• Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

Kuru Meyveler Biraz Daha Faydalı

Herkül

Admin
Üyelik Tarihi
4 Haz 2013
Konular
8,797
Mesajlar
29,749
MFC Puanı
17,440
Kuru Meyveler Biraz Daha Faydalı
BL5kvj.png

Kuru ya da taze meyveler, sağlığımız için her zaman önemli bir yere sahip. Fakat kuru meyveler biraz daha faydalı...

İkisi da sağlık açısından aynı özelliklere sahiptir. Meyvelerin tatlı olması bir yana, yüksek antioksidan ve lif açısından zengin olmalarından ötürü fazlaca tüketilmekleri önerilir. Farklı meyveler farklı besin öğeleri ve faydaları içeriyor olsalar da genel olarak tümünde bağışıklık sistemini güçlü tutmaya yarayan antioksidan ve lifin farklı formları bulunur.

Uzmanlar, uygun miktarda yenildiği zaman kurutulmuş meyvenin çok besleyici olduğunu belirtiyorlar. Özellikle son zamanlarda diyetisyenler, kurutulmuş meyveyi sağlıklı diyet programlarında ve programlarında sıklıkla kullanıyorlar. Tabiki taze meyve her zaman en iyi tercihtir, fakat seçim yapmanız gerektiğinde tüketim açısından diğer zararlı atıştırmalıklara göre kurutulmuş meyve en iyi seçenektir.
Ne kadar tüketmeliyiz

Tabiki kuru meyveler normal meyveler gibi hiç kalori içermeyen besin değildir. Meyveler kurutulduğunda içindeki su miktarı azalıp geriye ham katı olan kızmı kalır. Kuru meyveleri öyle gelişi güzel tüketmek gün içinde harcadığınız enerji kaloriyi geri almanıza neden olabilir. Bu yüden günlük atıştırmalık tatlı yerine tüketebilirsiniz.

Kuru meyvelerin faydaları

Sinir sistemini korur, enerji verir, kan yapımında mucizeler ortaya koyar ve sayılamayacak kadar bir sürü faydası vardır. Özellikle demir içerikleriyle diğer meyvelerden ayırt edilirler, ancak kurutma nedeniyle içerdikleri C vitaminini büyük ölçüde kaybetmişlerdir. Demir içeren diğer besinler gibi kuru meyvelerin de kan yapıcı özellikleri büyüktür. Kuru meyveler vücudumuza zarar veren kansere yol açan serbest radikallere karşı bizleri koruyor. Kanserle savaşta bizlere yardımcı olan en değerli besinler.

- Metabolizmayı hızlandırır

- İnsülini dengeler

-Bağırsak faaliyetlerini düzenler.


Kuru erik: Nefes darlığı, astım ve kalp rahatsızlıklarına karşı koruyucu etkiye sahiptir. İçerdiği zengin lif sayesinde bağırsakları temizler.

Yaban mersini: Kansere karşı vücudu koruyan enzimleri aktif hale getirmektedir. Kan şekerini düşürüp bağırsak metabolizmasını düzenlemektedir. Kalp krizi riskini azalttığı, göz yorgunluğunu giderdiği, şeker hastalığından kaynaklanan görme bozukluklarını engellediği bildirilmektedir.

Kuru kayısı: Sindirim sorunlarına iyi gelir; stresi, kansızlığı önler. İçerdiği A vitamini akne gibi cilt bozukluklarını önler. Büyümeye yardımcıdır, görme fonksiyonlarını güçlendirir, şeker hastalığının gelişimini engeller, bağışıklık sistemini korur.

Dut kurusu: İçerdiği vitminler sayesinde bir çok hastalığa iyi gelir. Beyaz dut ateş düşürücü ve idrar söktürücü etkiye sahiptir. Kara duttan elde edilen şurubun ise ağız ve boğaz hastalıklarında olumlu etkiye sahip olduğu bilinmektedir.

İncir: Sindirimi kolaylaştırır ve vücudumuzu bakterilere karşı korur. Kemik ve dişler üzerinde koruyucu etkileri vardır: incirin içerdiği kalsiyum, diğer besinlerdekine göre daha kolay sindirilir.

Kuru üzüm: İdrar arttırıcı, müshil etkilerinden dolayı sindirim problemi yaşayan bireylerde kullanımı oldukça yararlıdır. Ayrıca ülkemizde özellikle kadınlarda görülen kansızlık sorununa karşı koruyucu bir besindir. Ayrıca böbrek ve karaciğer hastalıklarında da yararlı olduğunu gösteren araştırmalar mevcuttur.

Hurma: Hurmanın içerdiği demir, kırmızı kan hücrelerinde bulunan hemoglobin sentezini kontrol eder ve özellikle hamilelikte kansızlığın engellenmesini ve bebeğin gelişimi için hayati önem taşıyan kandaki alyuvarlar dengesinin uygun hale gelmesini sağlar. Düzenli yenilmesi halinde kalp ve damar hastalıkları riskini azaltan bu meyvelerin içindeki yararlı maddelerin daha çok kabuklarında bulunduğunu kaydettiler.
 
Üst