• Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

“Mış” Gibi Yaşamak…

Üyelik Tarihi
11 Mar 2015
Konular
1,897
Mesajlar
3,366
MFC Puanı
15,160
“Mış” Gibi Yaşamak…


insan sosyal bir varlık. Ancak sosyalleşme ve bireyselliğin çatıştığı noktalarda ikilem yaşamak söz konusu. Kişiler farkında olmadan hayat ile bağları kopmuş daha öfkeli ve giderek kendisine yabancılaşmış bir duruma gelirler…

BAŞKALARINA GÖRE YAŞAMAK

İnsan sosyal bir varlık olarak tanımlanır ve bireyselleşme sürecinde bireyselliğini korurken aynı zamanda toplumla da uzlaşı içinde yaşar. Ancak bu dengenin bozulmasına sebep olan bazı düşünme biçimleri vardır; kişinin mutluluğunu ve özgürlüğünü ciddi biçimde baltalayan kendisi olmasına bir türlü izin vermeyen bireysel kimliğini ifade etmekten alıkoyan başkalarının memnuniyetini önceliğine alan ve kişiyi giderek yalnızlaştıran düşünce kalıplarına sahip kişilerden sözediyorum.

Bu öyle bir zorluktur ki kişiler farkında olmadan hayat ile bağları kopmuş daha öfkeli ve giderek kendisine yabancılaşmış bir duruma gelirler.

’Başkalarının ne dediği’ ne göre yaşayanlardan başkalarının kendisi hakkında sürekli yargıda bulunduğunu düşünüp ona göre davrananlardan sürekli dış referanslarla hareket edenlerden kendisine ait bir fikri ve inisiyatifi ortaya koymaktan çekinen kişilerden bahsediyorum.


Her girdikleri ortamda sınanma kaygısı yaşayanlar girdikleri ortamlarda sürekli performans göstermesi gerekiyormuş gibi düşünenler sürekli onay alma beklentisi ile yaşayanlar için hayat gerçekten de çok zor olmalı.

İnsanları kırmaktan korkmak hayır diyememek olumsuz bir duygusunu dile getirememek “Herkes beni sevsin” diye beklemek. Tüm bu davranışların temelinde yatan kaygı ise; ’Yalnız kalmaktan korkmak’.

Bu kişilerin öykülerine bakıldığında genellikle ebeveynlerinde benzer özellikler bulunmakta ya da ebeveyn ile güvenli ilişkinin kurulamamış olduğu anlaşılmakta.



Kişinin kabul görmeyeceği düşüncesi nedeniyle kendi rengini ortaya koymaktan kaçınması reddedilmekten korkması küçük düşme kaygısı sevilmeyeceği endişeleriilgi gösterilecek birisi olmadığı düşüncesi insanların kendisinden uzaklaşacağı ve yalnız kalacağı gibi hatalı düşünceler ve yanlış inançlar kişinin hayatını olumsuz yönde etkilemekte ve yönetmektedirler.

Bu kişiler giderek sosyalleşmekten kaçınmakta çevresindeki insanlar ile ilgili yanlış ve hatalı yorumlar yapmakta insan ilişkileri bozulabilmekte en sonunda da yalnızlaşma ve depresyon ile sonuçlanan bir durum ortaya çıkmaktadır.

Burada ironik olan şudur; genellikle başkalarının kendisi hakkında ne düşündüğü konusunda ’falcılık’ yapıp ona göre hareket edenler aslında kendi düşündükleri şeyi karşısındakine yansıtıp sanki onun düşüncesiymiş gibi algılamaktadırlar. Bu insan ilişkilerindeki bir yanılsamadır ve böyle yaşamaya çalışmak çok zordur.

Yeni tanıştığı insanların olduğu bir ortamda kişinin; “Ben söze başlarsam kimse söylediklerime ilgi göstermez” düşüncesiyle suskunluğu tercih etmesi tamamen kendi ürettiği düşünce ile ilgili bir durumdur ancak bunu karşı taraf düşünüyormuş gibi algılar. Bu yansıtmaları sık sık kullanan kişiler ilişkilerinde de ciddi zorluklar yaşarlar.

Düşünce şemaları erken yaşlardan itibaren yanlış örgütlenmiş olduğu için kişiler arası ilişkilerde objektif olarak anlama yorumlama ve tepki verme davranışları gösteremezler. Bir dönem böyle davranmanın doğru birşey olduğunu öğrendiğinizdenuzun zamandır böyle davranıyor olabilirsiniz ancak kabul edersiniz ki hayatınıza ağır bedelleri oldu.

Bu durumun üstesinden bir uzman desteği alarak gelmek mümkündür. İnsan olduğumuzu unutmadan insan olmaya izin vermek yaşadığımız gezegende herkesin elinden geldiğince yaşamaya çalıştığını düşünmek gerek. Monteigne; “Her insan varoluşumuzun bütün biçimlerini içinde taşıyor” demiş doğru söze ne denir?
 
Üst