• Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

İzmit Gazi Anadolu Lisesi

diShy

Onursal Üye
Üyelik Tarihi
27 Kas 2009
Konular
32,527
Mesajlar
50,860
MFC Puanı
2,580
F7TRr.png


Gazi Lisesi Tarihçesi

Osmanlı İmparatorluğu döneminde 1847 tarihinde Orta Okul seviyesinde (Rüştiye) okullarını yaygın hâle getirebilmek için "Mekteb-i rüştiye Nezareti" kuruldu. Esat Saffet Paşanın da hazırladığı 1369 tarihli Maarif (Milli Eğitim) tüzüğünde Rüştiyelerden bir derece daha yüksek ve bu günkü lise seviyesinde olan "İdadi"lerden bahsedilmiştir. İdadiler o zamanki yüksek okullar için öğrenci ve aynı zamanda da devletin üst kademelerine memur yetiştirmek üzere kurulmuş ve ona göre program uygulanmıştır. İdadiler Osmanlı Devleti'nin belli başlı vilayet, önemine göre de sancak, merkezlerinde birer idadi binası yapılmıştır. İşte binamızın ilk yapılış amacı da budur.

O dönemde milli mimarimizi geliştirecek mimarlarımız olmadığından, binaların resim ve planlan Paris sefiri Esat Paşa tarafından gönderilmiştir. Çoğaltılarak bu planlar diğer vilayetlerde de uygulanmıştır. Bu nedenle İdadi Mekteplerinin biçimleri Paris Mekteplerine uygundur. Bu okulların planlarının mimarları hakkında yeterli bilgi yoktur. Binalar genelde simetrik ve dikdörtgen kitle biçimindedir. Okulumuz (İzmit İdadisi) pencere bantlan "Air Nouveau"dır. Kitabesine göre 1885-1886 yıllarında yapılmıştır.1886-1887 yıllarında Mekteb-i İdadi olarak hizmete girmiştir. Kitabesinde (Sultân ikinci) Mahmut'un torunu ve Sultan Abdülmecid'in oğlu ikinci Abdülhamit tarafından yaptırıldığı yazmaktadır. 19 y.y. ikinci yarısındaki para birimi ile 439.785 kuruşa mal olmuştur. Yapıldığı yer İnönü Caddesi ile Alemdar Caddesinin kesiştiği , yolun alt tarafındadır. O zaman gazetelerde çıkan tebliğ ile temel atma merasimi Türkiye dahilinde ilan olmuştur.Okulun inşaatı iki senede bitirilmiştir.31.08.1887'de açılma resmi.yapılmıştır.

Altı kişilik idare ve talim heyeti ile bir sınıflı olarak 12 Eylül 1888'de derse başlanmıştır. Bu mektep 1892 senesinde 8 mezun vermiştir. Bunu takriben 22 yıl zarfında memlekete 152 mezun yetiştirmiştir. Birinci Dünya Savaşında hastane olarak kullanılmıştır. Öğrenciler başka bir binaya nakledilmiştir. Yunanlılar İzmit'i işgal ettiklerinde okulu kapatarak eşyasını yağma etmişlerdir. İzmit'in geri alınmasından sonra 1922 yılı başında Orta Okul olarak yeniden açılmıştır. O günden beri derslere muntazaman devam edilmiştir, öğrenci azlığı nedeni ile bir ara ilkokul olarak kullanılmıştır. Orta Okul bugünkü Kız Enstitüsüne taşınmıştır.

1931 yılında Maarif Vekaleti 10.000'den fazla para harcayarak tamir edilmiş ve tekrar Orta Okul olarak açılmıştır. 31 Ekim 1945'de Liseye çevrilmiştir. 1956-1959 mali yılların: da 245.000 lira gönderilmek sureti ile bu ahşap bina betonarmeye döndürülmüştür. Dört sınıf ilave edilerek esaslı bir şekilde tamir edilmiş ve genişletilmiştir. 1965 yılında ise, Orta Okuldan' ayrılarak karşısındaki binasına taşınmıştır. Merkez Orta Okulu olarak devam etmiş, 1993-1994 öğretim yılında tekrar GAZİ LİSESİ olarak eğitim - öğretime başlamıştır. Daha sonra ihtiyaç üzerine okul bahçesine ek bina yapılmıştır.

17 Ağustos 1999 Salı günü saat 03.02'de olan depremde ağır yara aldı. Yıkım karan üzerine bina yıkılarak kaldırıldı. Okulumuz 15.09.2003 tarihinde ilk mimarisine uygun olarak hizmete açıldı ve 2012-2013 eğitim-öğretim yılından itibaren eğitime Anadolu Lisesi olarak devam etmektedir.

Vizyonumuz

Okul toplumunu oluşturan her bireyin (Yönetici, öğretmen, destek personel, öğrenci, veli) katılımıyla, sürekli gelişmeyi amaçlayan, il ve bölge çapındaki etkinliklerde ve ÖSS’de başarılı bireyler yetiştirmeyi hedefleyen, duyarlı, akılcı ve demokrasiye inanan gençler yetiştirmek.

Misyonumuz


Biz, öğrencilerimizin kabiliyetlerini ve ihtiyaçlarını dikkate alarak, bir üst öğrenime, hayata, çağın gereksinimlerine ve teknolojik gelişmelere uyum sağlayacak şekilde, kendine güvenen, çalışkan, özgür düşünen, duyarlı, çevre bilinci gelişmiş, barışçıl, objektif bireyler yetiştirmek amacıyla varız.

Okulumuzdan Resimler
7911715.jpg
4473314.jpg
2921613.jpg
2196712.jpg
 
Üst