• Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

İnsan Merkezde Değilse Çemberin Dışındadır

diShy

Onursal Üye
Üyelik Tarihi
27 Kas 2009
Konular
32,527
Mesajlar
50,860
MFC Puanı
2,580
[COLOR=[URL=http://www.megaforum.com/usertag.php?do=list&action=hash&hash=333333%5D%DDnsan]#333333]İnsan[/URL] münbit bir toprak iyiliği de kötülüğü de büyütmeye müsait bir zemin. Rabbimiz “Oku” emriyle başlayan bir Hayat Yasasını kullarının dünya ve ahiretini aydınlatması ve kurtarması için kuşatıcı ve çağlar üstü bir kaynak olarak bahşetmiş. Bu adı Kur'an-ı Kerim olan Hayat Yasası bir Resûl tarafından aktarılmış ve hayat bahşeden damlalar misali müminlerin zihinlerini diriltmiş. [/COLOR]

Yaşamış örnek olmuş sormuşlar öğretmen olmuş Allah emretmiş komutan olmuş savaşmış. Aç kalmış hasta olmuş yorulmuş. Velhasıl bütün insanî özellikleri yaşamış ve vakti geldiğinde ebedi yurduna göçmüş. Hitap ettiği toplumun bir ferdi olarak örnek olmanın zirvesinde seyretmiş bir ömür boyu. Elinden ve dilinden kimse incinmemiş. Kutlu doğum haftasını yaşayacağımız bu ay peygamber efendimizin zihnimizin ideal örnek köşesindeki yerini daha bir sağlamlaştırmak ve her hücreye yayılacak ilahi bir nur gibi tazelenmiş bir inançla yeniden hayatımızdaki yerini ve anlamını gözden geçirmek için hepimize birer fırsattır.

İrademizi bileyen doğru tercih antrenmanlarıyla ve bizi olgunlaştıran sabır merdivenleriyle ufku geniş aklı aktif imanı güçlü müminler olabilmek bizim tek seçeneğimiz. Çünkü; Alemlerin Rabbi olan Allah dünyayı mamur etme yetki ve sorumluluğunu insana veriyor. İnsanın hangi çizgide bulunursa meleklerden üstün hangi çizgide bulunursa da aşağıların aşağısına düşeceğini beyan ediyor. İşte eğitim daha sonra da öğretimRabbimizin emirleri ve onun güzel Resulünün kaynağından beslendiği müddetçe bizim için en aşağı ve en yukarı arasındaki dengeyi bulabilmek için bir araç yukarıda ya da aşağılarda seyredenleri denge çizgisinde buluşturacak bir mesajve iyi ile kötüyü birbirinden ayıracak bir ayıraç günahların yanlışların engellerin yolumuzdan kaldırılabilmesi için bir kaldıraç helalleri koruyup haramlardan korunabilmemiz için bir kalkanzihnimizin doğru kaynaktan beslenerek doğru çalışması için bir gıda yüreğimizi doldurması duygularımızı coşturması adımlarımızı sağlam attırması güvenli ve onurlu bir duruş kazandırması açısından bir cevher bir nur ve çok güçlü bir destektir.

İnanç bizim çok yüce bir makama bağlı olduğumuzu ifade eden bir üniforma ve her yaptığımızı gören bilen ve değerlendiren bir Rab'bimizin olduğu ve biz kulları içinde sırtımızı dayadığımız en güvenilir makam olduğunun ifadesidir. İnanç insanı insan kalıbı içindeki melek suretine çeviren bir teslimiyet ve yaşama biçimi. Doğru inanç doğru yaşama biçimine yanlış inanç yanlış yaşama biçimine yönlendirir. Gözler zihnimizde ki inanç ışığıyla belirlenmiş güzel ufuklara bizi yönlendiren soruların cevabını arar. Zihin gördükleriyle desenler oluşturur ve kendisini çoğunlukla manzaraya kaptırır. Nefes alış ve verişin ritmi bile manzaradan etkilenir. Her doğru adım sabitlerimizi duruşumuzu gönül tellerimizin ritmini ve gözlerimizdeki ahengi etkiler. En ufak bir rüzgardan bile etkilenmeye müsait duygularımızı bir çağlayandan besler. “Bilgi aklın pusulasıdır.” Okumak bilgi yolunu açmak yaşamak ise o bilginin bizde kalıcı olmasını sağlamak ve onun ışığı ile önümüzü aydınlatmaktır. Evlat ise bir kutlu emanet.

Gözlerindeki ışık yüreğindeki umut ve zihnindeki ufuk ailesinin ona verdikleriyle oluşur. Doğuştan getirilen harika bir potansiyel her karakterde ayrı bir renk ve ahenk olarak ortaya çıkar. Güneş gözlüğü gibi kendi algı ve anlamlarını gözlerine sabitleyenler gözlük camı ne renkse baktıklarını o renkte görürler. Bu kimi zaman renkli düz cam veya miyop ya da hipermetrop camlı bir gözlük de olabilir. “Ben bu gözlüğü takıyorsam gördüklerim doğrudur” diyenler pireyi deve deveyi pire gibi algılayabilir. Sonra bunun gereğini yapar ve bunun karşılığında aldıkları tepkileri bile kendine haklılık delili olarak kullanır. Bu manzarada zihni ulvi hedeflere yönlendirilmiş bir şerefli varlık yerine zihni boş bir kap gibi ne bulursa onun doldurulduğu ve alelade yaşamaya sevk eden abur cuburlarla doldurulmuş ve yapması gerekenleri rastgele tercih eden bir insan tipi vardır.

İnsan istikamet üzerinde olmayı telkin eden bir yaşama modelini evde görmeli doğru arkadaşları sokakta ve okulda doğru bilgi ve bilinci öğretmen ve anne-babada görmeli ki yaşama biçimine dönüşsün. Uçurumun kenarına doğru giden gençler ve yetişkinler için huzurlu bir atmosfere davet eden şefkatli bir ses gibi Kur'an-ı Kerim gündemde ve gönüllerde olmalı. Dünya insan eliyle abad ya da berbat olur. İnsan iyiyi ararsa iyiye ulaşır. Sorun “ insanın bozulması” ise çözüm yine insandan başlayarak “ insanın düzelmesi” olmak zorunda. İnsanı merkeze alarak onu yaratılış gayesi istikametinde tutacak ve bu yolda köklerinin daha derinlere kök salmasına yardımcı olacak bütün tedbirleri almak dünya ve içindekiler için çok önemlidir ve inanan insanlar için ise bu ertelenemez bir sorumluluktur. Eğer insan merkezde değilse merkezin dışında kalmış demektir.

Merkezde ise olmaması gerekenler vardır. Bu ise bütün işleyişin ve değerlerin yer değiştirmesi anlamina gelir. Küçücük bedenleri olağanüstü açık zekaları ve inanılmaz güzellikteki yürekleri ile insanlığı bizden devralmak için gelen küçük misafirlerimize ne yaptık ya da ne yapmadık da dünya bu hale geldi. Ailede varsa çocuğuna ve çevresindekilere de verir. Acaba ailelerde ne vardı ve ne verdiler de böyle olduk. Değer erozyonu kaynakları tespit edilip önce tahribat önlenmezse yıllar geçmiş olacak ve bizler hala akıntıya kürek çekiyor olacağız. (Allah korusun.)

Güneş her gün yeni müjdelerle insanlığa doğar. Bu bir fırsatlar buketidir. Bu fırsatlardan yararlanabilmek için ihtiyacını tespit ederek onu aramak için bakan ve dikkatini yönelttiği için gören görünce de sahip çıkan müminlerin safında olmamız niyazıyla efendim.
 
Üst