• Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

Kekemeliği Önlemenin Yolları

Üyelik Tarihi
4 Ara 2012
Konular
1,535
Mesajlar
2,342
MFC Puanı
300
Kekemelik; konuşmanın akıcılığı ile ilgili bir iletişim bozukluğudur. Akıcı konuşmada ritim ve zamanlama büyük önem taşır. Hız, vurgulama ve doğru yerde duraklamalar açısından farklılıklar olsa da akıcı konuşmada sözcükler ve sözcük grupları kendiliğinden akar. Akıcılıkta ortaya çıkan bozukluklar, uygun olmayan duraklamalar, tekrarlar ve benzer problemler konuşmanın doğal akışını etkiler.

Kekemeliği önlemenin yolları:

Birinci dönem:

1. Solunum alıştırmaları (Soluk alıp verdikten sonra dinlenme.)
2. Ünlülerin çıkarılması (A, E, I, I, O, U, Ü).
3. Ünlülerin birbirine bağlıyarak çıkartmak. (AE İl OÖ UÜ)
4. Ünlülerin çıkarılmasının tekrarı.
5. Ünlülere ünsüzleri bağlamak.
6. Kısa heceler meydana getirmek.
7. İki ve üç heceli kelimeler meydana getirmek.
8. Daha uzun heceli kelimeler meydana getirmek. Bu alıştırmaların dışında susmak yararlıdır.

İkinci dönem

Eğer durum daha iyiye doğru gidiyorsa, kekelemekten kaçınmak şartıyle, yavaş yavaş kısa cümlelerin söylenmesine geçilir.
Üçüncü haftaya doğru boğumlandırmak başlar. Dudak ve dil hareketlerindeki bazı kusurlar düzeltilir. Bununla beraber sabırsızlık ve kekeleme belirtileri zaman zaman baş gösterir. O zaman temiz bir boğumlanma elde etmeye çalışılır. Bu çalışma da ağır ve susma payı bırakılarak yapılır.

Üçüncü dönem

Uzun cümlelerin söylenmesine çalışılır. Bunları söylemekte kararsızlık hissedilir edilmez durulur. Bu sefer çok ağır söylenir. Hasta kalabalıkta meramını kısa cümlelerle anlatmaya çalışmalıdır, iyi bilinmeyen şeyler üzerinde konuşmamalıdır. Kekemeliği tekrar ortaya çıkaracak münakaşalardan, sinirlenmelerden, heyecanlanmalardan kaçınmalıdır.
 
Üst