• Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.

Lanetli Saat

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Zeynep1
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Zeynep1

¤ Cærpe di£m ¤
Kayıtlı Üye
Forum Yaşı
11 Yıl 3 Ay
Bu saati kim taşısa ölüme gidiyor. Osmanlı Padişahı III. Murat döneminde birçok devlet görevlisinin başını yakan lanetli saatin garip hikayesi:
Osmanlı zamanında 16. Yüzyıl sonları. III. Murat’ın Kapıağası Gazanfer Ağa, Padişah üzerindeki nüfusunu kullanarak külliyetli bir servet sahibi olmuştur.İşte o zamanlar İstanbul’da Rüstem Ağa isminde ünlü bir saatçi ve kuyumcu bulunmaktadır. Gazanfer Ağa bu ustaya kıymetli elmaslarla süslü bir saat yaptırmıştır. Saatin mücevherleri de kendi servetindeki birbirinden güzel ve nadide mücevherlerden seçilmişti.
Saati koynunda taşımaya başlayan Gazanfer Ağa, kısa bir süre cellada verildi. Böylece saat, celladın eline geçti. Saat, cellat mezadında Tırnakçı Hasan Paşa’ya satıldı.Kısa bir süre sonra Tırnakçı Hasan Paşa da idam olundu. Saat yine cellat mezadında Kasım Paşa tarafından satın alındı.
Saati aldıktan iki ay sonra Kasım Paşa da cellada verildi ve saat üçüncü kez cellat mezadına düştü. Saat bu kez Sadrazam Derviş paşa tarafından satın alındı. Sadraza saati kardeşi Civan Bey’e (Eğriboz Sancak beyliği yapmıştır) hediye etti.
Bir gün Civan Bey bir arkadaşıyla otururken, saati gösterip kısaca hikayesini anlattı. Arkadaşı, “Bu nasıl iş. Böyle uğursuz saat hediye alınır mı” deyince, Civan bey, hançeriyle saati parçalayıp denize attı.
Bu sırada bulundukları yere bir atlı geldi. Atlı, Civan Bey’e görevinden azledildiğini tebliğ etti. Civan Bey, “Azlimizi gerektiren bir şeyimiz olmadı” dedi ve haberci şöyle karşılık verdi:
Beyim, ağabeyiniz Sadrazam Derviş Paşa idam olundu. Sizin idamınız için de ferman çıkıp Bostancıbaşılara gönderildi, ama sonra şefaatçileriniz himmet ettiler. İkinci bir ferman ile ben gönderildim ve idamınızla görevlendirilenlere ancak yarım saat önce yetişebildim.
Bu olayı aktaranlara göre, ikinci fermanı getiren adam, idam fermanını uygulayacak olanlara Civan Bey saati kırdığı anda yetişmişti!

Geri