• Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

Lezzetli ve Sağlıklı Yaz Meyveleri

Peony

Onursal Üye
Üyelik Tarihi
9 Şub 2015
Konular
12,075
Mesajlar
34,903
MFC Puanı
57,450
Birbirinden lezzetli ve birbirinden renkli yaz meyveleri… Şeftali kayısı üzüm çilek… Her birinin vücuda sağladığı ayrı bir fayda var. Tabii miktarını aşmamak kaydıyla; çünkü doğru miktarda yenilmeyen meyveler fazla kiloya dönüşebiliyor. Bir porsiyon meyvede neredeyse ekmekteki kadar karbonhidrat bulunuyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Aslı İçingür Güler yaz meyvelerinin sağladığı faydalar hakkında şunları söylüyor:


ÜZÜM
Yaz aylarında bolca tüketilen üzüm şeker bakımından oldukça zengin. Bunun yanında içeriğinde bulunan antosiyaninler ve flavonoidler antioksidan özelliğini arttırıyor. Kan pıhtılaşmasınıkötü kolesterol olarak bilinen LDL kolesterolün oksitleyici etkisini önlemeye yardımcı oluyor. Bu sayede kalp ve kan dolaşımı hastalıklarını da önlüyor. Üzüm yüksek miktarda su ve lif içeriyor. Bu da karaciğer ve bağırsak temizlenmesine destek oluyor. Özellikle siyah üzüm iltihap önlemeye yardımcı olan kuersetin içerdiğinden kalp ve dolaşım sisteminin düzenli çalışmasını sağlıyor ve sindirim sistemini destekliyor. Şeker içeriği yüksek olduğu için miktarı çok fazla abartmamak ve porsiyonu 15 adet taze üzümle sınırlandırmak gerekiyor.

KAYISI
İçerdiği lif miktarı kayısının diyetlerde olmazsa olmaz meyveler arasında yer almasını sağlıyor. Yüksek karotenoid içeriğiyle kayısı adeta bir gençlik iksiri görevi taşıyor. Bağışıklık sistemini destekliyorcildi koruyor. Ayrıca içeriğinde en güçlü antioksidanlardan biri olan likopen bulunduruyor. Likopen de damarlarda yağ birikmesini önlüyor. Günde 4 adet taze kayısı tüketmek vücut için yeterli.

YABAN MERSİNİ
Son zamanlarda bilim dünyasını heyecanlandıran besinlerden biri yaban mersini. Beyni genç tutmaya yardımcı bazı maddeler içeriyor ve antosiyaninden zengin. Yaban mersini ayrıca kan dolaşımını hızlandıran ve yaşlanmaya karşı koruyan güçlü bir antioksidan içeriyor. Antosiyanin C vitaminin etkisini artırarak kolajeni destekleyip cildi güzelleştiriyor. Önemli bir pektinin kaynağı olan yabanmersini bu özelliği sayesinde kolesterol oranını düşürüyor. Günde 2- 3 yemek kaşığı yaban mersini tüketebilirsiniz.

BÖĞÜRTLEN
Muhteşem bir C vitamini kaynağı olan böğürtlen ayrıca E vitamini de içeriyor. Cildin erken yaşlanmasına ve kalp hastalıklarına sebep olan serbest radikallerin etkisini yok etmeye yardım ediyor. Böğürtlen vücut enfeksiyonlarıyla savaşan aspirinin içinde bulunan aktif madde salisilatın doğal kaynağıdır. Günde yarım bardak böğürtlen yiyerek kendinize bu faydaları sağlayabilirsiniz.

KAVUN
Şeker miktarı en yüksek olan meyvelerden biri de kavun. Şeker hastalarının ve insülin direnci olan kişilerin tüketmesini önermediğimiz bu meyve bol miktarda C vitamini ve beta karoten içeriyor. Her ikisi de doğal yaşlanma karşıtı hücreleri yenileyici ve geliştirici özelliklere sahip. Aynı zamanda kavunbağışıklık sistemini ve kan dolaşımını destekliyor. Kavun yüksek kan basıncını ve kötü koleterolü düşürebilen potasyum içeriyor. Günde bir dilimden fazla tüketilmesi içeriğindeki şeker miktarı nedeniyle önerilmiyor.

KARPUZ
Bol miktarda su ve C vitamini içeren karpuz sindirimi kolaylaştırıyor ve bağırsakların çalışmasına yardımcı oluyor. Bol miktarda likopen içeren karpuzun kanserden koruyucu etkisi var. Kalp fonksiyonlarının ve tansiyonun düzenlenmesini sağlıyor. Tüm meyveler arasında en düşük enerjiye sahiptir. 100 gr'ında 26 kalori var. Zayıflama diyetlerinde miktarı çok fazla abartılmadığı takdirde gönül rahatlığıyla tüketilebiliyor.

KİRAZ
Yazın herkesin severek tükettiği bir meyve olan kirazın içeriğinde bol miktarda C vitamini bulunuyor. Vücudun bağışıklığını destekleyen antosiyanin gibi flavonoidlerden zengin bir meyvedir. Ayrıca eklem ağrılarını rahatlatmayı ve göz hastalıklarına karşı korumayı sağlayan güçlü bir iltihap önleyici madde olan kuersetin içeriyor. Anti kanserojen özelliği olan bitki kökenli kimyasal elajik asit bakımından da zengin bir besindir. Ayrıca kiraz vitaminiyle virüslere ve bakterilere karşı savaşmaya yardım ediyor. Günde 12 adete kadar kirazı gönül rahatlığıyla yiyebilirsiniz.


ÇİLEK
Kırmızı denildiğinde ilk akla gelen meyve olan çilek kolajen üretimi için önemli. Mükemmel bir C vitamini kaynağıdır. C vitamini de yaraların iyileşmesinde önemli bir rol oynuyor. Diş eti hastalıklarını engelliyor. Çok güçlü anti kanserojen özelliğe sahip elajik asit içeriyor. Psikolojiye en iyi gelen meyvelerden biri olan çilek bol lif içeriğiyle de kabızlığı önlüyor. Günde 10 adet çilek sağlığınız için yeterli.

İNCİR
Muhteşem bir lif kaynağı olan incir ayrıca sinir iletiminde görevli ve ruh halini dolaylı olarak etkileyen B6 vitamini içeriyor. Yüksek lif oranıyla kalp hastalıkları riskini azaltıyor. Toksinlerden arınmaya yardımcı oluyor. İyi bir potasyum kaynağıdır. Bu sayede kalp sağlığını koruyor. Zayıf hafızayı güçlendiriyor aşırı stresten kurtulmayı sağlıyor. Kabızlık sorunu için kullanılan en iyi kaynaklardan bir tanesi. Günde küçük bir adet taze incirden fazlası yarar yerine kiloya neden olabiliyor.

Yaz aylarında en çok tercih edilen meyvelerden biri de şeftali. Ancak fazla yenilmesi kabızlığa neden olurken içeriğinde bulunan maddeler vücudu yenileyerek bağışıklığı kuvvetlendiriyor. Hazmı kolaylaştırıyor ve böbrekler için yararlı bir meyvedir. Günde 1 adet şeftali yemeniz yeterli.
 
Üst