• Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

Kalp Kapakçığı Hastalıkları

Peony

Onursal Üye
Üyelik Tarihi
9 Şub 2015
Konular
12,075
Mesajlar
34,903
MFC Puanı
57,450
Valf bozuklukları doğuştan veya daha sonra ortaya çıkabilirler. Bu bozukluklara yol açabilecek en yaygın hastalık çocukluk veya gençlikte geçirilen kalp romatizmasıdır. Gelişmiş ülkelerde şimdi azalmış olan hastalıkeskiden oldukça yaygındı. Günümüzde de başta Ortadoğu ve Asya ülkeleri olmak üzere dünyanın pek çok yerinde hâlâ görülmektedir. Bazı durumlarda aylar süren kalp ve eklemlerde yüksek ateşin getirdiği ağrı ve çoğu kez kaşıntı da yapan bu hastalık ileride kalp kapakçıklarında yıllar geçtikçe artan önemli bozukluklara neden olabilir.
En çok etkilenen valflar kalbin sol tarafında olan aortik valf ile mitral valftır. Genellikle valflar daralır ve aynı zamanda sızıntı yapabilirler. Bunun sonucunda kalp kası daralan yerden kanı pompalamak için daha çok çalışmak veya sızıntı nedeniyle artan kan hacmini yüklenmek zorunda kalır. Bu durumda kalbin büyümesi şaşılacak bir şey değildir. Bildiğiniz gibi kalbin kapasitesi çok geniştir. Hareket halinde olan bir insandaki kalp normalde dinlenme durumunda olan birinden dört veya beş kat fazla kanı pompalayabilir. Bunun içindir kinormal olmayan bir kalp artan yükünü birçok yıl taşıyabilir. Kalbin bu ağır yükü kaldırmasına yardımcı olacak ve iyi çalışmasını sağ*layacak çeşitli ilaçlar vardır. Gene de zaman içinde bu mekanik bozukluğa mekanik bir çözüm yani kapakçığı onarmak veya yenilemek için ameliyat gerekebilir.
Son yirmi yıl içinde kalp romatizması sonucu bozulmuş olan kapakçıkları onarmak veya değiştirmek için çeşitli kalp ameliyatı yöntemleri geliştirildi. Sonuç olarak başka hiçbir yöntemle tedavi edilemeyençok hasta daha uzun ve daha sağlıklı bir yaşam sürdürebilmişlerdir.
Kalp romatizması azaldıkça bu ameliyatlara da gereksinim azaldı. Gene de ameliyat gerektirebilen başka valf sorunları özellikle mitral valf bozuklukları vardır. Koroner atardamar bozuklukları ve yozlaşmaya neden olan süreçlerde kapakçıkların kan sızdırmasına neden olabilirler. Onun içindir ki kapakçık ameliyatlarının sayısı azalmış olmasına karşın bu yönteme olan gereksinme henüz ortadan kalkmış değildir.
Bazı daralmış valfları özellikle mitral ve pulmoner valf lankalbi açmak gerektirmeyen basit bir ameliyatla normal çalışma düzeyine ulaştırmak olasıdır. Bozukluğun nedeni belirsiz ise veya bir valf değiştirmek söz konusuysa kalbin inceleme veya değiştirme işlemi için açılması gerekmektedir.
Normallerinin tersine anormal valflarda iltihaplan*ma olasılığı vardır. Valftaki bozukluk önemsiz olsa bile bu olasılık söz konusudur. Kana ameliyat veya diş tedavisi sırasında karışan bakteriler kanın akışıyla valfa gelirler. Genelde sağlıklı bir bünyede kana karışan bakteriler kısa sürede vücudun doğal korunma sistemince yok edilirlerse de normal olmayan bir valfa yerleşen bakterilerin zararsız hale getirilebilmesi çok zor olabilir. Bunun içindir ki valflarında bozukluk olan kişilerin iltihaba yol açabilecek herhangi bir olaydan hemen önce ve olaydan birkaç gün sonra antibiyotik almaları gerekir. Bu durum en basit diş tedavilerinden olan temizleme için bile söz konusudur. Valf ameliyatından sonra da valfın çalışması normale dönmüş bile olsa aynı özen gösterilmelidir. Bu durumlarda önlem almak tedaviden daha iyi sonuç verir. İltihap yerleştikten sonra teşhisi çok güç olabildiği gibi tedavi edildikten sonra bile kapakçığın ciddi biçimde bozulmuş olduğunun görülmesi olasıdır. Sonuç olarak unutulmamalıdır ki kapakçık ameliyatından sonra kalp ve kapakçığın çalışması normale dönmüş olsa da kapakçığa hâlâ bozuk gözüyle bakılmalıdır. Böyle bir ameliyat geçirmiş olan hastaların çok sık olmasa bile bir kardiyoloji kliniğinde düzenli kontroller yaptırması gerekir.
 
Üst