• Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

Haşhaşlı Revani

OBERON

MFC Üyesi
Üyelik Tarihi
20 Kas 2016
Konular
2,670
Mesajlar
2,919
MFC Puanı
1,410
Haşhaşlı Revani; Osmanlı imparatorluğu zamanında Erivan zaferi sonrasında saray aşçıları tarafından orada bulunmuştur. Adını Erivan kelimesinden yola çıkılarak revani şeklinde söylemişlerdir. Osmanlı döneminde ve sonraki dönemlerde Türk mutfağında her zaman yapılmıştır. Revani içine koyulan malzemelerde değişiklik yapılarak farklı şekillerde yapılmıştır. Buna göre de farklı revani çeşitleri vardır. Haşhaşlı revani diğer revani çeşitleri gibi çok şerbetli ve o kadar çok tatlı olmuyor. Ancak isteğe göre şeker ve şerbet oranı artırılabilir.

Haşhaşlı Revani Malzemeler;
4 tane yumurta (oda sıcaklığında olacak)
1 su bardağı toz şeker
1 su bardağı sıvı yağ
1 su bardağı yoğurt
1 su bardağı mavi haşhaş (ezilmiş haşhaş olmayacak tane tane haşhaş olacak)
1 su bardağı irmik
2 su bardağı un
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya

Şerbeti İçin Malzemeler;
2 su bardağı toz şeker
3 su bardağı su
Bir kaç damla limon suyu
Üzerini Süslemek İçin Malzemeler;
2 paket krem şanti
1,5 su bardağı soğuk süt
Haşhaşlı Revani Yapılışı;
Haşhaşlı revani yapmaya başlamadan önce ilk olarak şerbetini hazırlamalıyız. Bunun için, büyük bir tencerenin içine toz şeker ile 3 su bardağı suyu ilave edip kaynatalım. Kaynamaya başlayınca orta ateşte yaklaşık beş dakika kadar daha kaynatalım. Bir kaç damla limon suyu sıkılarak bir taşım daha kaynatalım. Daha sonra şerbet soğumaya bırakılır. Revani fırından çıktıktan 3-4 dakika sonra yani ilk sıcaklığı biraz geçince şerbetini dökelim. Revani sıcak şerbet soğuk olmalıdır.

Revani hamurunu hazırlarken malzemeyi rahatça karıştırabileceğimiz derin ve büyük bir kap almalıyız. Öncelikle yumurtaları kırıp üzerine de toz şekeri koyup şeker eriyip krema kıvamına gelene kadar karıştırmalıyız. Krema kıvamına gelince sıvı yağ ilave edip biraz daha karıştıralım. Daha sonra da yoğurt ekleyip karıştırmaya devam edelim. İrmik ve haşhaş da ilave edilip malzeme iyice karıştırılır.Malzemeye son olarak da kabartma tozu,vanilya ve un eklenir. Un elenerek ilave edilmeli böylece havalanacağı için daha iyi kabaracaktır. Un da ilave edilince yavaşça karıştırılmalı,fazla karıştırmaya gerek yoktur. Yağlanmış tepsiye dökülüp, önceden ısıtılmış fırında pişirilir. Fırının sıcaklığı 180 derece olacak şekilde üzeri kızarıncaya kadar pişirilir. Piştiğini anlamak için kürdan batırılır, kürdan da hamur yapışmıyorsa pişmiş olur.

Revaninin şerbetini dökmeden önce dilimlere kesersek şerbet içine daha iyi çekecektir. Revani fırından çıkınca yaklaşık 3-4 dakika bekleyip ilk sıcaklığı geçince, daha önceden hazırlayıp soğutulan şerbet dökülür. Şerbeti revaninin üzerine dökerken yavaşça ve her yerine eşit olacak şekilde dökmeliyiz. Bir kase içinde krem şantiyi soğuk süt ile karıştırıp hazırlamalıyız. Hazırlanınca tatlının üzerine muntazam bir şekilde yayılıp, buzdolabında soğumaya bırakılır. Haşhaşlı revani soğuyunca servise hazır olur.
 
Üst