• Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

Hamilelikte içilen sigara, bebekte ‘kolik’ yapıyor

Üyelik Tarihi
20 Haz 2009
Konular
2,315
Mesajlar
4,689
MFC Puanı
1,680
Hiç susmadan çığlık çığlığa ağlayan, kramp halinde sürekli kasılan bir bebek pek çok annenin kâbusu.

İnfantil kolik denilen bu durumun birçok nedeni olabiliyor. Besin alerjisi, besin intoleransının yanı sıra hamilelikte yaşanan stres de bebekte kramp halinin nedenlerinden.

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Arzu Yaşaroğlu Erkum’a göre hamilelikteki stres ve annenin sigara ve kahve kullanımı, infantil koliği artırıyor. Erkum, hastalığın nedenleri konusunda şunları dile getiriyor: “Yapılan bazı araştırmalar, anne diyetindeki inek sütü, lahana, karnabahar, brokoli, turunçgiller, çikolata, soğan gibi besinlerle, annenin sigara ve kahve kullanımının infantil koliği artırdığını tespit etmiştir. Hamilelikte sık psikolojik stres yaşayan, gergin bir ruhsal durum içinde olan anne ve ailelerin bebeklerinde yine infantil kolik sıklığı fazla bulunmuştur.

” Düşük doğum ağırlıklı bebeklerde bu hastalığın daha sık görüldüğünü kaydeden uzman Erkum, “Tedavide öncelikle, ailenin endişesini anlamak, bu durum ve süreç hakkında bilgilendirmek gerekir. Annede veya aile içinde görülen endişe veya gerginliği azaltmak da tedavinin bir parçası. Anne, sigara kullanmamalı. Kahveyi 1-2 fincandan fazla tüketmemeli.

Anne diyetinden inek sütü, turunçgiller, lahana, brokoli, karnabahar, turpgiller, çikolata, baharatlı gıdalar çıkartılmalı. Bebek loş, sessiz bir ortamda tutulmalı. Kolik sancıları sırasında, kucakta veya beşikte hafifçe sallanması, ninni söylenmesi ya da müzik dinletilmesi, bebekte rahatlama sağlayabilir. Ilık banyo yaptırmak, karnına masaj yapmak rahatlatır. Huzursuzluk ve ağlama nöbetleri genellikle öğleden sonra ve akşam saatlerindedir. Bebeklerin yüzde 50’ye yakınında belirtiler 3 ay içinde kaybolurken, yüzde 40’ında 6. aya, yüzde 10’unda bir yaşa kadar sürebilmektedir.” diyor.
 
Üst