• Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

İbrahim Şinasi Hayatı ( Biyografisi )

Üyelik Tarihi
30 Kas 2012
Konular
12,578
Mesajlar
16,017
MFC Puanı
2,330
Hayatı :

(1826-1871)İstanbul.' da doğan Şinasi yüzbaşı olan babasını 1829 'daki Osmanlı-Rus savaşında kaybedince , annesinin desteğiyle büyüdü. Şinasi ilk öğrenimini Mahalle Sıbyan ve Fevziye Okulun'da okudu. Tophane Müşiriyeti Mektubi Kalemi' ne katip adayı olarak giren yazar, burada görev yapan memur İbrahim Efendi'den Arapça ve Farsça öğrendi. Ayrıca, aynı yerde görev yapan Reşat Bey'den Fransız'ca dersi aldı. Çalışkanlığı ve başarıları hulefalik derecesine yükselmesine neden oldu. 1849'da Devlet tarafından Paris'e gönderildi. Burada hem çalışmalarını sürdürdü , hemde birçok ünlü kişiyle tanışma fırsatı buldu.
Lamartine'in toplantılarını izleyen Şinasi ,Dilbilimci Littre ile tanıştı. 1851'de Societe Asiatique'ye üye seçilen yazar, Oryantalıst Pavet de Courteille'e de çalışmalarında yardım etti.1854'te Paris dönüşü tekrar Tophane Kaleminde çalışmaya devam etti, Meclis-i Maarif üyeliğine atandı ve daha sonrada Encümen-i Daniş'te görev yaptı . Sadrazam Mustafa Paşanın himayesine girmişti .Sadrazam 'ın görevden alınması ile üyelikten çıkarıldı. Reşit Paşa tekrar sadrazam olunca görevine geri döndü. Tercüman-ı Ahval gazetesini çıkrdı. Sultan Abdülaziz'e karşı davranışları yüzünden görevine son verildi. Gazeteyi Namık Kemal' e bırakarak 1865'te Fransa'ya gitti. İstanbula dönünce(1869), bir matbaa açtı. Batı örnek alınarak, eğitim alanında uygulanacak radikal yöntemlerle gelişebileceğini savunan yazar, çok yönlü bir çalışma içine girdi. Gazete, şiir çıkardı , oyun yazdı, sözlük çalışmaları yaptı. 1871'de beyin tümöründen öldü.

Eserleri :

Tercüme-i Manzume
Şair Evlenmesi

Müntehabat-ı Eşhar
Durub-u Emsal-i Osmaniye
Müntehabat-ı Tasvir-i Efkar
 
Üst