Neler yeni
Türkiye'nin En Güncel Forum Sitesi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı yada giriş yapmalısınız. Forum üye olmak tamamen ücretsizdir.

Kara sırtlı ÇAKAL

diShy

~ یơυℓℓεss ..
Emektar Yönetici
  • Üyelik Tarihi
    27 Kas 2009
  • Mesajlar
    24,083
  • MFC Puanı
    339
  • MFC Seviyesi

Bu resim küçültülmüştür. Orjinal boyutunu(800x600) görmek için tıklayın.




  • [*]Bilimsel sınıflandırma
    [*]Alem: Animalia (Hayvanlar)
    [*]Şube: Chordata (Kordalılar)
    [*]Sınıf: Mammalia (Memeliler)
    [*]Takım: Carnivora (Etçiller)
    [*]Alt takım: Caniformia (Köpeğimsiler)
    [*]Familya: Canidae (Köpekgiller)
    [*]Oymak: Canini (Asıl köpekler)
    [*]Cins: Canis
    [*]Tür: C. mesomelas
  • Binominal adı Canis mesomelas, (Schreber 1775)

Bu resim küçültülmüştür. Orjinal boyutunu(800x600) görmek için tıklayın.


Kara sırtlı çakal (Canis mesomelas), Afrika'nın savanalarında yaşayan, köpekgiller familyasından bir tür ve burada en sık rastlanan çakaldır. Gümüş sırtlı çakalolarak da bilinir.

Özellikler

Çakal belirgin olarak, alt tarafındaki paslı-kırmızıdan altın-sarıya varan post rengine aaaat oluşturan, kayraçtaşı grisi sırt rengiyle karekterize olmuştur. Uzunluğu yaklaşık 90 cm tutar ve buna ilave 35 cm uzunluğunda kuyruk gelir. Vücut ağırlığı 10 kg'dır.

Yaşam alanı

Stepler ve yarı çöller habitat oluşturur. Kara sırtlı çakal aşırı, kurak bölgelerde de hayatta kalabilir. Coğrafi olarak birbirinden ayrı iki bölgede yaşar. Bunlardan biri Tanzanya, Kenya, Somali ve Etiyopya'yı kapsar. Diğeri ise Güney Afrika, Namibya, Botswana ve Zimbabwe'dedir.

Yaşam tarzı

Kara sırtlı çakallar aile grupları halinde yaşarlar. Alfa çift sürüye liderlik eder ve çiftleşirler . Bir batında ortalama dört yavru dünyaya gelir.

Çakalın beslenmesi çok yönlüdür. En yeni araştırmalar göre, besinlerinin %50'si düz kanatlı ve kın kanatlı gibi büyük böceklerden oluşur ancak fare, kuşyumurtası, kertenkele ve kimi zaman bitkisel besin de yerler. Çakalın olağanüstü uyum yeteneği onun çok sayıda, bölgelere göre değişen davranış biçimi geliştirmesini sağlar. Doğu Afrika'da bu çakallar altın çakallar gibi, aslanceylan doğumlarını beklemek konusunda uzmanlaşmışlardır. Çakallar belli şartlar altında yetişkin bir zıplayan antilopu (Antidorcas marsupialis) avlayabilirler. En başta Namibya olmak üzere Güney Afrika'da kara sırtlı çakallar, kendilerine yaşam alanı olarak sahili seçerler. Burada ayı balığı kolonisine yakın yaşayıp bunların gençleri ve yeni doğmuş yavruları ile beslenirler.

Afrika'nın güney bölgelerinde bazı kara sırtlı çakallar, köylere ve şehirlere yakın, çöp atılan yerlere yerleşirler. Kuzu ve yavru keçilere saldırırlar.


 
Üst Alt