• Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

Kelebek Fotoğrafı Nasıl Çekilir?

Peony

Onursal Üye
Üyelik Tarihi
9 Şub 2015
Konular
12,075
Mesajlar
34,903
MFC Puanı
57,450
avqBN.jpg


Kelebekler genellikle su kenarına yakın yerlerde çiçekli bitkilerin bol bulunduğu çayırlık alanlarda bulunur. Kelebeklerin ana besin maddesi çiçeklerde bulunan nektar ve özsulardır. Bu nedenle nerde bir çiçek varsa orda bir kelebek olma ihtimali yüksektir. Bazı kelebekler orman içi gölge alanları sever burada yaşayan bitkilerler beslenir.

EN UYGUN ZAMAN
Kelebek fotoğrafı çekmenin birinci kuralı sabah gün doğmadan yataktan fırlayıp güneşin doğuşunu fotoğraf çekeceğiniz yerde beklemektir.

Gündüz uçan kelebekler geceyi ağaç dallarına bitki yapraklarına tutunup dinlenerek geçirir. Sabah güneşin ilk ışıkları ile de uyanarak güneşi direkt olarak alabilecekleri bir yaprağın üzerine konar ve kanatlarını güneşe dönerek açıp ısıtmaya başlar. Gecenin serinliği nedeni ile kanatları neredeyse donmuştur çünkü. Isınmadan hareket etmesi neredeyse imkansızdır. Bu ısınma işlemi yaklaşık yarım saat sürer. Bu esnada hayvan tamamen hareketsiz durumdadır ve çok rahatsız etmemek şartıyla çok yakınına yaklaşmanıza müsaade eder. Açık olan kanatları önünüzde tüm ihtişamıyla durmakta ve sizin yaklaşık 30 dakikalık vaktiniz bulunmakta. Bu esnada dilediğiniz gibi fotoğraf çekebilirsiniz. Hatta hayvan o kadar uyuşuktur ki bazan elinizle bulunduğu yerden alıp daha uygun fotoğraf çekebileceğiniz bir yere koymanıza bile müsaade eder. Ancakkelebeklerin kanatlarını asla elinizle tutmayın. Kanatların üzerindeki pulların hasar görmesine ve hayvanın ölmesine sebep olursunuz.

İstisnai durum olarak bahar aylarında havanın parçalı bulutlu olması güneşin bulutların arkasına saklandığı günün herhangi bir saatinde kelebeklerin üşüyerek hareketlerinin yavaşlamasına sebep olacağından böyle zamanlar da fotoğraf için kullanılabilir.

Öğlen sıcağı dışındaki vakitlerde iyi kamufle olur sabırlı davranırsanız çiçekler üzerinde beslenme esnasında durdukları birkaç saniyelik sürede de fotoğraflarını çekebilirsiniz.

FOTOĞRAF MAKİNASI AYARLARI
Öncelikle çekim modunuzu manuel değil A (Diyafram öncelikli) moduna getirmenizi öneririm. Alan derinliğini yani diyafram açıklığını siz tesbit edin pozlama süresini bırakın makina hesaplasın. Çünkü kelebek çekerken bunların hepsini ayrı ayrı yapmaya vakit bulamıyabilirsiniz. Otomatik moda alıp da fotoğrafınızı riske de etmeyin. Eğer direkt güneş ışığı altında çalışıyorsanız ışık ölçüm metodunu (metering mode) spot olarak belirleyip çekiminizi yapın. Arka fonun siyaha yakın olmasını isiyorsanız duruş şeklinizi kelebeğin arkasına gölgelik bir kısım gelecek şekilde ayarlayın. Özel bir nedeniniz yoksa elbette güneşi karşınıza almayın.

Fotoğraf çekerken diyafram değeri objektifimizin odak uzunluğu kelebeğe olan uzaklığımız ve kelebeğin büyüklüğü ile doğrudan ilişkili bir konudur. Eğer çok yaklaşmışsak ve kelebeğimiz de 3 cm çapından büyükse diyafram 11-16 arası bir değerde olmalıdır ki kelebeğin tüm uzuvları istenen netlikte fotoğraflanabilsin. Biraz uzakta isek ve objktifimiz de 100- 150 mm gibi bir odak uzaklığına sahipse 56 – 8 arası bir diyafram değeri genellikle uygun olacaktır. Işık koşulları yeterli değilse çok güçlü olmamak kaydıyla dolgu flaşınızı kullanabilirsiniz. Eğer kompakt bir makina kullanıyorsanız çiçek resmiyle gösterilen makro moduna getirerek çekim yapın.​
 
Üst