• Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

Huawei Mateview GT inceleme

Ragnar

Emektar Üye
Üyelik Tarihi
30 Haz 2015
Konular
1,446
Mesajlar
4,354
MFC Puanı
37,550
Huawei ürün gamını genişletmeye devam ediyor ve tüm bu ürünlerle birlikte firmanın daha geniş bir pazar hedeflediğini söyleyebiliriz. Akıllı telefonlar, kulaklıklar, bilgisayarlar, tabletler ve modemler derken firma son olarak Huawei Mateview serisi ile karşımıza çıktı. Biz de bir süredir MateView GT isimli oyuncu monitörünü kullanıyorum. Şimdi gelin bu içeriğimizde bu monitörün genel özelliklerine ve oyun performansına birlikte göz atalım.

Öncelikle Mateview ve GT modeli firmanın bu konuda karşımıza çıkan ilk ürünleri. Monitörün tasarımına, özeliklerine ve performansına baktığımızda çıkarılan bu ilk ürün için umut vaat eden bir işe imza atıldığını peşinen söylememiz gerekiyor. Yani Huawei daha ilk modeliyle birlikte bu pazarda ben de varım demiş.


Tasarım​

34" kavisli bir ekrana sahip olan monitörün çerçeveleri oldukça ince tutulmuş. Alt tarafta sadece firma logosuyla birlikte sade bir tasarıma sahip olduğunu söyleyebilirim. Benim gibi sadeliği seviyorsanız bu monitörün tasarımını da seveceksiniz demektir. T şeklinde bir ayak kullanılmış ve 110 mm yukarı aşağı doğru kaydırarak ya da öne arkaya yatırarak kendi kullanım tarzınıza göre konumlandırıyorsunuz. Burada sağa sola çevirme gibi bir sisteme ise yer verilmemiş. Bu nedenle monitörde bir film açtınız ve yandaki yatağa, koltuğa geçtiniz diyelim; monitörü direkt olarak kaldırıp konumlandırmanız gerekiyor. Tasarım tarafındaki bence en büyük eksiği de bu olmuş diyebilirim.



Huawei Mateview GT inceleme



Monitörde sevmediğim bir diğer taraf hoparlörü bulunmaması. Bu tabi kişisel kullanıma da giriyor çünkü ben sürekli kulaklık kullansam da bazen hoparlöre ihtiyaç duyduğum anlar olabiliyor. Buna da tam olarak eksiklik diyemeyiz aslında çünkü MateView GT iki farklı modele sahip. Bu monitörün bir Soundbar versiyonu da bulunmakta. Ayak kısmının orada yer alan bu hoparlörde ses seviyesini parmağınızla kontrol edebiliyorsunuz. Üzerindeki RGB ile şık bir görünüme sahip olan ve yine ekstra giriş üniteleri bulunan bu monitör versiyonunun ülkemizde satışı bulunmuyor.

Monitörün arka kısmındaki giriş üniteleri çıkarılabilen bir kapakla gizlenmiş. Monitör güç girişini Tip C portundan yapıyor ve bunun için ufak bir adaptör tercih edilmiş. Arka kısımda sırasıyla Tip C güç girişini, iki adet HDMI 2.0 portunu ve bir tane de Display Port 1.4 girişini görüyoruz. Yani hem PC hem de konsol için yeterli giriş ünitesine yer verilmiş. İşte Display Porttan PC kullanırken HDMI portlarından da varsa konsollarınızın bağlantısını yapabilirsiniz. Zaten performans kısmında PC dışında konsol detaylarına da değineceğiz.



Huawei Mateview GT inceleme



Monitörün alt kısmında ise tuş takımı yerine joystick tercih edilmiş. Daha önce yaptığımız incelemelerde tuş takımının nasıl kafa karıştırıcı olduğundan sık sık bahsetmiştik. O nedenle joystick görmek açıkçası beni sevindirdi. Buradan menüye ulaşıyor ve monitörünüz ile ilgili parlaklık, renk sıcaklığı gibi tüm ayarlamaları yapabiliyorsunuz. Üstelik sık kullanılan ayarlara kısayol olarak ulaşabiliyorsunuz. Örneğin joystiği aşağı doğru çektiğinizde giriş kaynağı menüsüne ulaşabiliyorsunuz. Bu kısayollar menü içinde kaybolmanızı da engellemiş.

Genel özellikler ve oyun performansı​

21:9 geniş ekranlı olan MateView GT, 3440 x 1440 çözünürlükte 165 Hz yenileme hızına sahip. Bu kavisli ekranda VA panel kullanılmış ve tepki süresine baktığımızda 4ms olarak görüyoruz. Parlaklık değeri ise 350 nit olarak karşımıza çıkıyor. Monitörün genel özellikleri gayet iyi bir şekilde konumlandırılmış. 165Hz yenileme hızı hem günlük kullanımda hem de oyunlarda çok daha akıcı bir deneyim elde etmenizi sağlıyor. İyi bir sisteme sahipseniz ve geniş ekranda bu FPS değerlerine ulaşıyorsanız oyunların nasıl yağ gibi akıp gittiğini fark ediyorsunuz.



Huawei Mateview GT inceleme



Örneğin ben genelde yarış oyunlarını çok uzun süre oynamıyorum. Fakat Forza Horizon 5'i geniş ekranda oynayınca gerçekten aldığım keyif katlanarak yükseldiğini söylemem lazım. Serinin daha önceki oyunlarını hiç bu kadar uzun süre oynamamış ve 16:9 ekranımda bir süre sonra bırakmıştım. Oyunun çok güzel olmasının bunda payı büyük tabi ama dediğim gibi daha çok hikaye bazlı oyunlarla vakit geçiren biri olarak bu geniş ekran olayı, FH5'te daha fazla vakit geçirmeme sebep oldu.

Geniş ekranla birlikte birden çok pencerede çalışmak da keyifli hale geliyor. Windows 11'in çok daha akıcı olan bu çoklu pencere yönetiminde bu geniş ekranın avantajını sonuna kadar alıyorsunuz. Ben normalde iki monitör kullanıyorum. Fakat MateView GT geçtikten sonra yanına özellikle günlük işlerde 2. bir monitör koyma ihtiyacı hissetmedim. tabi bir monitörde oyun oynarken diğerinde dizi izleme ya da sosyal medyanın açık olmasına alıştığımdan bu eksikliği zaman zaman hissettiğim oldu ama tek bir geniş ekranda iş yapmak ya da bir Adobe Premier projesi üzerinde çalışmak çok daha efektif oluyor.



Huawei Mateview GT inceleme



Tabi monitörün tepki süresi özellikle profesyonel olarak oyun oynayan kişiler için bir tık yüksek gelecektir. Artık saliselik hesaplamaların yapıldığı ESpor dünyasında zaten geniş ekranlı bir monitör çok tercih edilmiyor. Yani burada kullanım amacınızı belirlemek oldukça önemli. Ama normal, yine arkadaşlarınızla rekabete girecek şekilde League of Legends, Counter Strike: Global Offansive ya da Valorant gibi oyunları oynuyorsanız bu ms süresinin sizi çok etkilemeyeceğini söyleyebilirim. Ben daha çok Halo Infinite üzerinde bu rekabete dayalı oyun keyfini deneyimledim ve rahatsız edecek bir durumla karşılaşmadım. Zaten bu çözünürlük ve geniş ekran seçeneği için 4MS gecikme süresinin fiyatını da göz önüne aldığımızda normal olduğunu söyleyebiliriz. Ayrıca monitörde overdrive özelliğine yer verilmiş.

9.3 kg ağırlığında olan Huawei Mateview GT modelinde HDR 10 desteği bulunuyor. Yani bu teknoloji için giriş seviyesinde bir HDR özelliği eklenmiş. Oyun ve videolarda gayet iyi performans alıyorsunuz. Fakat otomatik olarak açılma özelliğini seçtiğinizde ekranda oyun ya da HDR bir video olmasa da anlık geçişler yapabiliyor. Bunun Windows 11'le alakalı olma durumu da söz konusu ama nadir de olsa böyle bir sıkıntı ile karşılaştığımı belirtmem gerek.



Huawei Mateview GT inceleme



Huawei MateView GT PS5 performansı nasıl?​

Gelelim monitörün konsol performansına. Geniş ekranda konsol performansı her zaman merak edilen noktalardan birisi ve baktığımda bu konuya çok fazla değinen kişi görmedim. Birçoğumuz aldığımız monitörü birden fazla amaç için kullanıyoruz ve kapladığı alanı da düşünecek olursak aynı monitörde hem PC hem de konsol oyunlarını deneyimlemek oldukça önemli.

Ben Huawei MateView GT kullanırken PS5 üzerinden konsol performansını test ettim. Konsolu ilk bağladığınızda otomatik olarak ekranda 1920x1080 çözünürlük kaplayacak şekilde açılıyor. Yani hem sağ hem soldan, hem de üst ve alt taraftan boşluklar olduğunu fark ediyorsunuz. Neyse ki ışıklandırma, parlaklık ayarı gibi ayarlamaları yapabildiğimiz monitör menüsünden bunun için bir ölçeklendirme seçeneğine de yer verilmiş.



Huawei Mateview GT inceleme



Menü ayarlarından ölçeklendirme ayarlarına geldiğinizde burada üç farklı seçenekle karşılaşıyorsunuz. İlk olarak zaten rjinal ölçeklendirme seçili olarak geliyor. Yani yukardaki görselde de gördüğünüz ve biraz önce de bahsettiğim gibi ekranın her tarafında siyah şeritler bulunuyor. Buradan "Ölçekle" seçeneğini seçtiğinizde ise 1080P çözünürlüğü ekrana oturacak şekilde büyüttüğünü görüyorsunuz. Monitör bir nevi görüntüyü kendisi Upscale ediyor yani. 1080P olarak bu şekilde normal bir monitördeki gibi kullanmak mümkün oluyor. Tabi bu ölçeklendirmeyi yaptığınızda sağ ve sol tarafta yine boşluklar bulunuyor.



Huawei Mateview GT inceleme



Üçüncü seçenekte ise tam ekran ifadesi ile karşılaşıyoruz. Bu seçenek de mevcut konsol görüntüsünü 21:9 olacak şekilde upscale ediyor. Tabi bu şekilde yaptığınızda 1920x1080 gelen kaynak çözünürlüğünü 3440x1440 çözünürlüğe genişlettiği için hafif ekranda basıklık oluyor. Ben Elden Ring betasını bu şekilde oynadım. nedense sonradan normal görüntüye geçince tabi göz alışkanlığından normal hali bana garip gelmeye başladı.



Tabi bu basıklık olayının Huawei ile çok alakası yok. Çünkü mevcut PS5 yazılımında hem 2K çözünürlük hem de geniş ekran desteği maalesef bulunmuyor. Sony bu konuda bazı çalışmalar yapıldığını ve özellikle 2K tarafında ilerleyen dönemlerde destek geleceğini belirtmişti. Umarım 2K ile birlikte geniş ekran desteği de gelir. O zaman konsol kullanmak da çok daha keyifli olacaktır.



Huawei Mateview GT inceleme



Sonuç​

Sonuç olarak Huawei MateView GT sahip olduğu özellikler ile firmanın bu ürün gamına da ne kadar başarılı bir şekilde girdiğinin özeti olmuş. Yüksek yenileme hızı ve geniş ekranla birlikte özellikle destekleyen oyunlarda (ki son dönemde artık birçok oyunun desteği var) çok daha keyifli bir performans alıyorsunuz. Fiyatını da göz önüne aldığımızda ürünün tam bir fiyat performans ürünü olduğunu söyleyebilirim. Eğer geniş ekran bir monitör arıyor ve yüksek yenileme hızına sahip olsun istiyorsanız Huawei MateView GT modeli göz atacağınız modeller arasında olmalı.

Huawei MateView GT Teknik Özellikler​

Genel Özellikler​

  • Boyut: Genişlik: 808.6 mm | Yükseklik: 542 mm | Kalınlık: 220 mm
  • Ağırlık: Yaklaşık 9.34 kg
  • Girişler: HDMI 2.0 x 2 I DP 1.4 x 1 I USB-C (Sadece Güç Girişi)

Ekran​

  • Boyut: 34 inç
  • Ekran panel türü: VA
  • Çözünürlük: 3440 x 1440
  • Kontrast oranı: 4000 : 1 (Tipik)
  • En boy oranı: 21 : 9
  • Ekran gövde oranı: 94%
  • Görüş açısı: 178 Derece
  • Maksimum parlaklık: 350 Nit (Tipik)
  • Ekran yenileme hızı: 165 Hz
  • Renk gamı: 90% DCI-P3

Alıntıdır
 
Üst