• Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

Kurduğum GNU/Linux Dağıtımlarında "Sık Kullandığım Yazılımlar"

TRWE_2012

Süper Moderatör
Üyelik Tarihi
2 Haz 2020
Konular
3,095
Mesajlar
5,896
MFC Puanı
20,930
1.Ubuntu System Optimizer (Windows Karşılığı : Advanced System Care Pro)

Herkese Merhabalar

Bu amaçla "kovulduğum (süresiz banlandığım) "X" sitesinde gördüğüm ve Microsoft Windows tarafında çok sık kullandığım "advanced systemcare" tarzı bir açık kaynak kod projesi olan "Ubuntu System Optimizer v1.0.3" yazılımından bahsetmek niyetimdeyim.

İyi Okumalar.......

Uzun zamandır Ubuntu işletim sisteminde arkaplan da çalışan uygulama servislerininden şikayetci idim.Buna çözüm olarak terminal'den Upstart'ın(Upstart nedir? diye soranlara şöyle bir cevap verelim.Upstart Windows'daki Görev Yöneticisinde İşlemler Sekmesin de gördüğünüz System bileşenidir.) altındaki işlemleri ve bu işlemlere ait deamonları (program bileşenlerinin çekirdekle iletişim kuran kısımlarına linux'de deamonlar (şeytanlar) Windows'da İş Parçıkları denir.) devredışı bırakmıyor buda aşırı ram kullanımına neden oluyordu.Her ne kadar linux camiyası fazla ram kullanılmasını sıcak baksa da ben bunu yanlış bir düşünce olduğunu düşünüyorum.Ram blokları üzerinde sürekli baskı kuramak bir süre sonra ram'lerin hata vermesiyle sonuçlanıyor (donanımsal hata)

Linux camiyasında özellikle X forumlarında şöyle algı var, o da şöyle;

Bunlara göre fazla ram iyi az ram kötü....Asıl az ram lunix çekirdeğinin iyi kalite olduğunu çok ram ise çekirdeğin zorlandığının göstergesi....(hatta geçenlerde bir uygulamanın fazla ram isteği sonucu "çekirdek parçalanması" hatası aldım.

Bu hata da sonra anladım ki ram blokları çekirdek üzerinde,çekirdek bileşenleri ram blokları üzerinde baskı yapmaya başlamış.

Bunun üzerine internette araştırma yapıp,kurduğum sistem'e önce

1.Öncü Temizlik Optimasyon Yazılımı "BleachBit" açık kaynak kodlu yazılımı kurdum (Windows'daki dengi yazılım CCelar)

Tabii bu bana yetmedi.Daha iyi yani Windows'daki "advanced systemcare" tarzı bir yazılıma ihtiyacım vardı.

İste bu yazılım yani "Ubuntu System Optimizer" açık kaynaklı yazılım Windows'daki "advanced systemcare" yazılımının eşdeğeridir.

İndirme Adresi Aaşğıdadır.

Kod:
https://github.com/oguzhaninan/Stacer/releases

Buradan versiyon 1.0.3 indirilmesi tavsiye edilir.Yeni sistemler için.....

Yazılım debian paket türünde olup yani uzantısı deb'dir.32/64 bit desteğine sahiptir.

Yazılımı iki yolla sisteminize kurabilirsiniz.

1.Yöntem

Terminal Arabiriminden ;


Kod:
Kullanıcı_Hesap_Adı@Bilgisayar_Ağ_İsmi : ~$ sudo chmod +x Stacer_1.0.3_i386.deb
(Enter Tuşuna Basınız.) (bu komut deb paketini çalıştırılabilir dosya (exe) hailne getirmek için kullanılır.)
sudo [Password] :Buraya Kullanıcı Şifrenizi Giriniz. (Enter)

Daha sonra tekrar terminal arabiriminden ;

Kod:
Kullanıcı_Hesap_Adı@Bilgisayar_Ağ_İsmi : ~$  sudo dpkg -i Stacer_1.0.3_i386.deb
(Enter Tuşuna Basınız)

Bundan sonra uygulamanın türüne göre “y/n” şeklinde önergeler yöneltir. Önergelere cevap verip kurulumu tamamlayınız.

2.Yöntem:

Gedebi İle Yükleme

Bu en basit bir yükleme olup linux'e daha yeni geçmiş pc kullanıcılarına yöneliktir.Aşağıdaki resimleri takip ediniz.






Yazılım yeni açık kaynak kod projesi olduğundan Ubuntu Program Başlat Menüsünde Kısayolu yok. Bu nedenden dolayı yazılımın ve diğer tüm kurulmuş yazılımları çalışma dizini [Ubuntu'da kurulan programlarının çalışma dizini (Windows'daki Program Files) ]

/usr/bin/ dizinidir

Ubuntu System Optimizer v1.0.3 yazılımın kurulu exe dosya adı "Stacer" olup bulunduğu yani tanımlı olduğu path eviroment değişkeni (yani kurulu dizin yolu demek istiyorum,kafanız karışmasın);

/usr/bin/Stacer 'dir

Şimdi buradan masaütüne kısayol oluşturulması.

Aşağıdaki resimleri takipleyiniz.






Yazılımın Görüntüleri (TRWE_2012'in Ubuntu 16.04.01 LTS Multimedya Deskop OS (BT v1.00(çekirdeğe ilave birkaç bileşen eklendi))








Optimasyon İşleminden sonra sistem rahatladı.(özellikle arka planda gereksiz çalışan servisler devredışı bırakıldığında).Aşağıdaki resim bunun kanıtı



Yazılım gerçekten işe yarıyor,linux dağıtımlarını kullananlara kesinlikle TAVSİYE ederim.

Sanırım yazılım hakkında geniş görsel bilgiye sahip olduğunuzu varsayıyorum.
 

TRWE_2012

Süper Moderatör
Üyelik Tarihi
2 Haz 2020
Konular
3,095
Mesajlar
5,896
MFC Puanı
20,930
Hatırlatma Notu:

Eğer bu yazılımı gelişletilmiş root yetkileri çalıştırmak isterseni aşağıda resimde gösterildiği gibi komut veriniz.Yalnız burada dikkatli olununz.Normal'de normal hesap çalışırken bazı bölümleri temizlemek için kullanıcı'dan izin istemekte,genişletilmiş root yetkileriyle çalıştırdığınız'da böyle bir izin isteme durumu yok.Bu yöntemi daha çok kapanmamakta inatlaşan arkaplan servislerilerini devre dışı bırakmak için kullanınız.Ve son söz "ROOT " olmaktan asla korkmayınız.Root olmak güzeldir.(tabii ne yaptığının farkındaysan.....)










Hatırlatma Notu:

-Gnome için: sudo usr/bin/Stacker
-Kde için: sudo usr/bin/Stacker
-Xfce için: sudo usr/bin/Stacker
-Lxde için: sudo usr/bin/Stacker

Yukarıdaki komutlar sadece mevcut normal hesap üzerinden 1.Seviye Root Yetkilerle yazılımı açabilirsiniz.(geçici root yetkileri)

-Gnome için: gksu usr/bin/Stacker veya gksudo usr/bin/Stacker
-Kde için: kdesudo usr/bin/Stacker
-Xfce için: gksu usr/bin/Stacker veya gksudo usr/bin/Stacker
-Lxde için: gksu usr/bin/Stacker veya gksudo usr/bin/Stacker

Yukarıda verilen komutlarla yazılımı "8.seviye Root Yetkileri ile Mevcut Hesap'ta Kullanıcı Değişimi olmadan direkt Unix terminal üzerinde Root Hesap'ta çalıştırabilirsiniz.

Veya kdesudo ve gksudo komutlarını birbiri üzerinden de kullanabilirsiniz.(Tabii söz konusu Masaüstü ortamları sisteminizde yüklü olması zorunlu....)
 

TRWE_2012

Süper Moderatör
Üyelik Tarihi
2 Haz 2020
Konular
3,095
Mesajlar
5,896
MFC Puanı
20,930
2.Linux Dağıtımlarında Temiz Kurulumdan Sonra Olması Gereken Temel Yazılımlar

Öncelikle tebrikler.....

Linux Dağtımlarına geçen tüm pc kullanıcıları

Eğer tavsiyelerimi ufekalalık olarak görmezseniz aşağıda sıralayacağım yazılımları yazılım merkezinden kurunuz elinizin altında olsun.

1.Windows için yazılmış yazılımları çalıştırmak için Wine ve Wine Tricks kurunuz.



2.Gene Windows altında yazılım kullanmak için Windows İşletim kurmalıdır.Bunun için bir sanallaştırma yazılımına ihtiyaç var linux altında VirtualBox bu iş için uygun......(eklentileri ile kurunuz ,eklentiler ayrı kuruluyor)



3.Linux altında aynı Windows ortamında çalışan Cclear gibi bir yazılım mevcut....Yazılımın adı BleacBit.

Bu yazılımla genel veya ayrıntılı sistem temizliği yapabilirsiniz.Hatalı kurulmuş yazılım paketlerini temizleme özelliği bile var.



4.Wine'nin PlayOnLinux yazılımıda kurun geliştiriler tarafından bazı windows uygulamalarının linux dağıtımlarına entegeresi buradan yapılıyor.Mesela linux ortamında Microsoft Ofis 2007 paketini kullanmak mümkündür.



Resimde kırmızı ile işaretli olanlar test aşamasında olanlardır.

5.Windows ortamında kullanmaya alışkın olduğumuz Windows Move Maker'in linux karşılığı OpenShot 1.4.3 kurunuz.Video düzenleme yazılımı



6.Sisteminden ekran görüntüsü almak için Xfce4-screenshooter video çekmek için RecordMyDeskop (yazılımla 1 saatlik çekim videosunun mp4 formatlı boyutu yaklaşık 150 MB tecrübe ile sabittir.)





7.Bazen çektiğimiz videoların boyutları çok yüksek olabilir.Youtube yüklenmesi bir o kadar uzun sürecektir.Linux altında HandBrake adlı yazılımla ortalama bir videonun dosya boyutunu hiçbir kalite kaybı olmadan %60 oranında aşağıya çekebiliyorsunuz.avi ve mp4 dosyalarında daha da performanslı...)



Ayrıca Handbrakenin Windows sistemleri için olan sürümü de mevcut....

8.Debian uzantılı kurulum paketleri olan .deb uzantılı dosyaların sisteme otomatik kurulması için Gedebi yazılımını kurabilirsin.Paket bağımlıklarını kendisi otomatik yaparak sisteme kurulmasını sağlıyor.




Yukarıda resimde görüldüğü gibi Amork Müzik Oynatıcının sistemde çalışabilmesi için kırmızı ile gösterilmiş dosya bağımlılıklarına ihtiyacı var.Gedbi bunlar olmadan yazılımı sisteme kurulmasına izin vermiyor.Linux ile yeni tanışan pc kullanıcıları için güzel bir özellik bu....

9.Linux gerçi güvenli bir sistem ama benim windows'dan alışkanlığım olsa gerek kurduğum sistemlere mutlaka bir antivirüs yazılımı kurarım ne olur ne olmaz linux ortamında lider antivirüs yazılımı ClamAntivirüs yazılımıdır.



Yukarıdaki resimde ister terminalden virüs taraması yap (daha hızlı) ister GUI arayüzden tarama yap (daha ayrıntılı)

10.Herzaman sistemimde IDM benzeri (Windows da FlashGet) bir indirme yöneticisi,bir torrent istemcisi ve de bir FTP istemcisi bulundururum.

Linux IDM eşdeğeri UGet 'tir.



Linux'da Torrent İstemcisi BitTorrent Cilent



Linux'da Ftp İstemcisi FTPZilla Cilent



11.Windows ortamında sistemimize bağlı dahili ve harici diskleri Windows'un sanal disk yöneticisinden yapılırken linux tarafında bu görevi GPated yazılımı üstlenmekte olup başlıca özellikleri

1.Diskleri linux ve Windows dosya sistemlerine göre biçimlendirp bölümleme yapabilir.

Linux Dosya Sistem formatları ext2/ext3/ext4 (en sık kullanılanlar)
Windows Dosya Sistem formatları extFat/Fat32/NTFS

Dahası kaybetilmiş bir bölümden veri kurtarabilir.Tehlikeli bir yazılım olup program root olarak başlatır kendisini ve program başladıktan ana sistem dışında ayrılmış dahili disk bölümleri ve harici usb diskler devredışı bırakılarak disklere üzerinde okuma ve yazma işlemleri yapabilir.




12.Sytanic Paket Yükleyici Yönetim Yazılımı

Bu yazılım ile Ubuntunun veya Mint kendi yükleme merkezinden daha çok debian depolarına ulaşıp dilediğiniz yazılımı;

12.1.Direkt kurarsınız sisteminize...
12.2.Kurulumu sonra yapmak üzere sisteminze deb paketini indirip arşivleyebilirsiniz.
12.3.Yazılım ile hatalı veya eksik kurulmuş yazılımları görsel olarak kaldırabilirsiniz.

---------------------------------

DEVAMI VAR.....
 

TRWE_2012

Süper Moderatör
Üyelik Tarihi
2 Haz 2020
Konular
3,095
Mesajlar
5,896
MFC Puanı
20,930
2.Linux Dağıtımlarında Temiz Kurulumdan Sonra Olması Gereken Temel Yazılımlar (DEVAMI)

Her neyse aşağıdaki resimsel görüntüler kendi sistemimden







Benim Favorim Gambas (Windows'daki MS Vısual Basıc 6.00'ın benzeri sadece kodlama yapısı farklı)



Diğer favorim Uçbirimin (xfce terminal dışında) Lilyterm.

Bu terminallin diğerlerinden farkı ;

1.Göze hoş gelmesi cam efekti
2.Komutları istenirse farklı renklerde göstermesi
3.Daha çok C diline ağırlık vermesi (eski unix terminal C komut yapısı)
Ve bir çok uzmansal menü ve ayarlar

Linux kullanıcılarına kesinlikle TAVSİYE ederim.....

 

TRWE_2012

Süper Moderatör
Üyelik Tarihi
2 Haz 2020
Konular
3,095
Mesajlar
5,896
MFC Puanı
20,930
3. Linux Dağıtımlarında "(CD - DVD) Emülatörünü Kurma Ve Yapılandırma (Windows Karşılığı : WinCDemu yada Deamons Tools Pro)

Yazılım Hakkında Bilgilendirme:

CDEmu ’, GNU / Linux için bir optik disk sürücü (CD ve DVD) emülatörüdür. Ana uygulama komut satırına dayalıdır, ancak bir GUI (‘gCDEmu‘) vardır ve Ubuntu’nun Unity masaüstü kabuğu altında, GUI'ye erişim kendi uygulama göstergesiyle sağlanır.

Çok sayıda popüler disk görüntü formatı (.iso, Alkol% 120 .mdx / .mds, PowerISO .daa, Apple'ın .img, Nero'nun .nrg formatı ve daha fazlası) bağlama yeteneğine sahiptir, birden fazla sanal optik cihazı eklemeyi / kaldırmayı destekler ( Satıcı Kimliği, Ürün Kimliği…), yerleşik olay bildirimlerinin değiştirilmesi (devre dışı bırakılabilir) ve 'DPM', 'Aktarım hızı' ve 'Kötü sektör' öykünmesini (varsayılan olarak devre dışıdır) destekler.

Yani Windows İşletim Sistemindeki Deamons Sanal Sürücü yazılımının yada WinCDEmu yazılımının linux karşılığı olup, fiziksel sürücüdeki dvd 'leri de okuma yeteneğine sahiptir.

Yazılımın Kurulumu::

Şimdi bir terminal açıp,
Kod:
sudo -s
komutuyla root kullanıcısının geniş yetkilerini geçici olarak alın.


Kod:
trwe-2012@notebook-pc:~$ sudo -s
[sudo] password for trwe-2012: *****************************************

Root kullanıcı haklarında;

1.Önce yazılımın Depo adresini ekleyin sistem'e

Kod:
root@notebook-pc:~# sudo apt-add-repository ppa:cdemu/ppa
 Unofficial CDEmu packages
 Daha fazla bilgi: https://launchpad.net/~cdemu/+archive/ubuntu/ppa
Devam etmek için [ENTER] tuşuna ya da eklemeyi iptal etmek için ctrc-c kısayoluna basın.

gpg: `/tmp/tmphqwlhh4b/secring.gpg' anahtar zinciri oluşturuldu
gpg: `/tmp/tmphqwlhh4b/pubring.gpg' anahtar zinciri oluşturuldu
gpg: D782A00F anahtarı keyserver.ubuntu.com sunucusunun hkp adresinden isteniyor
gpg: /tmp/tmphqwlhh4b/trustdb.gpg: güvence veritabanı oluşturuldu
gpg: anahtar D782A00F: genel anahtar "Launchpad PPA for CDEmu" alındı
gpg: son derece güvenli bir anahtar yok
gpg: İşlenmiş toplam miktar: 1
gpg:               alınan: 1  (RSA: 1)
OK

2.Sisteminizin depo adreslerini bir güzel yeni baştan güncelleyin.

Kod:
root@notebook-pc:~# apt-get update
İndir: 1 http://repo.vivaldi.com/stable/deb stable InRelease                                       
İndir: 2 http://security.ubuntu.com/ubuntu xenial-security InRelease [109 kB]                      
Aynı:  3 http://repo.vivaldi.com/stable/deb stable Release                                         
İndir: 5 http://ppa.launchpad.net/cdemu/ppa/ubuntu xenial InRelease [17,5 kB]                      
Aynı:  6 http://tr.archive.ubuntu.com/ubuntu xenial InRelease                                      
İndir: 7 http://security.ubuntu.com/ubuntu xenial-security/main i386 DEP-11 Metadata [74,8 kB]     
İndir: 8 http://tr.archive.ubuntu.com/ubuntu xenial-updates InRelease [109 kB]                     
Aynı:  9 http://ppa.launchpad.net/nilarimogard/webupd8/ubuntu xenial InRelease                     
İndir: 10 http://ppa.launchpad.net/cdemu/ppa/ubuntu xenial/main i386 Packages [4.108 B]            
İndir: 11 http://security.ubuntu.com/ubuntu xenial-security/main DEP-11 64x64 Icons [83,7 kB]      
İndir: 12 http://ppa.launchpad.net/cdemu/ppa/ubuntu xenial/main Translation-en [1.668 B]           
İndir: 13 http://tr.archive.ubuntu.com/ubuntu xenial-backports InRelease [107 kB]                  
İndir: 14 http://security.ubuntu.com/ubuntu xenial-security/universe i386 DEP-11 Metadata [124 kB] 
İndir: 15 http://tr.archive.ubuntu.com/ubuntu xenial-updates/main i386 DEP-11 Metadata [322 kB]    
İndir: 16 http://security.ubuntu.com/ubuntu xenial-security/universe DEP-11 64x64 Icons [194 kB]   
İndir: 17 http://security.ubuntu.com/ubuntu xenial-security/multiverse i386 DEP-11 Metadata [2.464 B]
İndir: 18 http://tr.archive.ubuntu.com/ubuntu xenial-updates/main DEP-11 64x64 Icons [239 kB]      
İndir: 19 http://tr.archive.ubuntu.com/ubuntu xenial-updates/universe i386 DEP-11 Metadata [276 kB]
İndir: 20 http://tr.archive.ubuntu.com/ubuntu xenial-updates/universe DEP-11 64x64 Icons [407 kB]  
İndir: 21 http://tr.archive.ubuntu.com/ubuntu xenial-updates/multiverse i386 DEP-11 Metadata [7.144 B]
İndir: 22 http://tr.archive.ubuntu.com/ubuntu xenial-updates/multiverse DEP-11 64x64 Icons [14,3 kB]
İndir: 23 http://tr.archive.ubuntu.com/ubuntu xenial-backports/main i386 DEP-11 Metadata [3.328 B] 
İndir: 24 http://tr.archive.ubuntu.com/ubuntu xenial-backports/universe i386 DEP-11 Metadata [5.324 B]
1 dk. 26 sn.'de 2.101 kB alındı (24,3 kB/s)                                                        
Paket listeleri okunuyor... Bitti

3.Yazılımı
Kod:
apt-get install gcdemu
komutu ile kurun....

Kod:
root@notebook-pc:~# apt-get install gcdemu
Paket listeleri okunuyor... Bitti
Bağımlılık ağacı oluşturuluyor       
Durum bilgisi okunuyor... Bitti      
Aşağıdaki paketler otomatik olarak kurulmuş ve artık bu paketlere gerek duyulmuyor:
  libbinio1v5 linux-headers-4.4.0-21 linux-headers-4.4.0-21-lowlatency
  linux-image-4.4.0-21-lowlatency
Bu paketleri kaldırmak için 'sudo apt autoremove' komutunu kullanın.
Aşağıdaki ek paketler kurulacak:
  cdemu-client cdemu-daemon libmirage11 vhba-dkms
Aşağıdaki YENİ paketler kurulacak:
  cdemu-client cdemu-daemon gcdemu libmirage11 vhba-dkms
0 paket yükseltilecek, 5 yeni paket kurulacak, 0 paket kaldırılacak ve 0 paket yükseltilmeyecek.
378 kB arşiv dosyası indirilecek.
Bu işlem tamamlandıktan sonra 1.781 kB ek disk alanı kullanılacak.
Devam etmek istiyor musunuz? [E/h] E
İndir: 1 http://ppa.launchpad.net/cdemu/ppa/ubuntu xenial/main i386 vhba-dkms all 20200106-1ubuntu1~xenial1~ppa1 [10,0 kB]
İndir: 2 http://ppa.launchpad.net/cdemu/ppa/ubuntu xenial/main i386 libmirage11 i386 3.2.4-1ubuntu1~xenial1~ppa1 [229 kB]
İndir: 3 http://ppa.launchpad.net/cdemu/ppa/ubuntu xenial/main i386 cdemu-daemon i386 3.2.4-1ubuntu1~xenial1~ppa1 [65,9 kB]
İndir: 4 http://ppa.launchpad.net/cdemu/ppa/ubuntu xenial/main i386 cdemu-client all 3.2.4-1ubuntu1~xenial1~ppa1 [33,6 kB]
İndir: 5 http://ppa.launchpad.net/cdemu/ppa/ubuntu xenial/main i386 gcdemu all 3.2.4-1ubuntu1~xenial1~ppa1 [38,9 kB]
16 sn.'de 378 kB alındı (22,5 kB/s)                                                                
Daha önce seçili olmayan vhba-dkms paketi seçiliyor.
(Veritabanı okunuyor ... 360869 dosya veya dizin kurulu durumda.)
Paket açılacak: .../vhba-dkms_20200106-1ubuntu1~xenial1~ppa1_all.deb ...
Paket açılıyor: vhba-dkms (20200106-1ubuntu1~xenial1~ppa1) ...
Daha önce seçili olmayan libmirage11 paketi seçiliyor.
Paket açılacak: .../libmirage11_3.2.4-1ubuntu1~xenial1~ppa1_i386.deb ...
Paket açılıyor: libmirage11 (3.2.4-1ubuntu1~xenial1~ppa1) ...
Daha önce seçili olmayan cdemu-daemon paketi seçiliyor.
Paket açılacak: .../cdemu-daemon_3.2.4-1ubuntu1~xenial1~ppa1_i386.deb ...
Paket açılıyor: cdemu-daemon (3.2.4-1ubuntu1~xenial1~ppa1) ...
Daha önce seçili olmayan cdemu-client paketi seçiliyor.
Paket açılacak: .../cdemu-client_3.2.4-1ubuntu1~xenial1~ppa1_all.deb ...
Paket açılıyor: cdemu-client (3.2.4-1ubuntu1~xenial1~ppa1) ...
Daha önce seçili olmayan gcdemu paketi seçiliyor.
Paket açılacak: .../gcdemu_3.2.4-1ubuntu1~xenial1~ppa1_all.deb ...
Paket açılıyor: gcdemu (3.2.4-1ubuntu1~xenial1~ppa1) ...
Tetikleyiciler işleniyor: libc-bin (2.23-0ubuntu11) ...
Tetikleyiciler işleniyor: shared-mime-info (1.5-2ubuntu0.2) ...
Unknown media type in type 'all/all'
Unknown media type in type 'all/allfiles'
Tetikleyiciler işleniyor: man-db (2.7.5-1) ...
Tetikleyiciler işleniyor: gnome-menus (3.13.3-6ubuntu3.1) ...
Tetikleyiciler işleniyor: desktop-file-utils (0.22-1ubuntu5.2) ...
Tetikleyiciler işleniyor: mime-support (3.59ubuntu1) ...
Tetikleyiciler işleniyor: libglib2.0-0:i386 (2.48.2-0ubuntu4.4) ...
Tetikleyiciler işleniyor: hicolor-icon-theme (0.15-0ubuntu1.1) ...
Ayarlanıyor: vhba-dkms (20200106-1ubuntu1~xenial1~ppa1) ...
Loading new vhba-20200106 DKMS files...
First Installation: checking all kernels...
Building only for 4.4.0-171-lowlatency
Building initial module for 4.4.0-171-lowlatency
Done.

vhba:
Running module version sanity check.
 - Original module
   - No original module exists within this kernel
 - Installation
   - Installing to /lib/modules/4.4.0-171-lowlatency/updates/dkms/

depmod........

DKMS: install completed.
Ayarlanıyor: libmirage11 (3.2.4-1ubuntu1~xenial1~ppa1) ...
Ayarlanıyor: cdemu-daemon (3.2.4-1ubuntu1~xenial1~ppa1) ...
Ayarlanıyor: cdemu-client (3.2.4-1ubuntu1~xenial1~ppa1) ...
Ayarlanıyor: gcdemu (3.2.4-1ubuntu1~xenial1~ppa1) ...
Tetikleyiciler işleniyor: libc-bin (2.23-0ubuntu11) ...

Tebrikler artık bir dvd-cd benzetim yazılımınız var....
 

TRWE_2012

Süper Moderatör
Üyelik Tarihi
2 Haz 2020
Konular
3,095
Mesajlar
5,896
MFC Puanı
20,930
4.Sisteminizin CPU Yükünü Kendiniz Kontrol Edin....! (Windows : Denk yazılım yok....!)

Yazılım Hakkında Bilgilendirme:


"CPU" bir bilgisayarın en çok güç tüketen donanımlarından biridir. CPU'lar yerleşik, otomatik ve isteğe bağlı güç tasarrufu özellikleriyle (belirli 'bölgeleri ve çekirdekleri kapatmak veya genel saat hızını azaltmak gibi) birlikte gelse de, bu otomatik ayarları doğrudan kontrol etmek için kullanılabilecek bir yazılım aracı vardır.İsmi "indicator-cpufreq" olup bu minik yazılımçıkla sistemin frekans saatini kontrol edebilirsiniz.

Kurulduktan sonra 'sistem tepsisi' alanında bulunan küçük ve basit bir araçtır ve mevcut CPU hızları arasında geçiş yapmak için kullanabilirsiniz (burada listelenen hız CPU modelinize göre değişir) veya birini kullanabilirsiniz yerleşik ön ayarlar'a sahiptir.(Conservative, Ondemand, Powersave & Performance.... gibi)

Yazılımı Yükleme:

Ctrl + alt + T ile bir terminal açın ve şu komutu girin.

Kod:
sudo apt-get install indicator-cpufreq

Örnek Çıktı:

Kod:
trwe-2012@notebook-pc:~$ sudo -s
[sudo] password for trwe-2012: *************************

root@notebook-pc:~# apt-get install indicator-cpufreq
Paket listeleri okunuyor... Bitti
Bağımlılık ağacı oluşturuluyor       
Durum bilgisi okunuyor... Bitti      
Aşağıdaki ek paketler kurulacak:
  libcpufreq0
Aşağıdaki YENİ paketler kurulacak:
  indicator-cpufreq libcpufreq0
0 paket yükseltilecek, 2 yeni paket kurulacak, 0 paket kaldırılacak ve 0 paket yükseltilmeyecek.
39,7 kB arşiv dosyası indirilecek.
Bu işlem tamamlandıktan sonra 675 kB ek disk alanı kullanılacak.
Devam etmek istiyor musunuz? [E/h] E
İndir: 1 http://tr.archive.ubuntu.com/ubuntu xenial/universe i386 libcpufreq0 i386 008-1 [14,0 kB]
İndir: 2 http://tr.archive.ubuntu.com/ubuntu xenial/universe i386 indicator-cpufreq all 0.2.2-0ubuntu2 [25,8 kB]
4 sn.'de 39,7 kB alındı (9.059 B/s)          
Daha önce seçili olmayan libcpufreq0 paketi seçiliyor.
(Veritabanı okunuyor ... 328659 dosya veya dizin kurulu durumda.)
Paket açılacak: .../libcpufreq0_008-1_i386.deb ...
Paket açılıyor: libcpufreq0 (008-1) ...
Daha önce seçili olmayan indicator-cpufreq paketi seçiliyor.
Paket açılacak: .../indicator-cpufreq_0.2.2-0ubuntu2_all.deb ...
Paket açılıyor: indicator-cpufreq (0.2.2-0ubuntu2) ...
Tetikleyiciler işleniyor: dbus (1.10.6-1ubuntu3.5) ...
Tetikleyiciler işleniyor: man-db (2.7.5-1) ...
Tetikleyiciler işleniyor: hicolor-icon-theme (0.15-0ubuntu1.1) ...
Ayarlanıyor: libcpufreq0 (008-1) ...
Ayarlanıyor: indicator-cpufreq (0.2.2-0ubuntu2) ...
Tetikleyiciler işleniyor: libc-bin (2.23-0ubuntu11) ...
Tetikleyiciler işleniyor: dbus (1.10.6-1ubuntu3.5) ...
root@notebook-pc:~#

Yüklemeden sonra ya oturum'u açıp kapatıp açın veyahut sistem'e bir restart çekin......

Eğer beğenmezseniz ;

Terminalden;
Kod:
sudo apt-get purge indicator-cpufreq
komutunu verin. Sonra sisteminizi yeniden başlatınız.

SONUÇ:

Artık sisteminizin işlemci yükünü kendiniz manuel yönetebileceksiniz.
 

TRWE_2012

Süper Moderatör
Üyelik Tarihi
2 Haz 2020
Konular
3,095
Mesajlar
5,896
MFC Puanı
20,930
5.Komut Satırı Tabanlı Sistem Gözlemcisi : Galances (Windows Karşılığı : Microsoft System Explorer)

Yazılım Hakkında Bilgilendirme:


GNU / Linux bilgisayarınız hakkında iyi bir genel bakış elde etmenizi sağlayan harika bir sistem monitörüdür (komut satırı tabanlı).

CPU kullanımı (çekirdek başına), Bellek kullanımı (Toplam, Kullanılmış, Önbellek, Arabellek, 'Boşta'), Takas kullanımı, dşnamik Ağ kullanımı, Disk I / O kullanımı, bağlı cihazlar, toplam gibi birçok bilgiyi görüntüler. aktif işlemlerin sayısı, üstteki işlemler (varsayılan olarak CPU kullanımına göre düzenlenmiştir - değiştirilebilir) ve diğer çeşitli bilgileri (CPU kullanımı, bellek kullanımı, işlem adı vb.) ve daha fazlası.

'Glances' ayrıca, yoğunlukları arttığında veya azaldığında 'okumaların (CPU / Bellek / Ağ ve disk G / Ç vb.) Renklerini vurgulayarak veya değiştirerek sistemin sağlık durumunu belirtmek için 4 farklı rengi iyi kullanır.

Bu gün aynı zamanda sistemin sıcaklık durumunu görüntülemeyi de destekliyor , Terminal öykünücüsü yeniden boyutlandırıldığında görüntülenen bilgileri otomatik olarak uyarlarlanır, ağ ekranını Yükleme / İndirme stiline değiştirir, bağlı ekran sürücülerinin adlarını gösterir , gelişmiş yardım sayfası ve birkaç hata düzeltmesi vardır./eklenmiştir.

Yüklenmesi:

1.Aşama :

Ctrl + Alt + T tuş kombinasyonu ile bir terminal açıp
Kod:
sudo -s
komutu ile root kullanıcı haklarını geçici alın

Kod:
trwe-2012@notebook-pc:~$ sudo -s
[sudo] password for trwe-2012:

2.Aşama:

Önce sıcaklık sensörünü yükleyin.

Kod:
root@notebook-pc:~# apt-get install lm-sensors hddtemp
Paket listeleri okunuyor... Bitti
Bağımlılık ağacı oluşturuluyor       
Durum bilgisi okunuyor... Bitti      
hddtemp zaten en yeni sürümde (0.3-beta15-52).
lm-sensors zaten en yeni sürümde (1:3.4.0-2).
0 paket yükseltilecek, 0 yeni paket kurulacak, 0 paket kaldırılacak ve 0 paket yükseltilmeyecek.

3.Aşama:

Yüklenen sensörü aktif hale getirin.

Kod:
root@notebook-pc:~# sudo sensors-detect
# sensors-detect revision 6284 (2015-05-31 14:00:33 +0200)
# System: Hewlett-Packard Compaq Presario C700 Notebook PC [F.35] (laptop)
# Board: Hewlett-Packard 30D9
# Kernel: 4.4.0-171-lowlatency i686
# Processor: Intel(R) Pentium(R) Dual CPU T2330 @ 1.60GHz (6/15/13)

This program will help you determine which kernel modules you need
to load to use lm_sensors most effectively. It is generally safe
and recommended to accept the default answers to all questions,
unless you know what you're doing.

Some south bridges, CPUs or memory controllers contain embedded sensors.
Do you want to scan for them? This is totally safe. (YES/no): YES
Module cpuid loaded successfully.
Silicon Integrated Systems SIS5595...                       No
VIA VT82C686 Integrated Sensors...                          No
VIA VT8231 Integrated Sensors...                            No
AMD K8 thermal sensors...                                   No
AMD Family 10h thermal sensors...                           No
AMD Family 11h thermal sensors...                           No
AMD Family 12h and 14h thermal sensors...                   No
AMD Family 15h thermal sensors...                           No
AMD Family 16h thermal sensors...                           No
AMD Family 15h power sensors...                             No
AMD Family 16h power sensors...                             No
Intel digital thermal sensor...                             Success!
    (driver `coretemp')
Intel AMB FB-DIMM thermal sensor...                         No
Intel 5500/5520/X58 thermal sensor...                       No
VIA C7 thermal sensor...                                    No
VIA Nano thermal sensor...                                  No

Some Super I/O chips contain embedded sensors. We have to write to
standard I/O ports to probe them. This is usually safe.
Do you want to scan for Super I/O sensors? (YES/no): YES
Probing for Super-I/O at 0x2e/0x2f
Trying family `National Semiconductor/ITE'...               No
Trying family `SMSC'...                                     No
Trying family `VIA/Winbond/Nuvoton/Fintek'...               No
Trying family `ITE'...                                      No
Probing for Super-I/O at 0x4e/0x4f
Trying family `National Semiconductor/ITE'...               No
Trying family `SMSC'...                                     No
Trying family `VIA/Winbond/Nuvoton/Fintek'...               No
Trying family `ITE'...                                      No

Some hardware monitoring chips are accessible through the ISA I/O ports.
We have to write to arbitrary I/O ports to probe them. This is usually
safe though. Yes, you do have ISA I/O ports even if you do not have any
ISA slots! Do you want to scan the ISA I/O ports? (YES/no): YES
Probing for `National Semiconductor LM78' at 0x290...       No
Probing for `National Semiconductor LM79' at 0x290...       No
Probing for `Winbond W83781D' at 0x290...                   No
Probing for `Winbond W83782D' at 0x290...                   No

Lastly, we can probe the I2C/SMBus adapters for connected hardware
monitoring devices. This is the most risky part, and while it works
reasonably well on most systems, it has been reported to cause trouble
on some systems.
Do you want to probe the I2C/SMBus adapters now? (YES/no): YES
Using driver `i2c-i801' for device 0000:00:1f.3: Intel 82801H ICH8
Module i2c-i801 loaded successfully.

Next adapter: i915 gmbus ssc (i2c-0)
Do you want to scan it? (yes/NO/selectively): NO

Next adapter: i915 gmbus vga (i2c-1)
Do you want to scan it? (yes/NO/selectively): NO

Next adapter: i915 gmbus panel (i2c-2)
Do you want to scan it? (yes/NO/selectively): NO

Next adapter: i915 gmbus dpc (i2c-3)
Do you want to scan it? (yes/NO/selectively): NO

Next adapter: i915 gmbus dpb (i2c-4)
Do you want to scan it? (yes/NO/selectively): NO

Next adapter: i915 gmbus dpd (i2c-5)
Do you want to scan it? (yes/NO/selectively): NO

Next adapter: SMBus I801 adapter at 3000 (i2c-6)
Do you want to scan it? (YES/no/selectively): NO


Now follows a summary of the probes I have just done.
Just press ENTER to continue: 

Driver `coretemp':
  * Chip `Intel digital thermal sensor' (confidence: 9)

To load everything that is needed, add this to /etc/modules:
#----cut here----
# Chip drivers
coretemp
#----cut here----
If you have some drivers built into your kernel, the list above will
contain too many modules. Skip the appropriate ones!

Do you want to add these lines automatically to /etc/modules? (yes/NO)NO

Unloading i2c-i801... OK
Unloading cpuid... OK

root@notebook-pc:~# sensors
acpitz-virtual-0
Adapter: Virtual device
temp1:        +48.0°C  (crit = +100.0°C)

coretemp-isa-0000
Adapter: ISA adapter
Core 0:       +18.0°C  (high = +100.0°C, crit = +100.0°C)
Core 1:       +22.0°C  (high = +100.0°C, crit = +100.0°C)

4.Aşama:

Yazılım için gerekli Python develoment pip geliştirme (SDK) kitini yükleyin.

Kod:
root@notebook-pc:~# apt-get install python-pip
Paket listeleri okunuyor... Bitti
Bağımlılık ağacı oluşturuluyor       
Durum bilgisi okunuyor... Bitti      
Aşağıdaki YENİ paketler kurulacak:
  libexpat1-dev libpython-all-dev libpython-dev libpython2.7-dev python-all python-all-dev
  python-dev python-pip python-pip-whl python-setuptools python-wheel python2.7-dev
0 paket yükseltilecek, 12 yeni paket kurulacak, 0 paket kaldırılacak ve 0 paket yükseltilmeyecek.
29,5 MB arşiv dosyası indirilecek.
Bu işlem tamamlandıktan sonra 41,2 MB ek disk alanı kullanılacak.
Devam etmek istiyor musunuz? [E/h] E
İndir: 1 http://tr.archive.ubuntu.com/ubuntu xenial-updates/main i386 libexpat1-dev i386 2.1.0-7ubuntu0.16.04.5 [115 kB]
İndir: 2 http://tr.archive.ubuntu.com/ubuntu xenial-updates/main i386 libpython2.7-dev i386 2.7.12-1ubuntu0~16.04.9 [27,7 MB]
İndir: 2 http://tr.archive.ubuntu.com/ubuntu xenial-updates/main i386 libpython2.7-dev i386 2.7.12-1ubuntu0~16.04.9 [27,7 MB]
İndir: 2 http://tr.archive.ubuntu.com/ubuntu xenial-updates/main i386 libpython2.7-dev i386 2.7.12-1ubuntu0~16.04.9 [27,7 MB]
İndir: 2 http://tr.archive.ubuntu.com/ubuntu xenial-updates/main i386 libpython2.7-dev i386 2.7.12-1ubuntu0~16.04.9 [27,7 MB]
İndir: 2 http://tr.archive.ubuntu.com/ubuntu xenial-updates/main i386 libpython2.7-dev i386 2.7.12-1ubuntu0~16.04.9 [27,7 MB]
İndir: 3 http://tr.archive.ubuntu.com/ubuntu xenial-updates/main i386 libpython-dev i386 2.7.12-1~16.04 [7.850 B]
İndir: 4 http://tr.archive.ubuntu.com/ubuntu xenial-updates/main i386 libpython-all-dev i386 2.7.12-1~16.04 [1.006 B]
İndir: 5 http://tr.archive.ubuntu.com/ubuntu xenial-updates/main i386 python-all i386 2.7.12-1~16.04 [986 B]
İndir: 6 http://tr.archive.ubuntu.com/ubuntu xenial-updates/main i386 python2.7-dev i386 2.7.12-1ubuntu0~16.04.9 [276 kB]
İndir: 7 http://tr.archive.ubuntu.com/ubuntu xenial-updates/main i386 python-dev i386 2.7.12-1~16.04 [1.174 B]
İndir: 8 http://tr.archive.ubuntu.com/ubuntu xenial-updates/main i386 python-all-dev i386 2.7.12-1~16.04 [1.012 B]
İndir: 9 http://tr.archive.ubuntu.com/ubuntu xenial-updates/universe i386 python-pip-whl all 8.1.1-2ubuntu0.4 [1.110 kB]
İndir: 10 http://tr.archive.ubuntu.com/ubuntu xenial-updates/universe i386 python-pip all 8.1.1-2ubuntu0.4 [144 kB]
İndir: 11 http://tr.archive.ubuntu.com/ubuntu xenial/main i386 python-setuptools all 20.7.0-1 [169 kB]
İndir: 11 http://tr.archive.ubuntu.com/ubuntu xenial/main i386 python-setuptools all 20.7.0-1 [169 kB]
İndir: 12 http://tr.archive.ubuntu.com/ubuntu xenial/universe i386 python-wheel all 0.29.0-1 [48,0 kB]
20 dk. 16 sn.'de 10,8 MB alındı (8.916 B/s)                                                        
Daha önce seçili olmayan libexpat1-dev:i386 paketi seçiliyor.
(Veritabanı okunuyor ... 328782 dosya veya dizin kurulu durumda.)
Paket açılacak: .../libexpat1-dev_2.1.0-7ubuntu0.16.04.5_i386.deb ...
Paket açılıyor: libexpat1-dev:i386 (2.1.0-7ubuntu0.16.04.5) ...
Daha önce seçili olmayan libpython2.7-dev:i386 paketi seçiliyor.
Paket açılacak: .../libpython2.7-dev_2.7.12-1ubuntu0~16.04.9_i386.deb ...
Paket açılıyor: libpython2.7-dev:i386 (2.7.12-1ubuntu0~16.04.9) ...
Daha önce seçili olmayan libpython-dev:i386 paketi seçiliyor.
Paket açılacak: .../libpython-dev_2.7.12-1~16.04_i386.deb ...
Paket açılıyor: libpython-dev:i386 (2.7.12-1~16.04) ...
Daha önce seçili olmayan libpython-all-dev:i386 paketi seçiliyor.
Paket açılacak: .../libpython-all-dev_2.7.12-1~16.04_i386.deb ...
Paket açılıyor: libpython-all-dev:i386 (2.7.12-1~16.04) ...
Daha önce seçili olmayan python-all paketi seçiliyor.
Paket açılacak: .../python-all_2.7.12-1~16.04_i386.deb ...
Paket açılıyor: python-all (2.7.12-1~16.04) ...
Daha önce seçili olmayan python2.7-dev paketi seçiliyor.
Paket açılacak: .../python2.7-dev_2.7.12-1ubuntu0~16.04.9_i386.deb ...
Paket açılıyor: python2.7-dev (2.7.12-1ubuntu0~16.04.9) ...
Daha önce seçili olmayan python-dev paketi seçiliyor.
Paket açılacak: .../python-dev_2.7.12-1~16.04_i386.deb ...
Paket açılıyor: python-dev (2.7.12-1~16.04) ...
Daha önce seçili olmayan python-all-dev paketi seçiliyor.
Paket açılacak: .../python-all-dev_2.7.12-1~16.04_i386.deb ...
Paket açılıyor: python-all-dev (2.7.12-1~16.04) ...
Daha önce seçili olmayan python-pip-whl paketi seçiliyor.
Paket açılacak: .../python-pip-whl_8.1.1-2ubuntu0.4_all.deb ...
Paket açılıyor: python-pip-whl (8.1.1-2ubuntu0.4) ...
Daha önce seçili olmayan python-pip paketi seçiliyor.
Paket açılacak: .../python-pip_8.1.1-2ubuntu0.4_all.deb ...
Paket açılıyor: python-pip (8.1.1-2ubuntu0.4) ...
Daha önce seçili olmayan python-setuptools paketi seçiliyor.
Paket açılacak: .../python-setuptools_20.7.0-1_all.deb ...
Paket açılıyor: python-setuptools (20.7.0-1) ...
Daha önce seçili olmayan python-wheel paketi seçiliyor.
Paket açılacak: .../python-wheel_0.29.0-1_all.deb ...
Paket açılıyor: python-wheel (0.29.0-1) ...
Tetikleyiciler işleniyor: doc-base (0.10.7) ...
İşleniyor: 1 ' eklenmiş doc-base' dosyası...
Belgeler scrollkeeper ile kaydediliyor...
Tetikleyiciler işleniyor: man-db (2.7.5-1) ...
Ayarlanıyor: libexpat1-dev:i386 (2.1.0-7ubuntu0.16.04.5) ...
Ayarlanıyor: libpython2.7-dev:i386 (2.7.12-1ubuntu0~16.04.9) ...
Ayarlanıyor: libpython-dev:i386 (2.7.12-1~16.04) ...
Ayarlanıyor: libpython-all-dev:i386 (2.7.12-1~16.04) ...
Ayarlanıyor: python-all (2.7.12-1~16.04) ...
Ayarlanıyor: python2.7-dev (2.7.12-1ubuntu0~16.04.9) ...
Ayarlanıyor: python-dev (2.7.12-1~16.04) ...
Ayarlanıyor: python-all-dev (2.7.12-1~16.04) ...
Ayarlanıyor: python-pip-whl (8.1.1-2ubuntu0.4) ...
Ayarlanıyor: python-pip (8.1.1-2ubuntu0.4) ...
Ayarlanıyor: python-setuptools (20.7.0-1) ...
Ayarlanıyor: python-wheel (0.29.0-1) ...

5.Aşama:

Glans Komut Satırı Sistem Monitörü yazılımını yükleyin.

Kod:
root@notebook-pc:~# apt-get install glances
Paket listeleri okunuyor... Bitti
Bağımlılık ağacı oluşturuluyor       
Durum bilgisi okunuyor... Bitti      
Aşağıdaki ek paketler kurulacak:
  python3-bottle python3-crypto python3-docker python3-influxdb python3-netifaces python3-pyasn1
  python3-pysnmp4 python3-pystache python3-websocket
Aşağıdaki YENİ paketler kurulacak:
  glances python3-bottle python3-crypto python3-docker python3-influxdb python3-netifaces
  python3-pyasn1 python3-pysnmp4 python3-pystache python3-websocket
0 paket yükseltilecek, 10 yeni paket kurulacak, 0 paket kaldırılacak ve 0 paket yükseltilmeyecek.
2.476 kB arşiv dosyası indirilecek.
Bu işlem tamamlandıktan sonra 6.506 kB ek disk alanı kullanılacak.
Devam etmek istiyor musunuz? [E/h] E
İndir: 1 http://tr.archive.ubuntu.com/ubuntu xenial-updates/universe i386 python3-bottle all 0.12.7-1+deb8u1build0.16.04.1 [41,1 kB]
İndir: 2 http://tr.archive.ubuntu.com/ubuntu xenial-updates/main i386 python3-crypto i386 2.6.1-6ubuntu0.16.04.3 [245 kB]
İndir: 3 http://tr.archive.ubuntu.com/ubuntu xenial/universe i386 python3-websocket all 0.18.0-2 [165 kB]
İndir: 4 http://tr.archive.ubuntu.com/ubuntu xenial-updates/universe i386 python3-docker all 1.9.0-1~16.04.1 [30,0 kB]
İndir: 5 http://tr.archive.ubuntu.com/ubuntu xenial/universe i386 python3-influxdb all 2.12.0-1 [37,9 kB]
İndir: 6 http://tr.archive.ubuntu.com/ubuntu xenial/main i386 python3-netifaces i386 0.10.4-0.1build2 [13,3 kB]
İndir: 7 http://tr.archive.ubuntu.com/ubuntu xenial/main i386 python3-pyasn1 all 0.1.9-1 [28,1 kB]
İndir: 8 http://tr.archive.ubuntu.com/ubuntu xenial/universe i386 python3-pysnmp4 all 4.2.5-1 [139 kB]
İndir: 9 http://tr.archive.ubuntu.com/ubuntu xenial/universe i386 python3-pystache all 0.5.4-5 [27,6 kB]
İndir: 10 http://tr.archive.ubuntu.com/ubuntu xenial/universe i386 glances all 2.3-1build1 [1.749 kB]
1 dk. 31 sn.'de 2.476 kB alındı (27,1 kB/s)                                                        
Daha önce seçili olmayan python3-bottle paketi seçiliyor.
(Veritabanı okunuyor ... 329202 dosya veya dizin kurulu durumda.)
Paket açılacak: .../python3-bottle_0.12.7-1+deb8u1build0.16.04.1_all.deb ...
Paket açılıyor: python3-bottle (0.12.7-1+deb8u1build0.16.04.1) ...
Daha önce seçili olmayan python3-crypto paketi seçiliyor.
Paket açılacak: .../python3-crypto_2.6.1-6ubuntu0.16.04.3_i386.deb ...
Paket açılıyor: python3-crypto (2.6.1-6ubuntu0.16.04.3) ...
Daha önce seçili olmayan python3-websocket paketi seçiliyor.
Paket açılacak: .../python3-websocket_0.18.0-2_all.deb ...
Paket açılıyor: python3-websocket (0.18.0-2) ...
Daha önce seçili olmayan python3-docker paketi seçiliyor.
Paket açılacak: .../python3-docker_1.9.0-1~16.04.1_all.deb ...
Paket açılıyor: python3-docker (1.9.0-1~16.04.1) ...
Daha önce seçili olmayan python3-influxdb paketi seçiliyor.
Paket açılacak: .../python3-influxdb_2.12.0-1_all.deb ...
Paket açılıyor: python3-influxdb (2.12.0-1) ...
Daha önce seçili olmayan python3-netifaces paketi seçiliyor.
Paket açılacak: .../python3-netifaces_0.10.4-0.1build2_i386.deb ...
Paket açılıyor: python3-netifaces (0.10.4-0.1build2) ...
Daha önce seçili olmayan python3-pyasn1 paketi seçiliyor.
Paket açılacak: .../python3-pyasn1_0.1.9-1_all.deb ...
Paket açılıyor: python3-pyasn1 (0.1.9-1) ...
Daha önce seçili olmayan python3-pysnmp4 paketi seçiliyor.
Paket açılacak: .../python3-pysnmp4_4.2.5-1_all.deb ...
Paket açılıyor: python3-pysnmp4 (4.2.5-1) ...
Daha önce seçili olmayan python3-pystache paketi seçiliyor.
Paket açılacak: .../python3-pystache_0.5.4-5_all.deb ...
Paket açılıyor: python3-pystache (0.5.4-5) ...
Daha önce seçili olmayan glances paketi seçiliyor.
Paket açılacak: .../glances_2.3-1build1_all.deb ...
Paket açılıyor: glances (2.3-1build1) ...
Tetikleyiciler işleniyor: man-db (2.7.5-1) ...
Tetikleyiciler işleniyor: doc-base (0.10.7) ...
İşleniyor: 1 ' eklenmiş doc-base' dosyası...
Belgeler scrollkeeper ile kaydediliyor...
Tetikleyiciler işleniyor: ureadahead (0.100.0-19.1) ...
ureadahead will be reprofiled on next reboot
Tetikleyiciler işleniyor: systemd (229-4ubuntu21.23) ...
Ayarlanıyor: python3-bottle (0.12.7-1+deb8u1build0.16.04.1) ...
Ayarlanıyor: python3-crypto (2.6.1-6ubuntu0.16.04.3) ...
Ayarlanıyor: python3-websocket (0.18.0-2) ...
Ayarlanıyor: python3-docker (1.9.0-1~16.04.1) ...
Ayarlanıyor: python3-influxdb (2.12.0-1) ...
Ayarlanıyor: python3-netifaces (0.10.4-0.1build2) ...
Ayarlanıyor: python3-pyasn1 (0.1.9-1) ...
Ayarlanıyor: python3-pysnmp4 (4.2.5-1) ...
Ayarlanıyor: python3-pystache (0.5.4-5) ...
Ayarlanıyor: glances (2.3-1build1) ...
Creating system user 'glances'.
Tetikleyiciler işleniyor: ureadahead (0.100.0-19.1) ...
Tetikleyiciler işleniyor: systemd (229-4ubuntu21.23) ..

6.Aşama:

Yazılımı çalıştırma için root yetkilerle komut satırına glances komutunu girin ardından enter tuşuna basın.

Kod:
root@notebook-pc:~# glances
 

TRWE_2012

Süper Moderatör
Üyelik Tarihi
2 Haz 2020
Konular
3,095
Mesajlar
5,896
MFC Puanı
20,930
6.GNU-Linux Dağıtımınıza Ses Editörü Kurun...... (Windows Karşılığı : Kendisi (WinOS desteği var))

Yazılım Hakkında Kısa Açıklama:


"Ocenaudio", Ubuntu, Windows ve Mac OS X işletim sistemleri için zengin, ücretsiz bir ses düzenleyicisidir. Ubuntu altında yerel olarak çalışmasına ve çok sezgisel görünmesine rağmen, arayüzü Mac OS X görünümünde. Çok sayıda ses formatını destekler (hem içe ve dışa aktarmayı kapsar) hem de diğer benzer uygulamalarla karşılaştırıldığında oldukça hızlı bir şekilde yükler, oldukça etkileyici.

Kenar çubuğuna birden fazla ses dosyası ekleyebilir ve daha sonra bunları kolayca kolayca yükleyebilir / kaldırabilirsiniz. İçeriği Kes / Kopyala / Kaydet / Yapıştır / Sil, Geri Al / Yinele, birkaç popüler efekt (sessizlik, normalleştirme, ters çevir ...) ve filtreler (ekolayzer, gecikme, genlik…), Dalga Formu ve Spektrum üretimi, Yakınlaştır / Yakınlaştır Sesler, tonlar vb. Üretme ve 'meta' verilerini düzenleme yeteneğine sahiptir (bunlar özelliklerinden sadece birkaçıdır, diğerleri vardır).

Ekolayzırda (11 bant veya 31 bant) yaptığınız değişiklikler parçaya hemen uygulanır (çalınıyor olsun ya da olmasın) ve tıklandığında ses dosyası hakkında gelişmiş teknik ayrıntıları gösteren bir 'ses denetçisi' simgesine sahiptir . Dosyanın veya düzenlenen parçanın seçilen bir bölümünü dışa aktarabilirsiniz ve başlangıçta belirtildiği gibi, çok çeşitli ses formatlarını destekler (MP3, OGG Vorbis, Flac, WAV, RAW, AAC, ALAC, AMR…).

Resmi Web Sayfası Bağlantısı :
Kod:
http://www.ocenaudio.com

1.Adım:

Yazılımın ana sayfasındanki Download linki tıklanır (yukarıda sağ'da)

2.Adım:

Açılan yeni indirme sayfasında sizin dağıtıma en yakın olan indirilir.

Kural: Bir deb paketi indirirken "ASLA" kendi kullandığınız dağıtımın sürüm numarasından "BÜYÜK" bir sürüm seçmeyin.Böylelikle bağımlılık denilenen çıkmaz sokağa girmemiş olursunuz.

3.Adım:

İndirilen .deb paketini yüklemeden önce , her ihtimale karşı sisteminizi

Kod:
apt-get -u update [Sistemin Depo Adresleri Güncellenir.]
Kod:
apt-get -u upgrade[Sisteminizin paketleri güncellenir.]
Kod:
apt-get dselect-upgrade [Sistemizin işletim sistemi varsa bağımlılıkları ile beraber toptan güncellenir.]
ve son olarak
Kod:
apt-get install -f [Sisteminizde eksik kalmış yüklemeler tamamlanır ]
veya
Kod:
apt-get check  [Sisteminizin bütünlüğü doğrulanmış olur]
komutlarını uygulayın

Örnek Çıktı:

Kod:
trwe-2012@notebook-pc:~$ sudo -s
[sudo] password for trwe-2012:*********************

root@notebook-pc:~# apt-get -u update
Aynı:  1 http://tr.archive.ubuntu.com/ubuntu xenial InRelease                                    
Aynı:  2 http://ppa.launchpad.net/cdemu/ppa/ubuntu xenial InRelease                              
Aynı:  3 http://security.ubuntu.com/ubuntu xenial-security InRelease                            
Aynı:  4 http://tr.archive.ubuntu.com/ubuntu xenial-updates InRelease                            
Yoksay:5 http://repo.vivaldi.com/stable/deb stable InRelease                                    
Aynı:  6 http://tr.archive.ubuntu.com/ubuntu xenial-backports InRelease                          
Aynı:  7 http://ppa.launchpad.net/nilarimogard/webupd8/ubuntu xenial InRelease
Aynı:  8 http://repo.vivaldi.com/stable/deb stable Release                  
Paket listeleri okunuyor... Bitti                  

root@notebook-pc:~# apt-get -u upgrade
Paket listeleri okunuyor... Bitti
Bağımlılık ağacı oluşturuluyor    
Durum bilgisi okunuyor... Bitti    
Yükseltme hesaplanıyor... Bitti
Aşağıdaki paketler yükseltilecek:
  firefox firefox-locale-en firefox-locale-tr libgnutls-openssl27 libgnutls30
  libgraphicsmagick-q16-3 libnss3 libnss3-nssdb
8 paket yükseltilecek, 0 yeni paket kurulacak, 0 paket kaldırılacak ve 0 paket yükseltilmeyecek.
55,7 MB arşiv dosyası indirilecek.
Bu işlem tamamlandıktan sonra 3.930 kB ek disk alanı kullanılacak.
Devam etmek istiyor musunuz? [E/h] E
İndir: 1 http://tr.archive.ubuntu.com/ubuntu xenial-updates/main i386 libgnutls-openssl27 i386 3.4.10-4ubuntu1.6 [22,9 kB]
İndir: 2 http://security.ubuntu.com/ubuntu xenial-security/main i386 firefox i386 72.0.1+build1-0ubuntu0.16.04.1 [51,5 MB]
İndir: 3 http://tr.archive.ubuntu.com/ubuntu xenial-updates/main i386 libgnutls30 i386 3.4.10-4ubuntu1.6 [569 kB]
İndir: 4 http://tr.archive.ubuntu.com/ubuntu xenial-updates/universe i386 libgraphicsmagick-q16-3 i386 1.3.23-1ubuntu0.4 [1.162 kB]
İndir: 5 http://tr.archive.ubuntu.com/ubuntu xenial-updates/main i386 libnss3-nssdb all 2:3.28.4-0ubuntu0.16.04.10 [10,6 kB]
İndir: 6 http://tr.archive.ubuntu.com/ubuntu xenial-updates/main i386 libnss3 i386 2:3.28.4-0ubuntu0.16.04.10 [1.214 kB]
İndir: 7 http://security.ubuntu.com/ubuntu xenial-security/main i386 firefox-locale-en i386 72.0.1+build1-0ubuntu0.16.04.1 [704 kB]
İndir: 8 http://security.ubuntu.com/ubuntu xenial-security/main i386 firefox-locale-tr i386 72.0.1+build1-0ubuntu0.16.04.1 [485 kB]
32 dk. 37 sn.'de 55,7 MB alındı (28,5 kB/s)                                                      
(Veritabanı okunuyor ... 328606 dosya veya dizin kurulu durumda.)
Paket açılacak: .../libgnutls-openssl27_3.4.10-4ubuntu1.6_i386.deb ...
Paket açılıyor: libgnutls-openssl27:i386 (3.4.10-4ubuntu1.5) üzerine (3.4.10-4ubuntu1.6) ...
Paket açılacak: .../libgnutls30_3.4.10-4ubuntu1.6_i386.deb ...
Paket açılıyor: libgnutls30:i386 (3.4.10-4ubuntu1.5) üzerine (3.4.10-4ubuntu1.6) ...
Paket açılacak: .../firefox_72.0.1+build1-0ubuntu0.16.04.1_i386.deb ...
Paket açılıyor: firefox (71.0+build5-0ubuntu0.16.04.1) üzerine (72.0.1+build1-0ubuntu0.16.04.1) ...
Paket açılacak: .../firefox-locale-en_72.0.1+build1-0ubuntu0.16.04.1_i386.deb ...
Paket açılıyor: firefox-locale-en (71.0+build5-0ubuntu0.16.04.1) üzerine (72.0.1+build1-0ubuntu0.16.04.1) ...
Paket açılacak: .../firefox-locale-tr_72.0.1+build1-0ubuntu0.16.04.1_i386.deb ...
Paket açılıyor: firefox-locale-tr (71.0+build5-0ubuntu0.16.04.1) üzerine (72.0.1+build1-0ubuntu0.16.04.1) ...
Paket açılacak: .../libgraphicsmagick-q16-3_1.3.23-1ubuntu0.4_i386.deb ...
Paket açılıyor: libgraphicsmagick-q16-3 (1.3.23-1ubuntu0.3) üzerine (1.3.23-1ubuntu0.4) ...
Paket açılacak: .../libnss3-nssdb_2%3a3.28.4-0ubuntu0.16.04.10_all.deb ...
Paket açılıyor: libnss3-nssdb (2:3.28.4-0ubuntu0.16.04.9) üzerine (2:3.28.4-0ubuntu0.16.04.10) ...
Paket açılacak: .../libnss3_2%3a3.28.4-0ubuntu0.16.04.10_i386.deb ...
Paket açılıyor: libnss3:i386 (2:3.28.4-0ubuntu0.16.04.9) üzerine (2:3.28.4-0ubuntu0.16.04.10) ...
Tetikleyiciler işleniyor: libc-bin (2.23-0ubuntu11) ...
Tetikleyiciler işleniyor: man-db (2.7.5-1) ...
Tetikleyiciler işleniyor: gnome-menus (3.13.3-6ubuntu3.1) ...
Tetikleyiciler işleniyor: desktop-file-utils (0.22-1ubuntu5.2) ...
Tetikleyiciler işleniyor: mime-support (3.59ubuntu1) ...
Tetikleyiciler işleniyor: hicolor-icon-theme (0.15-0ubuntu1.1) ...
Ayarlanıyor: libgnutls30:i386 (3.4.10-4ubuntu1.6) ...
Ayarlanıyor: libgnutls-openssl27:i386 (3.4.10-4ubuntu1.6) ...
Ayarlanıyor: firefox (72.0.1+build1-0ubuntu0.16.04.1) ...
Please restart all running instances of firefox, or you will experience problems.
Ayarlanıyor: firefox-locale-en (72.0.1+build1-0ubuntu0.16.04.1) ...
Ayarlanıyor: firefox-locale-tr (72.0.1+build1-0ubuntu0.16.04.1) ...
Ayarlanıyor: libgraphicsmagick-q16-3 (1.3.23-1ubuntu0.4) ...
Ayarlanıyor: libnss3-nssdb (2:3.28.4-0ubuntu0.16.04.10) ...
Ayarlanıyor: libnss3:i386 (2:3.28.4-0ubuntu0.16.04.10) ...
Tetikleyiciler işleniyor: libc-bin (2.23-0ubuntu11) ...

root@notebook-pc:~# apt-get dselect-upgrade
Paket listeleri okunuyor... Bitti
Bağımlılık ağacı oluşturuluyor    
Durum bilgisi okunuyor... Bitti    
0 paket yükseltilecek, 0 yeni paket kurulacak, 0 paket kaldırılacak ve 0 paket yükseltilmeyecek.

root@notebook-pc:~# apt-get install -f
Paket listeleri okunuyor... Bitti
Bağımlılık ağacı oluşturuluyor    
Durum bilgisi okunuyor... Bitti    

root@notebook-pc:~# apt-get check
Paket listeleri okunuyor... Bitti
Bağımlılık ağacı oluşturuluyor    
Durum bilgisi okunuyor... Bitti    

root@notebook-pc:~# exit
exit
trwe-2012@notebook-pc:~$ exit

4.Adım:

Şimdi yazılımı daha önce sistem'e kurulmuş GDEBİ ile kurabiliriz.

LYKL1o.png
Yazılımın tüm dosya bağımlılıkları tamam.....

5.Adım: [SONUÇ]

Tebrikler artık sisteminizde kurulu ses editörü yazılımınız var.....!
 

TRWE_2012

Süper Moderatör
Üyelik Tarihi
2 Haz 2020
Konular
3,095
Mesajlar
5,896
MFC Puanı
20,930
7.Üçüncü Parti Açık Kaynak Kodlu Arşivleme Yazılımı B1 Free Archiver TR (Windows Karşılığı : WinRAR )

B1 Free Archiver, dosyaları ve klasörleri tek bir arşivde paketlemek ve mevcut arşivlerden orijinal dosya kümesini çıkarmak için ücretsiz bir yardımcı programdır. Çok platformlu (Linux, Windows ve Mac OS'de çalışır), en popüler formatları (zip, rar, 7z ve diğerleri) ve kendi .b1 arşiv formatını destekler. Dost arayüzü ve geliştirilmiş algoritmaları ile, B1'i dosya arşivleriyle çalışmak için en iyi yardımcı programlardan biri yapar. B1 geliştirme ekibi düzenli olarak iyileştirmeler ve yeni özelliklerle güncellemeler yayınlamakta, ve B1 destek ekibi herhangi bir sorun yaşarsanız her zaman size yardımcı olmaya hazırdır.(sadece bir e-mail göndermeniz yeterli)

Resmi Web Sayfası :
Kod:
http://b1.org

Yazılımın kurulum aşamaları

1.Aşama

Yazılımı resmi web sayfasından kullandığınız dağıtımın ve işlemci (32/64 bit) türüne göre indirin.

2.Aşama

Yazılımı Gdebi ile kurulum işlemine geçin.Eğer bir bağımlılığı varsa onunda beraber kurulmasını sağlayın.

Not:

1.Yazılımın Türkçe Dil Desteği bulunmaktadır.

2.Yazılımın kullandığınız dosya yöneticisinde (Natilus,Nemo,yada Thunar'da) sağ menü ile bütünleşmesi için sistemi yeniden başlatın.....

Sonuç:

Artık 3.parti açık kaynak kodlu arşiv yazılımınız var......
 

TRWE_2012

Süper Moderatör
Üyelik Tarihi
2 Haz 2020
Konular
3,095
Mesajlar
5,896
MFC Puanı
20,930
8.Audio/Video Converter Yazılımı "Selene" (Windows Karşılığı : Xilisoft Audio/Video Converter Pro)

Yazılım Açıklaması:


Selene ’, neredeyse tüm ses / video formatlarını birkaç popüler formata kolayca dönüştürmenizi sağlayan bir multimedya dönüştürücüsüdür. Kodlama için ‘ffmpeg’ (diğer birkaç komut satırı tabanlı araç dahil) kullanır, bu nedenle ‘ffmpeg’ tarafından desteklenen tüm multimedya formatları ‘Selene’e yüklenebilir.

Desteklenen video çıkış formatları şunlardır: WebM, MKV (az sayıda yerleşik ön ayarlı - 'Suback with Subs', 'X264 & mp3, 700MB' & 'X246 & mp3'), OGV (Video 'Theora' ve ses'e dönüştürülür 'OGG Vorbis').

Ayrıca, multimedya dosyasını yalnızca ses formatlarına (OGG, MP3, FLAC ve WMA) videonun siyah bölgelerini otomatik olarak keser (varsayılan olarak devre dışıdır), önizlemeleri gösterir ve dosyanın gelişmiş ayrıntılarını (codec ilgili veriler).

Yazılımın Kurulum Aşamları

1.Aşama:


Bir terminal penceresi açın ve komut satırına
Kod:
sudo -s
komutu verin.

Kod:
trwe-2012@notebook-pc:~$ sudo -s
[sudo] password for trwe-2012: ************

2.Aşama:

Root olunduktan sonra yazılımın depo adresini ekleyin sisteminize......

Kod:
root@notebook-pc:~# apt-add-repository ppa:teejee2008/ppa
 
 Daha fazla bilgi: https://launchpad.net/~teejee2008/+archive/ubuntu/ppa
Devam etmek için [ENTER] tuşuna ya da eklemeyi iptal etmek için ctrc-c kısayoluna basın.

gpg: `/tmp/tmp5v7fy7v2/secring.gpg' anahtar zinciri oluşturuldu
gpg: `/tmp/tmp5v7fy7v2/pubring.gpg' anahtar zinciri oluşturuldu
gpg: 2D0F61F0 anahtarı keyserver.ubuntu.com sunucusunun hkp adresinden isteniyor
gpg: /tmp/tmp5v7fy7v2/trustdb.gpg: güvence veritabanı oluşturuldu
gpg: anahtar 2D0F61F0: genel anahtar "Launchpad PPA for Tony George" alındı
gpg: son derece güvenli bir anahtar yok
gpg: İşlenmiş toplam miktar: 1
gpg:               alınan: 1  (RSA: 1)
OK

3.Aşama:

Kod:
Kullandığınız dağıtımın depo adreslerini güncelleyin.

root@notebook-pc:~# apt-get update
Aynı:  1 http://ppa.launchpad.net/cdemu/ppa/ubuntu xenial InRelease           
Yoksay:2 http://repo.vivaldi.com/stable/deb stable InRelease                                       
Aynı:  3 http://repo.vivaldi.com/stable/deb stable Release                                         
Aynı:  4 http://ppa.launchpad.net/nilarimogard/webupd8/ubuntu xenial InRelease  
İndir: 6 http://ppa.launchpad.net/teejee2008/ppa/ubuntu xenial InRelease [17,5 kB]
İndir: 7 http://ppa.launchpad.net/teejee2008/ppa/ubuntu xenial/main i386 Packages [2.864 B]
İndir: 8 http://ppa.launchpad.net/teejee2008/ppa/ubuntu xenial/main Translation-en [1.168 B]
İndir:  9 http://tr.archive.ubuntu.com/ubuntu xenial InRelease                   
İndir: 10 http://security.ubuntu.com/ubuntu xenial-security InRelease [109 kB]  
İndir: 11 http://tr.archive.ubuntu.com/ubuntu xenial-updates InRelease [109 kB]                    
İndir: 12 http://tr.archive.ubuntu.com/ubuntu xenial-backports InRelease [107 kB]                  
İndir: 13 http://security.ubuntu.com/ubuntu xenial-security/main i386 DEP-11 Metadata [74,8 kB]    
İndir: 14 http://tr.archive.ubuntu.com/ubuntu xenial-updates/main i386 Packages [892 kB]           
İndir: 15 http://security.ubuntu.com/ubuntu xenial-security/main DEP-11 64x64 Icons [83,8 kB]      
İndir: 16 http://security.ubuntu.com/ubuntu xenial-security/universe i386 DEP-11 Metadata [124 kB] 
İndir: 17 http://security.ubuntu.com/ubuntu xenial-security/universe DEP-11 64x64 Icons [194 kB]   
İndir: 18 http://security.ubuntu.com/ubuntu xenial-security/multiverse i386 DEP-11 Metadata [2.464 B]
İndir: 19 http://tr.archive.ubuntu.com/ubuntu xenial-updates/universe i386 Packages [700 kB]       
İndir: 20 http://tr.archive.ubuntu.com/ubuntu xenial-updates/universe Translation-en [324 kB]      
1 dk. 50 sn.'de 2.742 kB alındı (24,8 kB/s)                                                        
root@notebook-pc:~#

4.Aşama :

Yazılımı
Kod:
apt-get install selene
komutu ile yükleyiniz sisteminize.....

Kod:
root@notebook-pc:~# apt-get install selene
Paket listeleri okunuyor... Bitti
Bağımlılık ağacı oluşturuluyor       
Durum bilgisi okunuyor... Bitti      
Aşağıdaki ek paketler kurulacak:
  fdkaac gpac gpac-modules-base libfdk-aac0 libffms2-4 libfreenect0.5 libgpac4 libkate-tools
  libmediainfo0v5 liboggz2 libtinyxml2-2v5 libzen0v5 mediainfo mkvtoolnix oggz-tools opus-tools
  python-pythoncard vpx-tools x264 x265
Önerilen paketler:
  mediainfo-gui mkvtoolnix-gui pythoncard-tools pythoncard-doc
Aşağıdaki YENİ paketler kurulacak:
  fdkaac gpac gpac-modules-base libfdk-aac0 libffms2-4 libfreenect0.5 libgpac4 libkate-tools
  libmediainfo0v5 liboggz2 libtinyxml2-2v5 libzen0v5 mediainfo mkvtoolnix oggz-tools opus-tools
  python-pythoncard selene vpx-tools x264 x265
0 paket yükseltilecek, 21 yeni paket kurulacak, 0 paket kaldırılacak ve 0 paket yükseltilmeyecek.
10,8 MB arşiv dosyası indirilecek.
Bu işlem tamamlandıktan sonra 39,4 MB ek disk alanı kullanılacak.
Devam etmek istiyor musunuz? [E/h] E
İndir: 1 http://tr.archive.ubuntu.com/ubuntu xenial/multiverse i386 libfdk-aac0 i386 0.1.3+20140816-2 [345 kB]
İndir: 2 http://ppa.launchpad.net/teejee2008/ppa/ubuntu xenial/main i386 selene i386 17.7-0~201707260225~ubuntu16.04.1 [422 kB]
İndir: 3 http://tr.archive.ubuntu.com/ubuntu xenial/universe i386 liboggz2 i386 1.1.1-3 [30,8 kB]  
İndir: 4 http://tr.archive.ubuntu.com/ubuntu xenial/multiverse i386 fdkaac i386 0.6.2-1 [40,8 kB]  
İndir: 5 http://tr.archive.ubuntu.com/ubuntu xenial-updates/universe i386 libgpac4 i386 0.5.2-426-gc5ad4e4+dfsg5-1ubuntu0.1 [1.735 kB]
İndir: 6 http://tr.archive.ubuntu.com/ubuntu xenial/universe i386 libfreenect0.5 i386 1:0.5.3-1 [43,7 kB]
İndir: 7 http://tr.archive.ubuntu.com/ubuntu xenial-updates/universe i386 gpac-modules-base i386 0.5.2-426-gc5ad4e4+dfsg5-1ubuntu0.1 [253 kB]
İndir: 7 http://tr.archive.ubuntu.com/ubuntu xenial-updates/universe i386 gpac-modules-base i386 0.5.2-426-gc5ad4e4+dfsg5-1ubuntu0.1 [253 kB]
İndir: 8 http://tr.archive.ubuntu.com/ubuntu xenial-updates/universe i386 gpac i386 0.5.2-426-gc5ad4e4+dfsg5-1ubuntu0.1 [264 kB]
İndir: 9 http://tr.archive.ubuntu.com/ubuntu xenial/universe i386 libffms2-4 i386 2.22-1 [61,9 kB] 
İndir: 10 http://tr.archive.ubuntu.com/ubuntu xenial/universe i386 python-pythoncard all 0.8.2-5 [1.470 kB]
İndir: 11 http://tr.archive.ubuntu.com/ubuntu xenial/universe i386 oggz-tools i386 1.1.1-3 [66,8 kB]
İndir: 12 http://tr.archive.ubuntu.com/ubuntu xenial/universe i386 libkate-tools i386 0.4.1-7 [74,4 kB]
İndir: 13 http://tr.archive.ubuntu.com/ubuntu xenial/universe i386 libtinyxml2-2v5 i386 2.2.0-1.1ubuntu1 [27,0 kB]
İndir: 14 http://tr.archive.ubuntu.com/ubuntu xenial-updates/universe i386 libzen0v5 i386 0.4.32-1ubuntu0.16.04.1 [97,3 kB]
İndir: 15 http://tr.archive.ubuntu.com/ubuntu xenial/universe i386 libmediainfo0v5 i386 0.7.82-1 [1.914 kB]
İndir: 16 http://tr.archive.ubuntu.com/ubuntu xenial/universe i386 mediainfo i386 0.7.82-1 [26,8 kB]                         
İndir: 17 http://tr.archive.ubuntu.com/ubuntu xenial/universe i386 mkvtoolnix i386 8.8.0-1 [3.582 kB]                        
İndir: 18 http://tr.archive.ubuntu.com/ubuntu xenial/universe i386 opus-tools i386 0.1.9-1 [72,7 kB]                         
İndir: 19 http://tr.archive.ubuntu.com/ubuntu xenial-updates/universe i386 vpx-tools i386 1.5.0-2ubuntu1.1 [137 kB]          
İndir: 20 http://tr.archive.ubuntu.com/ubuntu xenial/universe i386 x264 i386 2:0.148.2643+git5c65704-1 [80,3 kB]             
İndir: 21 http://tr.archive.ubuntu.com/ubuntu xenial/universe i386 x265 i386 1.9-3 [38,7 kB]                                 
6 dk. 21 sn.'de 10,7 MB alındı (28,0 kB/s)                                                                                   
Daha önce seçili olmayan libfdk-aac0:i386 paketi seçiliyor.
(Veritabanı okunuyor ... 329845 dosya veya dizin kurulu durumda.)
Paket açılacak: .../libfdk-aac0_0.1.3+20140816-2_i386.deb ...
Paket açılıyor: libfdk-aac0:i386 (0.1.3+20140816-2) ...
Daha önce seçili olmayan liboggz2 paketi seçiliyor.
Paket açılacak: .../liboggz2_1.1.1-3_i386.deb ...
Paket açılıyor: liboggz2 (1.1.1-3) ...
Daha önce seçili olmayan fdkaac paketi seçiliyor.
Paket açılacak: .../fdkaac_0.6.2-1_i386.deb ...
Paket açılıyor: fdkaac (0.6.2-1) ...
Daha önce seçili olmayan libgpac4:i386 paketi seçiliyor.
Paket açılacak: .../libgpac4_0.5.2-426-gc5ad4e4+dfsg5-1ubuntu0.1_i386.deb ...
Paket açılıyor: libgpac4:i386 (0.5.2-426-gc5ad4e4+dfsg5-1ubuntu0.1) ...
Daha önce seçili olmayan libfreenect0.5:i386 paketi seçiliyor.
Paket açılacak: .../libfreenect0.5_1%3a0.5.3-1_i386.deb ...
Paket açılıyor: libfreenect0.5:i386 (1:0.5.3-1) ...
Daha önce seçili olmayan gpac-modules-base:i386 paketi seçiliyor.
Paket açılacak: .../gpac-modules-base_0.5.2-426-gc5ad4e4+dfsg5-1ubuntu0.1_i386.deb ...
Paket açılıyor: gpac-modules-base:i386 (0.5.2-426-gc5ad4e4+dfsg5-1ubuntu0.1) ...
Daha önce seçili olmayan gpac paketi seçiliyor.
Paket açılacak: .../gpac_0.5.2-426-gc5ad4e4+dfsg5-1ubuntu0.1_i386.deb ...
Paket açılıyor: gpac (0.5.2-426-gc5ad4e4+dfsg5-1ubuntu0.1) ...
Daha önce seçili olmayan libffms2-4:i386 paketi seçiliyor.
Paket açılacak: .../libffms2-4_2.22-1_i386.deb ...
Paket açılıyor: libffms2-4:i386 (2.22-1) ...
Daha önce seçili olmayan python-pythoncard paketi seçiliyor.
Paket açılacak: .../python-pythoncard_0.8.2-5_all.deb ...
Paket açılıyor: python-pythoncard (0.8.2-5) ...
Daha önce seçili olmayan oggz-tools paketi seçiliyor.
Paket açılacak: .../oggz-tools_1.1.1-3_i386.deb ...
Paket açılıyor: oggz-tools (1.1.1-3) ...
Daha önce seçili olmayan libkate-tools paketi seçiliyor.
Paket açılacak: .../libkate-tools_0.4.1-7_i386.deb ...
Paket açılıyor: libkate-tools (0.4.1-7) ...
Daha önce seçili olmayan libtinyxml2-2v5:i386 paketi seçiliyor.
Paket açılacak: .../libtinyxml2-2v5_2.2.0-1.1ubuntu1_i386.deb ...
Paket açılıyor: libtinyxml2-2v5:i386 (2.2.0-1.1ubuntu1) ...
Daha önce seçili olmayan libzen0v5:i386 paketi seçiliyor.
Paket açılacak: .../libzen0v5_0.4.32-1ubuntu0.16.04.1_i386.deb ...
Paket açılıyor: libzen0v5:i386 (0.4.32-1ubuntu0.16.04.1) ...
Daha önce seçili olmayan libmediainfo0v5:i386 paketi seçiliyor.
Paket açılacak: .../libmediainfo0v5_0.7.82-1_i386.deb ...
Paket açılıyor: libmediainfo0v5:i386 (0.7.82-1) ...
Daha önce seçili olmayan mediainfo paketi seçiliyor.
Paket açılacak: .../mediainfo_0.7.82-1_i386.deb ...
Paket açılıyor: mediainfo (0.7.82-1) ...
Daha önce seçili olmayan mkvtoolnix paketi seçiliyor.
Paket açılacak: .../mkvtoolnix_8.8.0-1_i386.deb ...
Paket açılıyor: mkvtoolnix (8.8.0-1) ...
Daha önce seçili olmayan opus-tools paketi seçiliyor.
Paket açılacak: .../opus-tools_0.1.9-1_i386.deb ...
Paket açılıyor: opus-tools (0.1.9-1) ...
Daha önce seçili olmayan vpx-tools paketi seçiliyor.
Paket açılacak: .../vpx-tools_1.5.0-2ubuntu1.1_i386.deb ...
Paket açılıyor: vpx-tools (1.5.0-2ubuntu1.1) ...
Daha önce seçili olmayan x264 paketi seçiliyor.
Paket açılacak: .../x264_2%3a0.148.2643+git5c65704-1_i386.deb ...
Paket açılıyor: x264 (2:0.148.2643+git5c65704-1) ...
Daha önce seçili olmayan x265 paketi seçiliyor.
Paket açılacak: .../archives/x265_1.9-3_i386.deb ...
Paket açılıyor: x265 (1.9-3) ...
Daha önce seçili olmayan selene paketi seçiliyor.
Paket açılacak: .../selene_17.7-0~201707260225~ubuntu16.04.1_i386.deb ...
Paket açılıyor: selene (17.7-0~201707260225~ubuntu16.04.1) ...
Tetikleyiciler işleniyor: man-db (2.7.5-1) ...
Tetikleyiciler işleniyor: libc-bin (2.23-0ubuntu11) ...
Tetikleyiciler işleniyor: menu (2.1.47ubuntu1.16.04.1) ...
Tetikleyiciler işleniyor: hicolor-icon-theme (0.15-0ubuntu1.1) ...
Tetikleyiciler işleniyor: gnome-menus (3.13.3-6ubuntu3.1) ...
Tetikleyiciler işleniyor: desktop-file-utils (0.22-1ubuntu5.2) ...
Tetikleyiciler işleniyor: mime-support (3.59ubuntu1) ...
Tetikleyiciler işleniyor: libglib2.0-0:i386 (2.48.2-0ubuntu4.4) ...
Ayarlanıyor: libfdk-aac0:i386 (0.1.3+20140816-2) ...
Ayarlanıyor: liboggz2 (1.1.1-3) ...
Ayarlanıyor: fdkaac (0.6.2-1) ...
Ayarlanıyor: libgpac4:i386 (0.5.2-426-gc5ad4e4+dfsg5-1ubuntu0.1) ...
Ayarlanıyor: libfreenect0.5:i386 (1:0.5.3-1) ...
Ayarlanıyor: gpac-modules-base:i386 (0.5.2-426-gc5ad4e4+dfsg5-1ubuntu0.1) ...
Ayarlanıyor: gpac (0.5.2-426-gc5ad4e4+dfsg5-1ubuntu0.1) ...
Ayarlanıyor: libffms2-4:i386 (2.22-1) ...
Ayarlanıyor: python-pythoncard (0.8.2-5) ...
Ayarlanıyor: oggz-tools (1.1.1-3) ...
Ayarlanıyor: libkate-tools (0.4.1-7) ...
Ayarlanıyor: libtinyxml2-2v5:i386 (2.2.0-1.1ubuntu1) ...
Ayarlanıyor: libzen0v5:i386 (0.4.32-1ubuntu0.16.04.1) ...
Ayarlanıyor: libmediainfo0v5:i386 (0.7.82-1) ...
Ayarlanıyor: mediainfo (0.7.82-1) ...
Ayarlanıyor: mkvtoolnix (8.8.0-1) ...
update-alternatives: /usr/bin/mkvinfo (mkvinfo) alternatifini sağlaması için /usr/bin/mkvinfo-text otomatik kipte kullanılıyor
Ayarlanıyor: opus-tools (0.1.9-1) ...
Ayarlanıyor: vpx-tools (1.5.0-2ubuntu1.1) ...
Ayarlanıyor: x264 (2:0.148.2643+git5c65704-1) ...
Ayarlanıyor: x265 (1.9-3) ...
Ayarlanıyor: selene (17.7-0~201707260225~ubuntu16.04.1) ...
Tetikleyiciler işleniyor: libc-bin (2.23-0ubuntu11) ...
Tetikleyiciler işleniyor: menu (2.1.47ubuntu1.16.04.1) ...

5.Aşama:

Önerilen ek paketleri de yükleyin yazılımın kararlı çalışması açısından......

Kod:
root@notebook-pc:~# apt-get install mediainfo-gui mkvtoolnix-gui pythoncard-tools pythoncard-doc
Paket listeleri okunuyor... Bitti
Bağımlılık ağacı oluşturuluyor       
Durum bilgisi okunuyor... Bitti      
Aşağıdaki YENİ paketler kurulacak:
  mediainfo-gui mkvtoolnix-gui pythoncard-doc pythoncard-tools
0 paket yükseltilecek, 4 yeni paket kurulacak, 0 paket kaldırılacak ve 0 paket yükseltilmeyecek.
3.253 kB arşiv dosyası indirilecek.
Bu işlem tamamlandıktan sonra 9.905 kB ek disk alanı kullanılacak.
İndir: 1 http://tr.archive.ubuntu.com/ubuntu xenial/universe i386 mediainfo-gui i386 0.7.82-1 [99,6 kB]
İndir: 2 http://tr.archive.ubuntu.com/ubuntu xenial/universe i386 mkvtoolnix-gui i386 8.8.0-1 [2.268 kB]                     
İndir: 3 http://tr.archive.ubuntu.com/ubuntu xenial/universe i386 pythoncard-doc all 0.8.2-5 [877 kB]                        
İndir: 4 http://tr.archive.ubuntu.com/ubuntu xenial/universe i386 pythoncard-tools all 0.8.2-5 [8.480 B]                     
1 dk. 51 sn.'de 3.253 kB alındı (29,2 kB/s)                                                                                  
Daha önce seçili olmayan mediainfo-gui paketi seçiliyor.
(Veritabanı okunuyor ... 330586 dosya veya dizin kurulu durumda.)
Paket açılacak: .../mediainfo-gui_0.7.82-1_i386.deb ...
Paket açılıyor: mediainfo-gui (0.7.82-1) ...
Daha önce seçili olmayan mkvtoolnix-gui paketi seçiliyor.
Paket açılacak: .../mkvtoolnix-gui_8.8.0-1_i386.deb ...
Paket açılıyor: mkvtoolnix-gui (8.8.0-1) ...
Daha önce seçili olmayan pythoncard-doc paketi seçiliyor.
Paket açılacak: .../pythoncard-doc_0.8.2-5_all.deb ...
Paket açılıyor: pythoncard-doc (0.8.2-5) ...
Daha önce seçili olmayan pythoncard-tools paketi seçiliyor.
Paket açılacak: .../pythoncard-tools_0.8.2-5_all.deb ...
Paket açılıyor: pythoncard-tools (0.8.2-5) ...
Tetikleyiciler işleniyor: gnome-menus (3.13.3-6ubuntu3.1) ...
Tetikleyiciler işleniyor: desktop-file-utils (0.22-1ubuntu5.2) ...
Tetikleyiciler işleniyor: mime-support (3.59ubuntu1) ...
Tetikleyiciler işleniyor: hicolor-icon-theme (0.15-0ubuntu1.1) ...
Tetikleyiciler işleniyor: man-db (2.7.5-1) ...
Tetikleyiciler işleniyor: doc-base (0.10.7) ...
İşleniyor: 1 ' eklenmiş doc-base' dosyası...
Belgeler scrollkeeper ile kaydediliyor...
Tetikleyiciler işleniyor: menu (2.1.47ubuntu1.16.04.1) ...
Ayarlanıyor: mediainfo-gui (0.7.82-1) ...
Ayarlanıyor: mkvtoolnix-gui (8.8.0-1) ...
update-alternatives: /usr/bin/mkvinfo (mkvinfo) alternatifini sağlaması için /usr/bin/mkvinfo-gui otomatik kipte kullanılıyor
Ayarlanıyor: pythoncard-doc (0.8.2-5) ...
Ayarlanıyor: pythoncard-tools (0.8.2-5) ...
Tetikleyiciler işleniyor: menu (2.1.47ubuntu1.16.04.1) ...

SONUÇ:

Eğer bazı bileşenler eksik ise o zaman komut satırından
Kod:
sudo apt-get install eksik_bileşen adı.... (ne görüyorsan onu aynen yaz....)
yükleyebilirsiniz.
 

TRWE_2012

Süper Moderatör
Üyelik Tarihi
2 Haz 2020
Konular
3,095
Mesajlar
5,896
MFC Puanı
20,930
9.Üçüncü Parti Web Tarayıcısı:Vivaldi (Windows Karşılığı: Kendisi (WinOS Desteği var))

Bazen depolardaki yazılımlar zamanın gerisinde kalır.Çoğu zaman bu uygulamalar kararlı oldukları için çok az değişikliğ'e uğrar.Bu durum özellikle Ubuntu'nun LTS sürümlerinde (5 yıllık desteğ'e sahip dağıtım türü) yaygındır.Bu kuralı sadece Mozilla Firefox Web Tarayıcısı bozmaktadır.

Bundan dolayı 3.parti bir web tarayıcısını güncellenmiş bir linux dağıtımına kurmak isteyebilirsiniz.Ama bu durumun da, bir dezavantajı vardır.O da sistemin stabilitesini bozabilme ihtimali..Bu olumsuz duruma karşı alabileceğiniz tek önlem, linux terminalini kullanmak sureti ile;

Kod:
$ sudo -s
(Enter) [Root Kullanıcısının haklarını geçici alma durumu]
Şifrenizi girin:******* (Enter)

Kod:
#apt-get  update
[Dağıtımın Depo Bilgilerinin Güncellenmesi]

Kod:
#apt-get -u upgrade
[Dağıtım'da Kurulu Paketlerin (.deb,.rpm) Depolardan Güncellenmesi]

Kod:
#apt-get dist-upgrade
yada
Kod:
#apt-get dselect-upgrade
[İşletim Sisteminin Tümden Güncellenmesi] yaptıktan sonra aşağıdaki ekran görüntülerine bakılır/adımlar takip edilir.

1.Yüklenmesi planan web tarayıcısının RESMİ WEB SAYFASINDAN (
Kod:
 https://vivaldi.com
) kullandığınız dağıtımın bit türüne göre (32/64) sistem'e çekilmesi....

2.DEB paketi indiriltikten sonra linux pc kullanıcısının bu yazılımı kurması için, iki yol bulunmakta....

1.Yöntem.......(Klasik Yöntem)

/home/....../İndirilenler/ dizininde bir terminal açıp , aşağıdaki gibi root kullanıcı haklarını alın.

Kod:
$ sudo -s
(Enter) [Root Kullanıcısının haklarını geçici alma durumu]
Şifrenizi girin:******* (Enter)

Kod:
#dpkg -i paket_adı.deb
yazıp enter tuşuna basın.....

GNU-linux yazılımı gerekli yerde paketi otomatik açıp, bağımlılıkları kontrol edecek, eğer bağımlılıklarda sorun çıkarsa, yazılımın kurulması engellenecektir.

2.Yöntem.......(Modern Yöntem)

Bu yöntemin uygulanması için önceden GDebi yazılımının depolardan
Kod:
#apt-get install gdebi
yazarak sistem'e kurulması gerekmektedir.

İndirilen .deb uzantılı yazılım paketine sağ tıklayarak, açılan sağ menüden GDebi Paket Yükleyicisine tıklanarak yazılımın yüklenmesi işlemi icra edilir.

3.Yazılım .deb paketinin bağımlılıkları kontrol edilir.

4.Yazılım deb paketinin kurulumunu otomatik olarak kullanıcı yerine yapılır.

5.GDebi , 3.parti web tarayıcı yazılımını sistem'e kurmuş ve kısa yolunu XFCE4 Başlat Menüsüne atmıştır.

6.Yazılım çift tıklatılarak çalıştırıp gerekli ayarlamalar(yer imlerinin aktarılması + eklentilerin yüklenmesi) yapılır.

SONUÇ:

Linux'da çalışan 3.parti bir web tarayıcınız var.....
 

TRWE_2012

Süper Moderatör
Üyelik Tarihi
2 Haz 2020
Konular
3,095
Mesajlar
5,896
MFC Puanı
20,930
10.Google Yazı Fontlarının GNU-Linux Dağıtımına Yüklenmesi ve Kullanılması

Merhabalar

Çoğumuz fontlarla az veya çok haşır neşir olmuşsuzdur.Fontları net'ten indirmek ve kullanmak hiç bu kadar kolay olmamıştı.

Aşağıdaki adımlarını takip edin.

1.Aşama:

TypeCatcher yazılımını sistem'e kurmak için;

a.Depo adresini ekleyin.

Kod:
sudo apt-add-repository ppa:andrewsomething/typecatcher

b.Sisteminizin depo adreslerini güncelleyin.

Kod:
sudo apt-get -u update

c.Yazılımı sistem'e kurun.

Kod:
sudo apt-get install typecatcher

2.Aşama:

Yazılımı kurduktan sonra ; https://fonts.google.com adresinden, beğendiğiniz fontu belirleyip, TypeCatcher yazılımını açıp web adresinden belirlediğiniz font'u seçip yazılımın sol tarafındanki indirme butonuna basarak kullandığınız gnu-linux dağıtımına yükleyip kullanabilirsiniz.
 

TRWE_2012

Süper Moderatör
Üyelik Tarihi
2 Haz 2020
Konular
3,095
Mesajlar
5,896
MFC Puanı
20,930
11.‘Dstat’ı Kullanarak GNU-Linux Dağıtımlarında Sistem Kaynakları İstatistikleri Oluşturun (Windows Karşılığı : YOK....)

Açıklama:

dstat ’,
bilgisayarınızın sistem kaynakları istatistiklerini üreten çok kullanışlı bir araçtır. Bu tür araçların çoğu gibi, ‘dstat’ da komut satırını temel alır. Ancak, canlı renkler ve ayrı sütunlar (aşağıdaki ekran görüntüsünde gösterildiği gibi) kullandığı için, çıktı kolayca okunabilir ve çok kullanıcı dostudur.

Sistem yöneticileri için tasarlanmıştır, bu nedenle varsayılan olarak çoğu kullanıcı için gerçekten gerekli olmayan birkaç sütun içerir. Ancak, birkaç komut satırı argümanı kullanarak, yalnızca sizin için özel bir önemi olan sistem kaynakları ayrıntılarını dahil etmeyi kolayca sağlayabiliriz.

Pil, CPU, Bellek ve halihazırda çalışan işlemler (ve daha fazlası) ile birleştirildiğinde, neredeyse daha önce ki 'powerstat' aracına benzer şekilde davranır ve Dizüstü bilgisayarınızın güç tüketimini izlemek için de kullanılabilir.

Çok sayıda özelliği var ,ancak bazı temel özelliklerinden bahsedeceğim.

*. CPU'yu kullanıcı / sistem / boşta / donanım ve yazılım kesintileri gibi ayrıntılarla izler.

*. CPU fan hızı (bazı bilgisayarlarda çalışmayabilir).

*. Termal okumalar (tekrar, sadece belirli bilgisayarlarda çalışır).

*. Bellekle ilgili veriler (kullanılmış, arabellekler, önbellek, boş ve Takas)

*. Disk okuma ve yazma ayrıntıları.

*. Ağ etkinlikleri (indirme / yükleme hızları, ağ paket sayısı vb.).

*. CPU'yu en çok kullanan işlemleri gösterir ("üst süreçler").

*. Pili izler (akım yüzdesi, güç tüketimi de dahil olmak üzere kalan süre - yalnızca pille çalışırken).

*. Siyah Beyaz çıktıyı destekler.

Tonlarca başka özelliği vardır ve bazıları sadece sunucu yüklerini izlemek için yararlıdır (MySQL: bağlantı istatistikleri, G / Ç istatistikleri, vb. Gibi. NFS sunucu işlemleri ve diğerleri gibi diğerleri de dahildir). Yukarıda belirtilen sistem kaynaklarından bazılarının yalnızca ‘üst’ istatistiklerini göstermesi için ‘dstat ’yapabilirsiniz.

Daha fazla bilgi için ;
Kod:
man dstat
komutunu kullanın.

Yazılımın Yüklenmesi:

1.Aşama:


Bir terminal penceresi açın ve
Kod:
sudo -s
komut ile root kullanıcısı olun.

Kod:
trwe-2012@notebook-pc:~$ sudo -s
[sudo] password for trwe-2012: ******************

2.Aşama:

Yazılımı kurun sisteminize.......

Kod:
root@notebook-pc:~# apt-get install dstat
Paket listeleri okunuyor... Bitti
Bağımlılık ağacı oluşturuluyor      
Durum bilgisi okunuyor... Bitti     
Aşağıdaki YENİ paketler kurulacak:
  dstat
0 paket yükseltilecek, 1 yeni paket kurulacak, 0 paket kaldırılacak ve 0 paket yükseltilmeyecek.
41,7 kB arşiv dosyası indirilecek.
Bu işlem tamamlandıktan sonra 351 kB ek disk alanı kullanılacak.
İndir: 1 http://tr.archive.ubuntu.com/ubuntu xenial/universe i386 dstat all 0.7.2-4 [41,7 kB]
10 sn.'de 41,7 kB alındı (4.132 B/s)
Daha önce seçili olmayan dstat paketi seçiliyor.
(Veritabanı okunuyor ... 337976 dosya veya dizin kurulu durumda.)
Paket açılacak: .../archives/dstat_0.7.2-4_all.deb ...
Paket açılıyor: dstat (0.7.2-4) ...
Tetikleyiciler işleniyor: man-db (2.7.5-1) ...
Ayarlanıyor: dstat (0.7.2-4) ...

En Genel Kullanım Kalıpları:

Kod:
dstat -c -m -d -n --power

Kod:
dstat --top-cpu-adv --top-mem --power

Kod:
dstat --top-cpu-adv --top-mem --power -n -d

Kod:
dstat

Not:
Veri akışını kesmek için Ctrl + C , duraklatmak için Ctrl + D tuş kombinasyonlarını kullanın.
 

TRWE_2012

Süper Moderatör
Üyelik Tarihi
2 Haz 2020
Konular
3,095
Mesajlar
5,896
MFC Puanı
20,930
12.QasMixer İle Ses kalitesini İki Katına, Yüksekliği Üç Katına Çıkartın......! (Windows Karşılığı : DFX Pro)

Yazılım Hakkında Kısa Tecrübesel Açıklama:
=------------------------------------------------------------------------- =

Ubuntu'da PulseAudio'yu kullanmanın bir avantajı, mikser ayarlarını ve onu destekleyen uygulamaları hızlı bir şekilde etkinleştirmek için artık bildirim alanındaki ses simgesini ("ses göstergesi") kullanamayacağınızdır. Sonuç olarak, ALSA'daki ses düzeylerini sessize almak veya artırmak / azaltmak veya diğer gelişmiş ayarları yapılandırmak istediğinizde, önce Dash'i tıklatarak aracını ('alsa-mikser') açmanız gerekir ...

Bu nedenle, bir sistem tepsisi alanı simgesi kullanarak ALSA aracılığıyla Ses kartınıza hızlı erişim sağlayan bir yardımcı program arıyorsanız 'QasMixer' denemek isteyebileceğiniz yeni ve harika görünümlü bir araçtır. Tabii ki size ‘Ses göstergesi’ (örneğin ‘Rthythmbox’ı kontrol etmek gibi) özelliklerini veremese de ALSA'nın kontrolünü kolaylaştırır.

‘Ayarlar’ bölümünü kullanarak kaydırıcıların hassasiyetini değiştirebilir, mikser cihazını değiştirebilir, sistem tepsisi simgesini vb. Etkinleştirebilir / devre dışı bırakabilirsiniz. Sistem tepsisi simgesini tıkladığınızda, ses seviyesini hızlı bir şekilde yükseltme veya azaltma olanağı vermek yerine Karıştırıcı penceresine alınırsınız (PulseAudio göstergesinin yaptığı gibi).

Bu aslında, ALSA'yı yapılandırmak için size iki yardımcı program sunan ‘QasTools adlı bir projeye ait araçlardan biridir.

Yazılımın GNU-Linux Dağıtımına Yüklenmesi Ve Yapılandırılması

QasMixer yazılımını yüklemek için ctrl +alt+T klavye tuş kombinasyonu ile bir terminal penceresi açın .
Kod:
sudo -s
komutu ile root yönetici haklarını geçici olarak üzerinize alın. ve sonra komut satırına
Kod:
apt-get install qasmixer
komutunu girin.

Örnek Çıktı:

Kod:
trwe-2012@notebook-pc:~$ sudo -s
[sudo] password for trwe-2012: *******************
root@notebook-pc:~# apt-get install qasmixer
Paket listeleri okunuyor... Bitti
Bağımlılık ağacı oluşturuluyor       
Durum bilgisi okunuyor... Bitti      
qasmixer zaten en yeni sürümde (0.18.0-1).
root@notebook-pc:~# exit
trwe-2012@notebook-pc:~$ exit

Yazılımınız , kullandığınız GNU/Linux dağıtımına yüklendikten sonra, kullandığınız dağıtımın Başlanğıç Girişlerini açın ve oradaki "Giriş Ekle" butonuna tıklayın.Açılan pencerede şunları aynen girin.

Kod:
Name (İsim)                = Tray icon for ALSA
Comment(Açıklama)     = BOŞ BIRAKILABİLİR.
Command(Komut)        = qasmixer --tray

Sisteminizi yeniden başlatınız.Artık "QasMixer" yazılımı başlanğıçta otomatik başlatılır.
 

TRWE_2012

Süper Moderatör
Üyelik Tarihi
2 Haz 2020
Konular
3,095
Mesajlar
5,896
MFC Puanı
20,930
13.GNU Linux Sistemlerine Parola Yöneticisi:KeepassX Kurulması (Windows Karşılığı : KeepSafe Free )

Web Site :
Kod:
https://www.keepassx.org/downloads

Yazılım Açıklaması

KeePassX güvenli kişisel veri yönetimi konusunda son derece yüksek talepleri olan insanlar için yazılmış bir uygulamadır. Hafif bir arayüze sahiptir, çapraz platformdur ve GNU Genel Kamu Lisansı koşulları altında yayınlanır.

KeePassX birçok farklı bilgiyi kaydeder; kullanıcı adları, şifreler, URL'ler, ekler ve yorumlar tek bir veritabanında. Daha iyi bir yönetim için, her bir giriş için kullanıcı tanımlı başlıklar ve simgeler belirtilebilir. Ayrıca, girişler de özelleştirilebilir gruplar halinde sıralanır. Entegre arama fonksiyonu, tek bir grupta veya tüm veritabanında arama yapmayı sağlar.

KeePassX güvenli şifre üretimi için küçük bir yardımcı program sunar. Şifre üreticisi çok özelleştirilebilir, hızlı ve kullanımı kolaydır. Özellikle sık sık şifre üreten biri bu özelliği takdir edecektir.

Tam veritabanı her zaman 256 bit anahtar kullanılarak AES (Rijndael diğer adı) veya Twofish şifreleme algoritması ile şifrelenir. Bu nedenle kaydedilen bilgiler oldukça güvenli kabul edilebilir. KeePassX, KeePass Password Safe ile uyumlu bir veritabanı formatı kullanır. Bu, uygulamanın kullanımını daha da uygun hale getirir.

Başlangıçta KeePassX, Windows şifre yöneticisi Keepass Password Safe'in bir limanı olduğu için Linux için KeePass / L olarak adlandırıldı. KeePass / L bir çapraz platform uygulaması haline geldikten sonra adı artık uygun değildi ve bu nedenle 22 Mart 2006'da değiştirildi.

Özellikleri:

Kapsamlı yönetim - daha iyi tanımlanması için her bir giriş için başlık
- farklı son kullanma tarihleri belirleme imkanı
- ataşmanların yerleştirilmesi
- gruplar ve girişler için kullanıcı tanımlı semboller
- hızlı giriş yayınlama
- girişleri gruplar halinde sıralama
Arama işlevi
- belirli gruplarda veya tam veritabanında arama
Otomatik Doldurma (deneysel)
Veritabanı güvenliği
- KeePassX veritabanına erişim bir parola, bir anahtar dosyası (örn. CD veya bellek çubuğu) veya her ikisiyle de verilir.
Güvenli şifrelerin otomatik oluşturulması
- Güvenli şifrelerin hızlı ve kolay oluşturulması için son derece özelleştirilebilir şifre üreticisi
Önlem özellikleri - seçilen şifreler için kalite göstergesi - yıldızların arkasındaki tüm şifreleri gizleme
Şifreleme - Gelişmiş Şifreleme Standardı (AES) veya Twofish algoritması kullanılır
- Veritabanının 256 bit büyüklüğünde artışlarla şifrelenmesi
Girdilerin içe ve dışa aktarılması
- PwManager (* .pwm) ve KWallet (* .xml) dosyalarından içe aktarma - textfile (* .txt) olarak dışa aktarma
İşletim sisteminden bağımsız
- KeePassX çapraz platform, veritabanları da öyle
Ücretsiz yazılım
KeePassX, Genel Kamu Lisansı koşulları altında yayınlanan ücretsiz bir yazılımdır, bu yüzden sadece ücretsiz olarak kullanmakla kalmaz, aynı zamanda yeniden dağıtabilir, kaynak kodunu inceleyebilir ve / veya değiştirebilir ve değişikliklerinizi uzun süre yayınlayabilirsiniz. modifiye edilmiş sürümünüz için aynı özgürlükleri sağladığınızdan.

GNU Linux Sistemlerine Kurulması:

Depolardan Yazılımı Kurma :


### Debian :
Kod:
sudo apt-get install keepassx
### Red Hat,(Install KeePassX from the Red Hat (or CentOS) repository) :
Kod:
sudo yum install keepassx

Kaynak Koddan Yazılımı Kurma :

Öncesi Hazırlık:

Kaynak koddan kurma için şu paketlerin sisteminizde yüklü olduğundan emin olun

Genel Bağlımlılık Dosyaları:

* make
* cmake (>= 2.6.4)
* g++ or clang++

Gerekli Qt Kütüphane Dosyaları:

* Qt 4 (>= 4.6)
* libgcrypt
* zlib
* libxi, libxtst (optional for auto-type on X11)

Eğer kullandığınız Debian yada Debian Tabanlıysa şu paketlerin sisteminizde kurulu olduğunu doğrulayın/kurun.


Kod:
sudo apt-get install build-essential cmake libqt4-dev libgcrypt11-dev zlib1g-dev libxi-dev libxtst-dev

Örnek Çıktı:

Kod:
linuxmaster@notebook-pc ~/Masaüstü $ sudo apt-get install build-essential cmake libqt4-dev libgcrypt11-dev zlib1g-dev libxi-dev libxtst-dev
[sudo] password for linuxmaster: 
Paket listeleri okunuyor... Bitti
Bağımlılık ağacı oluşturuluyor       
Durum bilgisi okunuyor... Bitti      
Aşağıdaki ek paketler de kurulacak:
  cmake-data g++ g++-4.8 libX11-dev libc-dev-bin libc6-dev libcurl3
  libgpg-error-dev libpthread-stubs0-dev libqt4-dev-bin libqt4-qt3support
  libstdc++-4.8-dev libxau-dev libxcb1-dev libxdmcp-dev libxext-dev
  libxfixes-dev qt4-linguist-tools qt4-qmake x11proto-core-dev
  x11proto-fixes-dev x11proto-input-dev x11proto-kb-dev x11proto-record-dev
  x11proto-xext-dev xorg-sgml-doctools xtrans-dev
Önerilen paketler:
  codeblocks eclipse g++-multilib g++-4.8-multilib gcc-4.8-doc
  libstdc++6-4.8-dbg glibc-doc libgcrypt11-doc firebird-dev libmysqlclient-dev
  libpq-dev libsqlite0-dev libsqlite3-dev qt4-dev-tools qt4-doc unixodbc-dev
  libstdc++-4.8-doc libxcb-doc libxext-doc
Tavsiye edilen paketler:
  libx11-doc libqt4-opengl-dev libqtwebkit-dev
Aşağıdaki YENİ paketler kurulacak:
  build-essential cmake cmake-data g++ g++-4.8 libX11-dev libc-dev-bin
  libc6-dev libcurl3 libgcrypt11-dev libgpg-error-dev libpthread-stubs0-dev
  libqt4-dev libqt4-dev-bin libqt4-qt3support libstdc++-4.8-dev libxau-dev
  libxcb1-dev libxdmcp-dev libxext-dev libxfixes-dev libxi-dev libxtst-dev
  qt4-linguist-tools qt4-qmake x11proto-core-dev x11proto-fixes-dev
  x11proto-input-dev x11proto-kb-dev x11proto-record-dev x11proto-xext-dev
  xorg-sgml-doctools xtrans-dev zlib1g-dev
0 paket yükseltilecek, 34 yeni paket kurulacak, 0 paket kaldırılacak ve 0 paket yükseltilmeyecek.
31,5 MB/32,5 MB arşiv dosyası indirilecek.
Bu işlem tamamlandıktan sonra 107 MB ek disk alanı kullanılacak.
Devam etmek istiyor musunuz? [E/h] h
Vazgeç.

Derleme Olayı:

Kod:
mkdir build
cd build
cmake ..
make [-jX]

Derlenmiş Dosya/Dosyaların Kurulması Olayı:

Kod:
sudo make install

Not:

Eğer sudo make install komutu başarılı olamazsa, dizindeki INSTALL dosyasının root terminalle sürükleyip bırakın o sizin yerinize otomotik derlenmiş dosyaları sistem'e kuracaktır.

Yazılımın Türkçe Dil Dosyaları ;

Kod:
https://www.transifex.com/projects/p/keepassx/
web adresindedir.

SONUÇ :

Artık tüm şifrelerinizi tek bir database (veritabanı-SQL) içinde görsel olarak saklabilecek, ve .db (database) dosyasını yedekleyip defalarca kullanabileceksiniz.

Ekran görüntüsü:

keepsafe.png
 
Üst