• Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

Halid Ziya Uşaklıgil Biyografisi - Halid Ziya Uşaklıgil Hayatı - Halid Ziya Uşaklıgil

Üyelik Tarihi
30 Kas 2012
Konular
12,578
Mesajlar
16,017
MFC Puanı
2,330
Halid Ziya Uşaklıgil Biyografisi - Halid Ziya Uşaklıgil Hayatı - Halid Ziya Uşaklıgil Kimdir?

1866 yılında İstanbul’da doğan Halid Ziya Uşaklıgil Türk Edebiyatının en önemli yazarlarından biridir. Mercan Mahalle Mektebi ve bir süre Fatih Askeri Rüştiyesi’nde eğitim görmüştür. Mekhitarist okulunda Fransızca eğitimi almıştır. 1884’te iki arkadaşı ile birlikte Nevruz dergisini, iki yıl sonra da Hikmet gazetesini çıkardı. 1893’te İstanbul’a döndü ve Reji İdaresinde başkatiplik görevine başladı. 1896 yılında dönemin etkin bir edebiyat hareketi olan Servet-i Fünun topluluğuna katılmıştır. Meşrutiyet’in ilan edilmesinden sonra Darülfünün’da bir süre Batı Edebiyatı dersleri vermiştir. Ayrıca Darülfünunda müderrislik yapmıştır. Halit Ziya Uşaklıgil, hükümet tarafından Fransa ve Almanya’da yurtdışı hizmetlerde de görevlendirilmiştir. Cumhuriyet’in ilanından sonra ise gazetelerde yazı yazmaya devam etti. Yazar, 1945 yılında İstanbul’da hayatını kaybetmiştir.

Halit Ziya Uşaklıgil ilk romanlarını 1885 yılından sonra yazmaya başlamıştır ve romanlarında genellikle duygusal aşk hikayeleri anlatmıştır. Servet-i Fünun topluluğuna katıldıktan sonra Fransız romanlarını incelemiş ve Balzac, Paul Bourget gibi yazarların eserlerini okumuştur. Romanlarında genellikle varlıklı kişilerin hayatlarını ele almıştır. Hikayelerinde işlediği kahramanları ve olayları ise halk tabakasından seçmiştir. Servet-i Fünun Edebiyatının roman ve hikayede en güçlü ismi Uşaklıgil olmuştur. Başlıca eserleri şöyledir:

Romanları:
Mai ve Siyah
Aşka Dair
Bir Ölünün Defteri
Aşk-ı Memnu
Ferdi ve Şürekası
Hepsinden Acı
Kırık Hayatlar
Nemide

Hikayeleri:
Bir Muhtıranın Son Yaprakları
Bir İzdivacın Tarihi MuaşakasıOyunları:
Kabus

Hatıraları:
Kırk Yıl
Saray ve Ötesi
Bir Acı Hikaye
 
Üst