• Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

Hayalet Şehir: MARAŞ

Üyelik Tarihi
1 Mar 2015
Konular
301
Mesajlar
1,777
MFC Puanı
840
Maraş, diğer ismiyle “hayalet şehir”, Mağusa ilçesindeydi ve modern mimarisi ile dünyanın en lüks turizm merkezlerinden birisiydi (1973-74)

Kıbrıs’ın gözde bölgelerinden Maraş’ın Yunanca ismi ise Varosha’dır

Yıl: 1970
Kıbrıs’ta bulunan ve dünyanın en ünlü ve en büyük turizm merkezlerinden biri olan Maraş, modern mimarisi ve lüks tatil standartlarıyla dikkat çekiyor.
Ev ve arsa fiyatları burada dudak uçuklatıyor, bölgenin toplam arazi değerinin ise 100 milyar doları aştığı tahmin ediliyor.

Sahil şeridinin uzunluğu 6,5 km.
Deniz kıyısında boydan boya uzanan otelleri ile meşhur Maraş Kıbrıs’taki bütün otellerin yarısına sahip ve ülkenin turizm sektöründeki toplam gelirinin %53.7 sini sağlıyor.

Şehirdeki yapılanma ilk yerli halk tarafından başlatılmış, daha sonra Kıbrıs Cumhuriyeti, İngiliz Kraliyet Ailesi, Kıbrıs ve İngiliz Havayolları gibi birçok ulusal ve uluslararası kurum ve kuruluşların ticari amaçlarıyla kısa zamanda hızlanmıştı.

Şehir genelinde şimdi; 4469 ev, 45 Otel, 10.000 üzeri yatak kapasitesine sahip 60 konaklama tesisi, 380 yarım inşaat ve 3000 civarı ticari iş yeri var.

Önümüzdeki 4 yıl içinde, yani 1974’e kadar en parlak dönemlerini yaşamaya başlayacak bu şehir Marliyn Monroe’dan Sophia Loren’a kadar birçok sanatçıyı ve önemli üst düzey isimleri buluşturan bir tatil beldesidir ve otelleri ve kumarhaneleri sayesinde akdenizin las vegası olarak da bilinmektedir.

1970’lerde Türkiye’de doğru düzgün araba galerisi bulunamazken burada Toyota, Alfa Romeo gibi markaların bayilikleri var.

Şehirde ayrıca; 99 eğlence merkezi, 25 müze, 24 sinema ve tiyatro, 21 banka, 2 spor tesisi
Kumsalındaki kumların özel olarak mısır'dan getirildiği ve altın rengi olduğu söyleniyor.


Yıl: 2015
Maraş bugün

Adada yaşayan Türkler ve ülke stratejisi için Türkiye Kıbrıs’a asker çıkarttı.

14 Ağustos 1974'deki 2. askeri müdahaleden sonra Maraş, TSK ve BM askerlerinin haricinde sivil halka kapatıldı.


Takas amaçlı bir siyasi koz olarak tutulan şehir, savaşın ve anlaşmazlıkların simgesi gibi 41 yıldır terk edilmiş vaziyette kapalı duruyor.
Şehirdeki yapılar bu geçen zaman içinde yağmalanmış ve uzun süre kullanılmadıklarından dolayı harabeye dönüşmüş durumda.

Maraş’ın terk edilmiş sokakları,
41 yıl öncesinin reklam afişleri,
Evler, oteller kimsesiz ve içleri bomboş
Kimileri ocakta yemeği varken, kimileri kitabının sayfalarını çevirirken kimiyse sanki ütüyü fişte bırakıp öylece şehri terk etmek zorunda kalmıştır.

O kadar hızlı boşaltılmış ki, masalar bile toplanmamış. her şey 41 yıl önce bırakıldığı gibi.


Bölgedeki apar topar geride bırakılmış Lefkoşa Uluslararası Hava alanı,

Uçaklar bile çürümeye terk edilmiş

Kiralanmak & satılmak için bekleyen zamanın yeni 0 km arabaları.
1974 insanların kaybolmasıyla zaman burada adeta dondu ve hiç uyumayan şehir 41 yıldır iç burkucu bir sessizliğe büründü..
39.000 nüfuslu lüks yaşam kalitesi artık; fare, yılan, akrep ve diğer hayvanların yaşadığı bir yer haline gelmiş


BM askerleri tarafından bakımı yapılıp koruma altına alınan 3 bina haricinde tüm binalar çürümeye terk edilmiştir. Bunlar; eskiden kilise olarak kullanılan şimdiki adıyla ikon müzesi, Sophia Loren’ın ikametgahı ve bir rivayete göre dünyanın ilk 7 yıldızlı oteli olan İngiliz kraliyet ailesine ait Golden Sands Hotel.

Söylentilere göre bu bölgenin geneli Kıbrıs Türk Evkaflarından Abdullah Paşa Vakfı ve Lala Mustafa Paşa Vakfı’nın tapulu malıdır.

Yalnızca buradaki 41 yıl önceki otellerdeki toplam yatak sayısı, bugünün Kıbrıs’ındaki bütün otellerdeki toplam yatak sayısına eşit.
Belki 41 yıldır kullanılmayan Kapalı Maraş bugün açık olmuş olsaydı ekonomik sıkıntı yaşayan Kıbrıs'ı tek başına kalkındırabilirdi. (Alıntı:R.Çenet)
 
Üyelik Tarihi
25 Nis 2015
Konular
36
Mesajlar
670
MFC Puanı
220
Merak edenlere 'Kapalı Maraş' açılmak üzere.. En son ki müzakerelerde acılması tartısılıyordu.Umarım yakın zamanda açılır ve gezme şansını yakalarız.(Rum kesimine de geçebilelim amin)
 
Üst