Selman Farisi'den sonra
ona gösterdiği ilgi ve yakınlık anlaşılmış olur.
BABASI İÇİN MAĞFİRET DİLERDİ
Hz. Kasım
gözü yaşlı bahtiyarlardandı. Babası Muhammed b. Ebu Bekir'in Hz. Osman devrindeki taşkınlıklarından dolayı Cenab-ı Hakk'tan babası adına mağfiret dilerdi.
"Tasavvuf arayı açmak değil
çağımızda Kasım bin Muhammed'den daha faziletli birini görmedik" derdi.
Mekke ve Medine arasında Kudeyd denilen yerde 102/720 veya 108/726 yılında yetmiş yaşlarında olduğu halde vefat etti. Ölmeden önce gözlerini kaybetmişti. Öleceğini anlayınca oğluna: "Beni içinde bulunduğum giysilerle;gömlek
ondan sonra ailesine haber vermesini vasiyet etti.
"ELİMDE OLSA HİLAFETİ ONA VERİRDİM"
Ömer bin Abdülaziz'in "Elimde olsa hilafeti Kasım bin Muhammed' e bırakmak isterdim" diye halim övdüğü. İmam Malik'in "Kasım bu ümmetin fukahasındandır" diye sena ettiği Ebu Bekir torunu
alnı secdeden aşınmış bir haldeydi.
Ömer bin Abdülaziz ile münasebetleri şöyle başlamıştı. Abdülmelik bin Mervan öldüğünde Ömer bin Abdülaziz çok üzülmüş
Kasım'a ayrı bir ilgi gösterir olmuştu. Çünkü gönlüne onun sayesinde dünyadan zühd anlayışı dolmuştu.
BÜYÜK BİR FAKİH
Kasım fakihti. Sabahın erken saatinde mescide gelir
onları vera ve takva konusunda aydınlatırdı.
Devrinde ricalden sayılmak fıkhı konulan cevaplamak için "iyi bir sünnet bilgisine sahip olmak gerekti" O
çağdaşları arasında bu konuda da tekti. Bu yüzden rivayet ettiği hadisler genellikle ahkam ve menâsike dairdi.
Kendisine bilmediği konularda sorulan sorulara "Bilmiyorum" demekten çekinmezdi. Bildikleri için de: "Bildiğim şeyleri gizlemek bana helal olmaz" derdi. Çok üstüne gelenlere de şunu söylerdi: "Kişinin
bilmediği şeyler hakkında söz söylemesinden daha iyidir."
İtikadı konulardaki bocalamaları ve özellikle Kaderiyecilerin sapık fikirlerini hoş karşılamaz ve bu görüşlerde ısrar edenlerin lanete uğrayacağını söylerdi.
100 BİN DİRHEMİ FUKARAYA DAĞITTI
Zahiddi
kendisi hakkında böyle sözler sarfetmesi onu rahatsız etmişti.
Birgün vasiyetini yazdırmak üzre bir katip çağırdı ve katibe:
"Yaz" dedi. "Bu Kasım bin Muhammed'in vasiyyetidir. Kasım
namaz ve her türlü ibadetten gaye de bu imanı güçlendirip hayatımıza yön vermesini sağlamak değil midir?
NAZİK BİR KONU
Daha önce de işaret ettiğimiz gibi ilmine güvenmez
işin gerçeği o değildi. Çünkü Salim'in bilgisi kendisinden daha azdı. En iyisi bu safhada nefsine pay çıkarmadan ve fakat Salim'i de incitecek bir söz sarfetmeden cevap vermekti. Kasım öyle yaptı: "Salim gerçekten saygıya layık değerli bir insandır" dedi.
Sıddikî silsile
akaid ilmini de içine almaktaydı. Bu yüzden "el-Fıkhu'l-Ekber":İnanç esasları demekti. Nitekim İmam-ı Azam'ın aynı adı taşıyan eseri inanç esaslarını kapsamaktadır.
Hz. Kasım'dan sonra silsile
ehl-i beyt'e intikal ederek İmam Cafer-i Sadık hazretlerine geçecektir.

BABASI İÇİN MAĞFİRET DİLERDİ
Hz. Kasım

"Tasavvuf arayı açmak değil

Mekke ve Medine arasında Kudeyd denilen yerde 102/720 veya 108/726 yılında yetmiş yaşlarında olduğu halde vefat etti. Ölmeden önce gözlerini kaybetmişti. Öleceğini anlayınca oğluna: "Beni içinde bulunduğum giysilerle;gömlek

"ELİMDE OLSA HİLAFETİ ONA VERİRDİM"
Ömer bin Abdülaziz'in "Elimde olsa hilafeti Kasım bin Muhammed' e bırakmak isterdim" diye halim övdüğü. İmam Malik'in "Kasım bu ümmetin fukahasındandır" diye sena ettiği Ebu Bekir torunu

Ömer bin Abdülaziz ile münasebetleri şöyle başlamıştı. Abdülmelik bin Mervan öldüğünde Ömer bin Abdülaziz çok üzülmüş

BÜYÜK BİR FAKİH
Kasım fakihti. Sabahın erken saatinde mescide gelir

Devrinde ricalden sayılmak fıkhı konulan cevaplamak için "iyi bir sünnet bilgisine sahip olmak gerekti" O

Kendisine bilmediği konularda sorulan sorulara "Bilmiyorum" demekten çekinmezdi. Bildikleri için de: "Bildiğim şeyleri gizlemek bana helal olmaz" derdi. Çok üstüne gelenlere de şunu söylerdi: "Kişinin

İtikadı konulardaki bocalamaları ve özellikle Kaderiyecilerin sapık fikirlerini hoş karşılamaz ve bu görüşlerde ısrar edenlerin lanete uğrayacağını söylerdi.
100 BİN DİRHEMİ FUKARAYA DAĞITTI
Zahiddi

Birgün vasiyetini yazdırmak üzre bir katip çağırdı ve katibe:
"Yaz" dedi. "Bu Kasım bin Muhammed'in vasiyyetidir. Kasım

NAZİK BİR KONU
Daha önce de işaret ettiğimiz gibi ilmine güvenmez

Sıddikî silsile

Hz. Kasım'dan sonra silsile