• Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

GNU-Linux'da Temiz Kurulum Sonrası Yedeklenmesi Gereken Dört Sistem Dosyası......

TRWE_2012

Süper Moderatör
Üyelik Tarihi
2 Haz 2020
Konular
3,094
Mesajlar
5,894
MFC Puanı
20,830

Kurulum sonrası önemli sistem dosyalarını yedekleme


Kısa bir süre önce yaşadığım bir sorundan sonra bazı dosyaların, kurulumun hemen ardından yedeklenmesi gerektiği kanaatine vardım -herhangi bir sorunla karşılaşıldığında geri dönüşü olabilmesi açısından-. Şimdi bu dosyaların hangileri olduğunu, bu dosyalara nasıl ulaşabileceğimizi, ne işe yaradıklarını, yedeklemenin ve geri yüklemenin nasıl olacağını dört madde halinde inceleyelim.

Yedeği alınması gereken önemli dosyalar şunlar:

1. /etc/X11/xorg.conf
2. /etc/apt/sources.list
3. /etc/fstab
4. /boot/grub/menu.lst


Bu dosyalarımızda değişiklik yapmak istediğimizde pico, nano, gedit, vi, vim gibi metin düzenleme editörlerinden herhangi bir tanesini su ya da sudo komutları ile -yani yetkili olarak- kullanarak dosyamızın içerisine girip istediğimiz düzenlemeyi yapabiliriz. Aman dikkat edin, dört önemli dosyadan bahsediyoruz.

Uygulamalar >> Donatılar >> Uç Birim yolunu takip ederek konsol ekranında gireceğimiz komutlarla yedek alma/geri yükleme işlemlerini gerçekleştirebiliriz. Aşağıda, konsol ekranında girmemiz gereken komutlardan bahsedelim:

1. xorg.conf


Monitör, ekran kartı, mouse -varsa touchpad- ve klavyenin ayar dosyasıdır. X sunucusunun bir diğer adıyla grafik arabiriminin alt yapısı niteliğini taşır. X sunucusuna hatasız ve düzgün bir şekilde ulaşmak için bu dosyanın doğru bir şekilde configure edilmiş olması gerekmektedir. Aksi takdirde X sunucusu doğru bir şekilde açılmaz ya da daha kötüsü hiç açılmaz. Bu dosya; mousemizin, klavyemizin, -varsa touchpadimizin-, ekran kartımızın ve monitörümüzün doğru/çalışmasında en büyük etkendir diyebiliriz.

-Konsol ekranında- Yedek almak için;

sudo cp /etc/X11/xorg.conf /etc/xorg.conf.yedek
komutunu yazıp entere basmamız yeterli olacaktır. Başımıza gelebilecek olası bir kötü durumda, bu dosyada yapmış olduğumuz yanlışlar sonucu X sunucumuzda aldığımız görüntüde problem oluşursa, klavyemiz ya da mousemiz çalışmazsa bu dosyayı geri yüklemeyi deneyebiliriz. -Acemi iseniz öncesinde yardım almayı deneyiniz.-

Herhangi bir sorun karşısında geri yüklemek için;

sudo mv /etc/xorg.conf.yedek /etc/xorg.conf
komutunu kullanabiliriz. Bu komuttan sonra ayarların geçerli olabilmesi için Ctrl+Alt+BackSpace kombinasyonunu kullanmanız gerekmekte.


2. sources.list

source.list dosyası (K)ubuntu program paketlerinin bulunduğu depoların adreslerini içerir. Sistem, güncelleştirmeleri buradaki adresler üzerinden yapar. Ekleyeceğimiz adreslerin güvenilirliğinden emin olmadıkça ekleme yapmamız sonrasında istenmeyen sonuçlar doğabilir. Bu dosyada yaptığımız herhangi olumsuz bir değişiklik sonucu güncelleştirmelerde sorun yaşayabilir, sistemimize zarar verebiliriz. Temiz ve güvenilir halde iken bir yedeğini almamız, herhangi bir sorunla karşılaşmamız durumunda bize kolaylık sağlayacaktır.

-Konsol ekranında- Yedek almak için;

sudo cp /etc/apt/sources.list /etc/apt/sources.list.yedek
komutunu yazıp entere basmamız yeterli olacaktır. Beklenmedik bir durum karşısında eski sources.list'imizi yüklememizin çözüm olabileceği bir durumda aldığınız yedeğe başvurabilirsiniz.

Herhangi bir sorun karşısında geri yüklemek için;

sudo mv /etc/apt/sources.list.yedek /etc/apt/sources.list
komutunu yazıp entere basmamız yeterli olacaktır. Böylelikle temiz ve güvenilir olduğunu bildiğiniz sources.list'imize kavuşmuş olacağız. Bu işlemin ardından güncelleştirmeleri kontrol etmek için;

sudo apt-get update
komutunu kullanabiliriz.


3. fstab

Sadece kurulum sırasında sisteme bağlananan (mount) ya da daha sonra elle eklenenleri barındırır. Bu dosya sabit disklerimizin bağlantı noktalarını, nasıl bağlandıklarını (spesifik özellikleri ile birlikte) göstermektedir. Bu dosyanın içeriğinde yapmış olduğumuz hatalı bir değişiklik sabit disklerimize ulaşımımızı engelleyebilir. Oluşabilecek herhangi bir soruna karşı herhangi bir sorun yok iken sorunsuz olan dosyamızı yedeklememiz yararımıza olacaktır.

-Konsol ekranında- Yedek almak için;

sudo cp /etc/fstab /etc/fstab.yedek
komutunu yazıp entere basmamız yeterli olacaktır. Bu işlem sayesinde, doğru çalışan fstab dosyamızı geri getirmek için yalnızca bir komuta ihtiyaç duyar hale geleceğiz. Bu da hem zamandan tasarruf hem de zahmetten kurtuluş olacaktır.

Herhangi bir sorun karşısında geri yüklemek için;

sudo mv /etc/fstab.yedek /etc/fstab
komutunu yazıp entere basmamız yeterli olacaktır. Eğer hâlâ depolama aygıtlarına ulaşamıyorsak dosyanın aktif hale gelmesi için;

sudo mount -a
komutunu verelim. Bu komut, fstab içinde geçen depolama aygıtlarının hepsini -temiz ve düzgün bir dosya olması halinde- bağlı değil ise bağlar. Baktık, hâlâ ulaşamıyoruz depolama aygıtlarımıza, düzenlemelerimizin aktif olması için bilgisayarımızı yeniden başlatalım. Böylece bu sorunumuz da halloldu. Daha önce yapmış olduğumuz bir kaç dakikalık işlem -yedek alma-, şimdi bize -belki de- saatler kazandırdı.


4. menu.lst

Unutulmamalıyız ki, linux sistemleri windows sistemlerine inat bütün işletim sistemleri ile kardeşçe ve sorunsuzca çalışabilir ve bu grub sayesinde sistemimizdeki windows ürününe ulaşabiliriz. Malumunuz üzere linux dağıtımları sistem ön yükleyici olarak grub kullanır -lilo da var ama o grafik tabanlı değil metin tabanlı o yüzden dağıtımlar bunu pek kulanmazlar-. Bu grub ön yükleyicisinde değişiklik yapmak istersek izleyeceğimiz yol boot/grub dosyasındaki menü.lst dosyasını açmak olacaktır. Bu dosyada yapacağımız hatalı değişiklikler neticesinde sistemimizde bulunan diğer sistemlere ulaşamaz hale gelebiliriz. Böyle bir durumda karşılaşma ihtimalimizi göz önüne alarak bu dosyamızı da yedeklememiz bizim yararımıza olacaktır.

-Konsol ekranında- Yedek almak için;

sudo cp /boot/grub/menu.lst /boot/grub/menu.lst.yedek
komutunu yazıp entere basmamız yeterli olacaktır. Yapmış olabileceğimiz bir hata karşısında büyük zorluk çekmeyeceğimizi bilmek rahatlattı biraz, değil mi?

Herhangi bir sorun karşısında geri yüklemek için;

sudo mv /boot/grub/menu.lst.yedek /boot/grub/menu.lst
komutunu yazıp entere basmamız yeterli olacaktır. Bu işlem sonrasında geri yükleme yaptığımız dosyamızın aktif olabilmesi için bilgisayarımızı yeniden başlatalım. Hata yapmaktan korkmak yerine yapabileceğimiz hatalara karşı geri dönüşüm tedbiri almak öğrenmemize büyük katkı sağlayacaktır.


Son Söz:

Bu dört dosyanın yedeğini bulundurmak bize bir şey kaybettirmez, aksine çok şey kazandırır. Benjamin Franklin'in güzel bir sözü aklıma geldi:
"Konuşmadan önce biraz düşünmek, konuştuktan sonra çok düşünmeye bedeldir."

Kaynaklar ;


Kod:
mustafaalkan[at]ubuntu-tr[nokta]org
http://gentoo.org/
http://wiki.x.org/wiki
http://ubuntu-tr.net/
http://forum.linux-sevenler.org/
 
Üst