• Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

Kitap Nasıl Yazılır?

KalbimdekiDeniz

MFC Üyesi
Üyelik Tarihi
29 Eyl 2015
Konular
1,319
Mesajlar
1,594
MFC Puanı
940
Yazarlar için en önemli süreç, kitap yazım sürecidir. Kitap yazmak için belli aşamaların tamamlanması gerekir. Düşünce aşamasından basım aşamasına kadar kitap yazım süreci nasıl gerçekleşir, kitap nasıl yazılır? İşte cevabı.

Kitap yazım süreci, düşünce aşaması ile başlar. Kitap yazma fikriniz oluştuysa bunu belirli aşamalar ile yazıya dökmelisiniz. Günümüzde herkes anayasal çerçevede düşüncelerini açıklama ve yayma hürriyetine sahiptir. Anayasal çerçevede yasaklanmış olan (devlet sırları, terör propagandası) konuların dışında düşüncelerinizi istediğiniz gibi basılı kaynaklar aracılığı ile yayımlayabilirsiniz.

Düşünce

Kitap yazma aşaması, kitap fikri ile başlar. Düşüncelerinizi en güzel şekilde nasıl açıklayacaksanız, bu şekile uygun basılı kaynağı tercih etmelisiniz. Örneğin bu bir roman, öykü, masal veya akademik olabilir. Günümüzde herkes kitap yazıp yayınlayabilir. Burada önemli olan konu kitabınızı kitlelere ulaştırabilmektir. Kitap yazmak için öncelikle düşüncelerinizi bir taslak haline getirmelisiniz. Bu önsöz giriş, gelişme, sonuç veya sizin tasarladığınız akışta olabilir. Kitabınızın ana konusunu en yakınlarınız hariç kimse ile paylaşmamalısınız. Sevdiklerinizin düşüncelerini öğrenmek isterseniz, eserinizi oluşturmadan yalnızca en yakınlarınız ile bir bölümünü paylaşabilirsiniz. Bu ileride telif hakkı probleminin olmaması açısından önemlidir. Kitap yazma fikriniz ve akışınızı belirledikten sonra küçük notlar alarak kitabınıza şekil verebilirsiniz.

Yazım

Kitabınıza düşüncelerinizi kağıda dökerek başlayabilirsiniz. Yazı aşamasında aldığınız notlardan da yararlanabilirsiniz. Kitabınızı internet ortamında daha kolay bir şekilde yazabilirsiniz. Yazdığınız metinleri en az iki yere kopyalamalı ve yedeklemelisiniz. Metninizi tamamladıktan sonra editoryal aşamaya geçmelisiniz. Editoryal aşamada yaptığınız yazım, akış ve diğer hataları görebilirsiniz. Bu aşamada kontrolü başka bir kişi yapmalıdır. Bu sizin görmediğiniz hatalarınızı farklı bir gözün görebilmesi ve değerlendirebilmesini kapsar. Bu aşama genellikle yayınevleri tarafından yapılır fakat tanığınız bir editör veya edebiyatçı var ise bu aşama için bu kişilerden de yardım alabilirsiniz. Yazma işleminiz bittikten sonra metninizi bastırıp tekrar gözden geçirebilirsiniz. Akademik kaynaklar için yararlanılan kaynaklar kitap sonuna eklenmelidir.

Basım ve Dağıtım

Kitabınızın taslak aşaması bitince basım ve dağıtım aşaması başlar. Bu aşama en zorlu aşamadır. Bu aşamada bir yayınevine ihtiyaç duyarsınız. Büyük yayınevleri çok satan ve ünlü yazarların dışındaki yazarların kitaplarını uzun bir süre geçtikten sonra değerlendirmeye almaktadır. Bu olumsuz sonuç ile de sonlanabilir. Fakat kitap taslağını yayınevlerine göndermelisiniz. Sonuç geldiğinde kitap kapağı, dağıtım, telif ücreti gibi konuları yayıneviniz ile konuşabilir, kitap yazma sürecinizi sonlandırabilirsiniz. Bu aşamadan sonra ise okur yorumlarını ve geri dönüşleri takip etmelisiniz.
 
Üst