• Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

Liçi

Üyelik Tarihi
16 Nis 2013
Konular
2,230
Mesajlar
3,948
MFC Puanı
50
Liçi - Liçi Bitkisi - Liçi Bitkisi Özellikleri



Liçi (Litchi chinensis) (Çince: 荔枝 liçi, İngilizce: lychee, litchi, laichi veya lichu), başlıca olarak Çin'in güneyinde yetişen bir meyve. Geçmişte kral meyvesi olarak anılmış olan bu meyve Çin'de vergi olarak da halktan toplanmıştır.

260px-Lychee.jpg


Morfolojik özellikleri

Liçi ağacı, yaklaşık 15-20 m boyuna ulaşan, dört mevsim yeşil kalan bir ağaçtır. Meyvesi 3-4 cm uzunluğunda, yaklaşık 3 cm çapındadır. Kabuğu pembemsi kırmızı renkli ve serttir. Acımsı olan ve yenilmeyen kabuğu, oldukça incedir ve kolayca soyulur. Meyvesi yarı saydam-beyaz, üzüme benzer yumuşak kıvamda ve tatlıdır. Çekirdeği yaklaşık 2 cm uzunluğunda, 1-15 cm çapında, sert ve parlak kahverengidir. Çekirdeği hafifçe zehirlidir ve yenilmez.

Yetişme dönemi

Liçi meyvesi, çiçek açmasından yaklaşık 100 gün sonra, Temmuz - Ekim ayları arasında olgunlaşır. Liçi, C vitamini açısından oldukça zengindir.

Yetiştiği coğrafya

Liçi meyvesi Çin dışında, Hindistan, Vietnam, Filipinler ve Endonezya'da da yetişir.Ülkemizde ise yanlızca Mersin ve ilçelerinde yetişir.

Alt türleri

"Litchi chinensis"in iki alt türü vardır:
Çin ve Hindiçin'de yetişen Litchi chinensis chinensis ile
Endonezya ve Filipinler'de yetişen Litchi chinensis philippinensis.
 
Üst