• Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

Koronavirüs sürecinde çocuklar için alınması gereken tedbirler

Herkül

Admin
Üyelik Tarihi
4 Haz 2013
Konular
8,797
Mesajlar
29,749
MFC Puanı
17,440
Koronavirüs sürecinde çocuklar için alınması gereken tedbirler
i2Q6ov.jpg

Bulaşıcılığı oldukça yüksek olan koronavirüs, çocuklara da bulaşıyor. Ancak koronavirüs bulaşan çocuklar genelde bu enfeksiyonu yetişkinlere göre daha hafif atlatıyorlar. Çocuklar hastalığı ağır geçirmiyorlar ancak, hiçbir bulgu göstermeden taşıyıcı olup, yetişkin ve ileri yaştaki kişilere bulaştırabiliyorlar.

Pediatri Uzmanı Dr. Yunus Emre Mercan, koronavirüs sürecinde çocuklar için alınması gereken tedbirleri anlattı.

Anneler emzirmeyi kesmemeli

Koronavirüse yakalanmış annelerin bebeklerini kesinlikle öpmemeleri ve emzirme dışındaki zamanlarda bebekleri ile aralarına en az 2 metre mesafe koymaları gerekiyor. Koronavirüslü anneler çift cerrahi maske takarak bebeğini emzirmeye devam edebilir ya da el, pompa ve biberon hijyenini iyi sağlamak koşulu ile sütünü sağarak verebilir. Burada dikkat edilmesi gereken nokta emzirmenin iyi havalanan bir odada yapılması.Ayrıca çocukluk çağı aşılarını geciktirmeden zamanında yaptırmak diğer hastalıkların yayılmasını önlemek adına çok önemli.

Yeterli ve dengeli beslenilmeli

Pandemi sürecinde uzun süre evde kalıp, aktiviteleri azalan çocukların basit şekerli aşırı kalorili yiyecekleri (tatlılar ve beyaz undan yapılan tüm diğer hamur işleri, beyaz pilav, toz şeker ve şekerlemeler) olabildiğince az tüketmesi gerekir. Bu ürünlerin uzun süreli ve aşırı miktarlarda tüketilmesi obezite riskini artırdığı gibi, ağız ve bağırsak florasını bozarak bağışıklık sistemini kötü yönde etkiler. Basit şekerli gıdalardan ziyade kompleks şeker yapısında sahip gıdaları (tam buğday, karabuğday, çavdar, diğer tahıllı ürünler, bakliyatlar, esmer-basmati-siyah pirinç, tam buğday makarna vb.) tüketmek sağlık açısından daha yararlı olacaktır. Aşırı tuz tüketimi de bağışıklığı düşürebilir.

Baklagiller, kuruyemişler, yoğurt ve kırmızı et bağışıklık sistemi için çok önemli. Ev yapımı yoğurt, çinko, protein ve probiyotik içeriği ile bağışıklık sistemini destekleyen vazgeçilmez bir gıda. C vitamininin günlük alınması gereken miktardan daha fazla alınmasının ve gıdalar yerine suplementlere başvurulmasının yeni tip koronavirüse karşı koruyucu bir özelliği yok.

Koronavirüs ve çocuk psikolojisi

Hepimizin yaşam rutinlerini değiştiren bu salgın nedeniyle çocuklarımız dışarda oyun oynayamıyor, kreş/okula gidemiyor ve evde eğitim alıyorlar. Bazı anne babalar da evde çalışmak durumunda kalıyor. Bu durumda şu sorunlar ortaya çıkabiliyor:

- Yaşanılan bu olağanüstü durum ebeveyn ve çocuklarda anksiyete (kaygı) yaratıyor. Bu noktada ebeveynlere çok büyük bir görev düşüyor. Ebeveynler kaygılı olsalar bile bunu çocuğa yansıtmamalılar! Çocuğun yanında koronavirüs hastalığı ile ilgili kötü olaylar konuşulmamalı, çocuk televizyon, bilgisayar ya da cep telefonunda bu konudaki görsellerden uzak tutulmalı.

- Çocuklara virüsün kendisi ve virüsten korunmaya yönelik farkındalık oluşturulması gerekiyor. Verilen bilgiler ürkütücü ve gerçekten kopuk değil, yaşına uygun bilgiler olmalı. Virüs boya kalemleriyle resmedilip vücuda nasıl girdiği gösterilebilir. Maskeyi yadırgamamaları için takacakları maskeler sevdiği bir kahramanla özdeşleştirilebilir ya da kukla/peluş oyuncaklarına maske takılabilir.

- Bütün çocuklar kitap okumak, resim çizmek, lego-puzzle, hamur oynamak gibi durağan, masa başı oyun/aktivitelerden hoşlanmayabilir.Evde yaşına uygun kurulabilecek düzenekler ve oyun alanları (fileli trambolin, oyun parkı, çadır, oyun evi, oyun çitleri, renkli minderler, fosforlu yıldız gibi duvar yapıştırıcıları, oyuncakları ve çizilen resimleri asabileceğiniz tavandan sarkıtılan dallar, kaydırak vb.) onların biriken enerjilerini atmalarına yardımcı olabilir.

- Çocukların arkadaşları, öğretmenleri ve diğer akrabalarıyla yaptıkları online görüşmelerde oyunlar icat etmek, kısa masallar, hikayeler anlatmak, bu görüşmeleri daha eğlenceli hale getirebilir.

- Evden çalışmak zorunda kalan ebeveynler, çocuklarına tüm gün boyunca zaman ayıramayacakları için, çalışmaları gereken vakitlerle ve beraber oyun oynamaları için ayırdıkları vakitlerin sınırlarını çizmeleri gerekiyor.

- Anksiyete ve bu sınırlamadan dolayı ortaya çıkabilecek diğer psikolojik durumlarla (uyku bozukluğu gibi) baş edilemeyen durumlarda bir profesyonel yardım almak en iyisi. Bu konuda online yardım bile alınabiliyor.
 

BurcakGezer

MFC Üyesi
Üyelik Tarihi
26 Ağu 2020
Konular
3
Mesajlar
9
MFC Puanı
40
okulların açılacağını düşünüyor musun bence çocuklara gerekli önlemleri aldırmak çok zor
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Üst