• Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

Merkel, kritik o sorulara ne cevap verdi?

Üyelik Tarihi
7 Eki 2012
Konular
154
Mesajlar
168
MFC Puanı
40
erdogan_merkel_ile_ortak_aciklama_yapti13618033530_h994714.jpg



Almanya Başbakanı Angela Merkel, Türkiye'nin AB müzakere sürecinin ''sonucu açık'' bir süreç olduğunu belirterek, ''Benim tam üyelik konusunda tereddütlerim var. Fakat bu süreci devam ettirmek istiyorum'' dedi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Almanya Başbakanı Angela Merkel, Başbakanlık Merkez Bina'daki başbaşa ve heyetlerarası görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.
Merkel, burada yaptığı konuşmada, Erdoğan'ın dostane kabulü için teşekkür ederek, ''Heyetimle birlikte, bu seyahatim sırasında Ankara'dan fazlasını gördüm. Çok etkileyici bir ziyaret oldu'' dedi.
Türkiye'de görev yapan Alman askerlerini de ziyaret ettiğini belirten Merkel, ''Onlar, Suriye'deki çatışmalar kapsamında güvenlik konusunda bazı endişeler bulunduğu için Türkiye'deler. Burada NATO kapsamında destek olmayı çok önemsiyoruz'' diye konuştu.
''Eski Almanya'yı konuşmak gerekirse, Türkiye her zaman Soğuk Savaş döneminde güvenilir bir partnerdi. Belki bir ölçüde biz de bunun karşılığını verebiliriz ittifak kapsamında'' ifadesini kullanan Merkel, iki ülke arasında çok yakın ilişkiler bulunduğunu, ekonomik ilişkilerin de iyi bir seviyede seyrettiğini, ancak daha da geliştirilebileceğini kaydetti.
Erdoğan'la birlikte dini cemaat temsilcileriyle de görüşeceklerini ve hükümetlerin dini cemaatlerle işbirliğini ele alacaklarını belirten Merkel, ''Biz tüm dini cemaatlerin, hem Almanya hem Türkiye hem de diğer ülkelerde özgürce faaliyet göstermelerini arzu ediyoruz'' dedi.
Federal hükümet olarak Nasyonel Sosyalist Yeraltı (NSU) örgütünün işlediği cinayetleri açıklığa kavuşturmak için ellerinden geleni yaptıklarını ifade eden Merkel, ''İddianame yayınlandı ve bu konuda sorumlulardan hesap sormak, yapıları ortaya çıkarmak için her şey yapılıyor'' dedi. Merkel, Almanya'nın terörle ve PKK ile mücadele konusunda da elinden geleni yapacağını vurguladı.
Türkiye'deki Alman vakıflarının rahat çalışabilmesi konusunun da ele alındığını belirten Merkel, ''Türk-Alman üniversitesi konusunda ilerlemeler kaydediyoruz. 2013-2014 sonbahar döneminde ilk derslerin başlayacağını ümit ediyorum'' dedi.
Merkel, temaslarında Türkiye'deki yeni yargı paketi, gazetecilerin özgürce çalışabilmeleri ve uzun tutukluluk sürelerinin de gündeme geldiğini kaydetti.
''Tam üyelik konusunda tereddütlerim olmasına rağmen...''
Türkiye'nin AB sürecinin de ele alındığını ifade eden Merkel, ''Ben tutumumu yineledim, bu sürecin ilerlemesini arzu ediyoruz, Türkiye'nin tam üyeliği konusunda tereddütlerim olmasına rağmen... Fakat şunu da tekrar ifade ettim, Ankara Protokolü'nün uygulanması konusunda ilerlemelere ihtiyacımız var, aksi taktirde açılabilecek fasılların sayısı sınırlı kalır. Fakat bir fasıl açabilirsek, en azından bir adım atmış oluruz'' diye konuştu.
Türkiye ile Almanya arasındaki ilişkilerin çok sayıdaki Türk asıllı Alman vatandaşı açısından da önemli olduğunu belirten Merkel, ''Almanya'da yaşayan insanlar iki ülke arasında köprü oluşturuyor. Almanya Başbakanı olarak Türkiye kökenli insanların Almanya'da her Alman gibi yaşayabilmesine önem atfediyorum, özgürce, emniyet ve güven içinde'' dedi.
''Öncelikle bir faslın açılması iyi olacak''
Merkel, Milliyetçi Demokrat Parti'nin (NPD) yasaklanmasının gündemde olduğu Almanya'da, federal hükümetin bu yasaklama için başvuruda bulunup bulunmayacağının sorulması üzerine, ''Mart ayının sonuna kadar federal hükümet olarak karar vereceğiz, henüz bu konuda karar vermedik'' dedi.
Bir Alman gazetecinin, Türkiye'nin AB müzakere sürecinde ''Bölgesel Politikalar'' faslı ötesinde de fasılların açılmasına destek verip vermeyeceğini sorması üzerine Merkel, ''Bu fasla değindim, fakat Sosyal Politikalar faslı ve Kamu İhaleleri faslı da var. Türkiye ve AB arasında bunların koşullarının sağlanması şu anda görüşülüyor. Fakat yeni bir fasıl açılmadı uzun süredir, öncelikle bir faslın açılması iyi olacak, sonra adım adım ilerlenecektir. Söylediğim gibi, yine Ankara Protokülü'nün imzalanması da şu an için gerçekleşmedi'' yanıtını verdi.
Almanya Başbakanı Merkel'e, ''Siz bir gün Türkiye'nin AB'ye tam üye olacağına inanıyor musunuz?'' sorusu da yöneltildi. Merkel, buna yanıt olarak, ''Biz sonucu açık bir müzakere süreci gerçekleştiriyoruz. Bu konuda AB'de anlaşmaya varıldı. Yani sonucu henüz belli değil. Ben bir çok defa söyledim, benim tereddütlerim var tam üyelik konusunda. Fakat bu süreci devam ettirmek istiyorum anlaşıldığı üzere'' dedi.
''PKK konusunda hassasız''
Türkiye ve Almanya arasındaki suçluların iadesi anlaşması hatırlatılarak, son dönemde Paris'teki cinayet ve ABD'nin Ankara Büyükelçiliği'ne yönelik saldırı düşünüldüğünde, Alman istihbaratında bir güvenlik zaafiyeti olup olmadığının sorulması üzerine Merkel, ''Bir iade talebi olduğunda bu talepler çok hassas ve dikkatlice inceleniyor. Bu konuda bazı mahkeme kararları var, örneğin tutukluluk ya da hükümlülük koşullarına bakılıyor ve Türkiye'de ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası olacaksa, mahkemeler iadeyi kabul etmeyebiliyor. Fakat kurum temelde çok iyi çalışıyor'' diye konuştu.
''NSU örgütünün işlediği cinayetlerin açıklığa kavuşturulmasında bazı eksiklikler yaşandı'' diyen Merkel, bu durumdan bazı sonuçlar çıkarılması gerektiğini, artık aşırı sağcı örgütlerle ilgili merkezi veritabanları kullandıklarını söyledi.
Terörle mücadele konusuna değinen Merkel, ''Terörle mücadele konusunda elimizden gelen her şeyi yapacağız. İçişleri bakanlıkları müsteşarlarımız yılda iki kez bir araya gelip bilgi alışverişinde bulunacaklar. Bu bilgi alışverişini çok daha yoğun bir şekilde sürdürmek istiyoruz'' dedi.
Merkel, Türkiye'nin PKK'ya ilişkin yürüttüğü sürece ilişkin olarak da, ''Biz PKK temsilcilerinin, üyelerinin terör faaliyetlerine katılmak amacıyla başka adlar altındaki örgütlerde de çalıştıklarını biliyoruz, bu konuda çok hassasız, şüpheleri takip ediyoruz'' ifadesini kullandı.
''Anastasiadis'in siyasetinin nasıl olacağını bilemiyorum''
Güney Kıbrıs Rum Kesimi'nde liderin değişmesinin Türkiye'nin AB sürecini nasıl etkileyeceğine dair soru üzerine Merkel, şöyle konuştu:
''Şu anda yeni başkanın siyasetinin nasıl olacağını bilemiyorum. Açıklığa kavuşturulması gereken birçok zor soru var. Örneğin Kıbrıs'ın Avro üyeliğiyle ilgili. Önümüzdeki haftalarda bunları ele alacağız. Fakat, bundan sonra Kıbrıs'ın Türk tarafıyla olan görüşmelerin nasıl gelişeceğini göreceğiz. İlerlemeler kaydedilmesini arzu ediyoruz. Ankara Protokolü aslında çok zor bir şey değil. Burada, AB üyeleri ile arasında ortaklık anlaşması olan ülkeler, örneğin Türkiye'nin de, üye ülkelerle iyi ilişkiler, ticari ilişkiler içinde bulunması gerekiyor. Türkiye ve Kıbrıs arasında bu henüz gerçekleşmedi.
Bu benim elimde olan bir şey değil, bu ilgili devletlerin yapacakları bir şey. Sayın Başbakan bu konuda bir rol oynayabileceğini ifade etti, Yunan hükümetinin de bir rolü olacağı gibi. Destek için elimizden geleni yapacağız, ama eyleme geçmek iki tarafın işi.''
 
Üst