• Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.

GNU/Linux'da Klasiksel Yöntemle Çekirdek Derleme Nasıl Yapılır.?

TRWE_2012

لِيَغْفِرَ لَكَ اللّٰهُ مَا تَقَدَّمَ مِنْ ذَنْبِك
Moderatör
Forum Yaşı
6 Yıl
ÇEKİRDEK DERLEYEBİLMEK......

SORU.....! :

Yeni bir çekirdek derlemek istiyorum, ama nereden baslayacagımı bilemiyorum. Yardım ederseniz sevinirim. Bu arada yeni bir çekirdek neden derlenir? Mesela yeni CD sürücümü göstermek için yeniden çekirdek derlemeye ihtiyacım var mı?

CEVAP :

Yeni çekirdek derlemek için asagıdaki adımları takip edin.

1. Çekirdeğin kaynak kodunun bulundugu yer olan /usr/src dizinine gidin.

2. Sıkıştırılmış ve arsivlenmiş çekirdeği açmadan önce bu dizinde linux adında bir dizin varsa bunu ayrı bir isimle degistirin.

3. Çekirdegi açın. İçindeki tüm dosyalar /usr/src/linux dizininden itibaren diske aktarılacaktır.

4. /usr/src/linux dizinine gidin.

5.
Kod:
make xconfig

(X Windows altında derlemek için),

Kod:
make menuconfig

(menu tabanlı ncurses kütüphanesini kullanarak derlemek için) ya da

Kod:
make config
(dogrudan dogruya konsolda derlemek için) yazın.

6. Karsınıza çıkan soruları yanıtlayarak yeni çekirdeginizin konfigürasyon dosyasını olusturun

7. Sırayla
Kod:
make dep
ve
Kod:
make zImage
komutlarını verin.

8. Makinanızın hızına göre birkaç dakika içinde derlenecek. Yeni çekirdeginizi

/usr/src/linux/arch/i386/boot/zImage dizininden alıp /boot veya / dizini altına yeni bir isimle yerlestirin.

9. /etc/grub.conf dosyasını, yeni çekirdegi görecek sekilde yeninden degistirin.

10. grub-update komutu yazarak grub dosyasının güncelleyerek varsa Windows'un MBR'nin üzerine yazılmasını ve grub dosyasında yer almasıını sağlayın.

11. Makinayı tekrar açtıgınızda yeni çekirdeginiz çalısmaya baslayacaktır.

Bir çekirdek temel bir program ve üzerine eklenebilen modüllerden olusur. Eger Linux üreticisi firma, ek modülleri sistemle birlikte size vermez ise (mesela ekran kartı modülü) çekirdegi yeniden derleyip bu destegi çekirdege gömmek ya da modül olarak derlemek zorunda kalırsınız. Genellikle modern Linux isletim sistemlerinin hepsi modüler bir yapıdadır ve fazladan çekirdek derlemeye gerek bırakmazlar.

Geri