• Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

Klima Kullananlar Nelere Dikkat Etmeli ?

Peony

Onursal Üye
Üyelik Tarihi
9 Şub 2015
Konular
12,075
Mesajlar
34,903
MFC Puanı
57,450
Klimaya bağlı hastalık olur mu demeyin!


Sıcaklığın bu kadar arttığı zamanlarda günlük hayatımızın her bölümünde sık kullanılan teknolojik aletlerden biri klimadır.

Klima alırken unutmamanız gerekenler:

Klima kapasitesinin ve kurulacağı yerin seçiminde mutlaka bir uzmandan yardım alın.
Klimanın montaj, bakım ve servis hizmetlerini eksiksiz olarak alacağınız bir yerden satın alın.
Klima alırken önce hangi tip klima alacağınıza uzmandan onay alarak karar verin.
Aç – Kapa şeklinde çalışan klima yerine çok daha tasarruflu inverter tip klima seçin.
Benzer klimaları karşılaştırın.
Yüksek klimaları tercih edin.
Evinizin elektrik tesisatınızın klima için uygun olduğundan emin olun.
Düşük ses seviyesinde klima seçin.
Filtresi kolay çıkarılır klima seçin.
Kumandası kolay kullanılır seçin.
Termostat ayarları görülür ve zaman ayarlı açma kapama imkanı olanı seçin.

Ayrıc klima kullanıcıları için Medicana Samsun Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı
Dr. Salih Bilgin’den harika bilgiler aldık.

Klimaya bağlı hastalıklar klimanın 2 etkisine bağlı olarak gelişir…
Fiziksel etki:
Birincisi klimanın fiziksel etkisine bağlıdır. Bu etki klimanın ortamı aşırı soğutmasına bağlı etkidir. Burada ani ısı değişikliklerine bağlı olarak hastalık ortaya çıkar. Aşırı soğuk ve kuru havaya sürekli maruz kalınması, ani ısı değişiklikleri kişinin vücut direncinin düşmesine ve kolaylıkla üst solunum yolu hastalıklarına hatta zatürreye kadar giden akciğer hastalıklarına yakalanılmasına neden olur.

Ayrıca klimaların üflediği soğuk havaya direkt maruz kalmak, yüzdeki sinir kılıfını etkiler. Ödem ve yüz felci yapar. Kas ağrılarına, kas tutulmalarına neden olabilir.

Klimaların üflediği soğuk hava ve ortama yaydığı tozlar, özellikle alerjik bünyeli kişilerin şikâyetlerini ve krizlerini tetikler. Bu da astım krizlerinin ortaya çıkmasına ve şiddetli kuru öksürüklere neden olur. Alerjik bünyesi olanların ani ısı değişikliklerinden kaçınmaları gerekir.

Rezervuar etki:
İkinci etkisi de klimanın rezervuar etkisine bağlıdır. Temizliği ve bakımı her yıl iyi yapılmayan klimaların filtre sistemlerinde uygun nem ve ısıda birtakım bakteriler birikir, çoğalırlar ve ortam havasına dağılırlar. Bu bakterilerin solunması ile ölümle de sonuçlanabilen hastalıklara neden olmaktadır.

Halk arasında klima hastalığı olarak bilinen “lejyonella pnömonisi” hakkında bilmeniz gerekenler:
Lejyoner Hastalığı, bakterinin neden olduğu pnömoni yani zatürre hastalığı olarak tanımlanır.

Bakteri nemli ortamlarda ve akarsu ya da göllerde yaşar ve bu ortamlarda uzun süre canlılığını koruyabilir. Bakteri bu özelliği nedeniyle klima sistemlerinde de yaşayabilmektedir.

Hastalığa halk arasında klima hastalığı denilmesinin sebebi de budur. Hastalığa neden olan bakteri büyük oteller ya da buna benzer kuruluşların su sistemlerine doğal kaynaklardan bulaşabilir ve bu sistemler içerisinde bakım ve dezenfeksiyon koşullarına uyulmadığı takdirde üreyebilir.

Su sisteminde üreyen bakteriler su boruları, banyo armatürleri gibi çeşitli ortamlarda üremelerin devam ederek suyun kullanımı sırasında oluşan damlacıkların solukla akciğere alınması sonucu hastalığa neden olur.

Bu bakterinin hastalık yapma potansiyeli oldukça zayıftır. Bundan dolayı bakteriyi alan kişinin vücut direnci önemlidir. Hastalık kronik akciğer veya karaciğer hastalığı olanlarda, kanserli hastalarda, şeker hastalığı, alkolizm, yoğun sigara kullanımı neticesi savunma sisteminin zayıflayan kişilerde hastalığın oluşumu daha yüksek orandadır.

Hastalık tipik zatürre belirtilerine benzer belirtiler vermez. Akciğer ve solunum sistemine ait şikâyetler ön planda değildir.

İlk 24–48 saat içinde halsizlik, kırgınlık, yaygın kas ağrıları, şiddetli baş ağrısı ve huzursuzluk vardır. Daha sonra ateş ve ilk iki günde yoğun olmak üzere kuru öksürük görülür. Bulantı, kusma ishal, karın ağrısı gibi sindirim sistemi bulguları olabilir.

Hastaların % 20’sinde sinir sistemi bulguları, konsantrasyon bozuklukları hatta koma görülebilir.

Hastanın şikâyetleri, fizik muayene bulguları ve akciğer filmleri ile diğer akciğer enfeksiyonlarından ayrılması mümkün değildir. Bunun için tanıda ilk koşul hastalığın akla getirilmesidir. Bir takım laboratuar testler tanıya yardımcıdır.

Tedavide 15-21 gün süreyle bu bakterilere yönelik antibiyotikler kullanılmalıdır. Uygun antibiyotik, uygun süre ve uygun dozda kullanılması ile hastalık tedavi edilir

Klimaların zararlarından korunmak için neler yapmalıyız?
* Klimaların bakım ve temizliği her yıl yapılmalıdır
* Bakteri filtresi kullanılmalıdır
* Ortam için en ideal sıcaklık 25 derece... Ortamın aşırı soğutulmamasına dikkat edilmelidir
* Klimaların üflediği havaya direkt maruz kalmamaya özen gösterilmelidir
*Klima ve sulardan düzenli örnekler alınıp düzenli aralıklar ile laboratuarda incelenmelidir.​
 
Üst