• Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.

Mekanik Diskler'de "Bad Sector" Asla Küçümsemeyin.....!

TRWE_2012

لِيَغْفِرَ لَكَ اللّٰهُ مَا تَقَدَّمَ مِنْ ذَنْبِك
Moderatör
Forum Yaşı
6 Yıl
Merhabalar

Son bir hafta'dır, 14 senelik dizüstü bilgisayarım olan "HP Compaq Presairo C700 Notebook PC'in" sistem disk'i "Fujitsu" markalı S-ATA I arayüzlü , 5400 RPM, 8192 KB'lık disk tampon belleğine sahip mekanik disk'in bad sector'den kaynaklı türlü türlü sorunlarla uğraşmaktayım.İşletim sistemi kullanılırken, daha önce hiç karşılaştığım sistem sorunları ile karşılaştım.

Bu sorunları şöyle sıralayabilirim.

1.Sistem çalışırken, ani'den sistem'in donması
2.Ansızın "Page In Kernel" hatası (NT Çekirdeğinin çalışmayı durdurması)
3.Disk birleştirme yazılımı ile diski birleştirirken, ansızın çıkan G/Ç geçişleme hatası ve ardından bir BDDOS (sizin bildiğiniz mavi ekran hatası)

Resmen , sistemin diskiyle bir meydan savaşındayım...Bir ben hale yapıyorum, ardından diskin karşı hamlesi geliyor.Bu sürekli savaş alanından bazı ekran görüntüleri aşağıda , incelemenizi şiddetle tavsiye ederim ki , sizin böyle bir durum'da yapmanız gerekeni tek basit bir cümle'de özetleyeceğim...

Savaş Meydanın'dan Görüntüler....

5.png
6.png
Sisteminiz'de bozuk sektör olduğunu öğrenmenin en basit ve zahmetsiz yolu , Windows check disk yazılımını sizin bildiğiniz MS-DOS komut istemi adı ile "chkdsk.exe" iç komut ile öğrenebilirsiniz.

Bunun için komut satırına
Kod:
chkdsk sürücü_harfi: /r /f /x
yazın.Bu komut istemi , disk'in tanımlı işleçleri tanımsız yapacak, beş adım taramadan sonra , geçiş işleçleri yeniden yeni durum'a göre tanımlayacaktır.

Tabii bu durum'da bad sector oluşumunu D:\ kök sürücüsünde tesbit ettikten sonra bu baş belasından nasıl kurtulacağımı biliyordum.Bunun için uzman pc kullanıcıların (kurt versiyon Windows PC kullanıcı modeli) kullandığı, normal pc kullanıcılarının varlığından haberdar olmadığı "BİR BAD SECTOR ONARMA" yazılımı olan "DRevalitize" yazılımını kullandım.

Yazılımla 160 GB'lık mekanik diskin taratılması (yaklaşık süre ; 1 saat 35 dakika 21 saniye)

7.png

Yukarıdaki ekran görüntüsünde görüldüğü üzere, sistem diskin'de;

11 adet Delay Sector (Erişim süresi > 100 ms'in üzerinde geç okunabilen kümler) ki bunlar diski "zayıf" noktaları'dır.
1 adet Bad Sector kaldı (daha önce bu yazılım'la 10 adet bad sector'u onardım yani kümeleri geri aldım) ancak bunu geri alamadım.

8.png

Bu sektörü geri alamıyordum.Çünkü bu sektör, "YAZILIMSAL KARAKTERLİ DEĞİL" , "FİZİKSEL KARAKTERLİ" idi ve benim diskim'de CRC (Döngüsel Veri Artıklık Denetim) Hatası veriyordu.

Bu durum'u SMART Verilerin'de çok rahat bir biçimde görmek mümkündür.

9.png
Yukarı'daki ekran görüntüsü de verilen yazılım "free" ve "yazılımın SDD desteği olan" , rus yazılımı 'dır.Bu yazılım'da kırmızı ile gösterilenlerden, alt'da olan fiziksel bad secktorlerin varlığını gösterir.Üstteki ise, diskin verileri denetlerken, CRC kaydı.Bu kayıt sıfır'dan farklı ise sisteminizde fiziksel bad sector'un olduğunun en kesin göstergesidir.

Sonuçta 21,4 GB'lık % 96'sı sağlam disk bölümünü D:\ kök sürücü bölümünden ayırmak zorunda kaldıım.Ne kadar kötü bir durum bu....Sağlam 21,4 GB'lık alanın hasarlı %3'lük küçük bir kesimi için sağlam %96'lık bölüm (sağlam) kullanılanamıyor.

10.png

SONUÇ'TA.....

Fiziksel bad sektor yüzünden 160 GB (2'lik taban'a göre 149,05 GB)'lık diskin son disk düzen durumu aşağıdaki gibidir.

11.png

Bu disk ile , gidebildiğim kadar gideceğim.Çünkü bir amacım var.Eğer disk'de ani bir ölüm olayı olmaz'sa bilişim tarihin'de şirket bilgisayarları hariç ilk defa bireysel ev kullanıcısı bakımından disk kullanımında 60 bin saat'i geçen ilk bilgisayar kullanıcısı olarak, "GİNES REKORLAR" kitabına bireysel başvuru'da bulunacağım.....

Şuan diskin saati ;

12.png
52247 saat de..... 60 bin'ne kabaca 8000 saat kalmış durum'da.....

Son düzenleme:
Geri