilirim.
Öncellikle Hoşgeldin.

Zaten ben, seni çaktırmadan , gizli gizli takip ediyordum (özellikle kovulduğum ubuntu forum'da) ve senin burayı bulman tamamen şans meselesi....

Aslında güncelleme iyi olur.Ama bazen, takdir edersin ki , güncellemeler sistem'de kararsızlığa da sebep olabildiğinden;

Windows OS
Linux OS
Mac OS

kullanırken, güncellemelerden olabildiğimce uzak kalıyorum. (Özellikle yukarıda , GNU-Bash Shell tarzı betik programları kullanırken)

Tekrar hoşgeldin diyorum ve şu kullanıcının sorunu halletmek için ;
Kod:
https://forum.debian.org.tr/index.php?topic=11358.0
adlı yerde olacağım.... (not: şimdi baktım kullanıcı uğramamış bile, insan bir bakar .....mesaj var mı? diye.....!!!)

NOT :

GNU-Linux öğrenmenin ve ustalaşmanın birinci ve en genel kurallı bana göre , bir başka GNU-Linux PC Kullanıcısının , PC Sorununu , kendi başına gelmiş gibi kabul etmek ve çözmeye çalışmaktır.Bu durum hem sana, hem de karşı tarafa da deneyim olarak geri döner (kazan-kazan durumu)
 
Son düzenleme:

nxjoseph

MFC Üyesi
Üyelik Tarihi
14 Tem 2022
Konular
0
Mesajlar
2
MFC Puanı
30
Merhaba, hosbulduk. Deneyip denememek size kalmis fakat test etmeden yayinlamiyorum. Ahim sahim da bir degisiklik olmadi.
 
Üst