• Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

Muhabbet Kuşu Ele Alıştırma

vioLeta

Özel Üye
Üyelik Tarihi
29 Tem 2015
Konular
946
Mesajlar
1,610
MFC Puanı
540
Muhabbet kuşunuzla aranızda bir bağ kurmak istiyorsanız, buna el eğitimi vererek başlayabilirsiniz.

1. Güvenini kazanın. Muhabbet kuşunuz sizin varlığınıza alıştıktan sonra kafesin kapısını yavaşça açın. Elinizi yine yavaş bir şekilde kafesin içine sokun. Kafesin tabanına koyun ve hareket ettirmeden öylece bekleyin.

Kuşunuz korkup, kanat çırparak kafesin içinde çılgınca uçuşabilir. Sakin bir ses tonuyla muhabbet kuşunuzla konuşarak onu rahatlatmaya çalışın. Bu işlemi 10’ar dakikadan günde 3 kez tekrarlayın.

Bir kaç gün sonra kuşunuz, elinizin kafesin içinde olmasının korkulacak bir şey olmadığını anlayacaktır.

2. Elinizi muhabbet kuşunuza doğru yaklaştırın. Hergün biraz daha yaklaşın ve sonunda ayaklarına dokunun. Sadece ayağanı çekip sizden birazcık uzaklaşıyorsa bu iyiye işaret! Fakat kafesin içinde ordan oraya uçuyorsa sizden korktuğu anlamına gelir ve başa dönerek birinci adımdan tekrar başlamalısınız.

3. Avcunuza yem veya dal darı koyarak elinizden yemesini sağlayın. Sabırlı olun. Kuşunuz yemeye karar verene kadar elinizi kuşun önünde tutarak bekleyin.
Eğer yemezse elinizi yavaşça kafesten çıkarın. Acıkmasını bekleyin ve daha sonra tekrar deneyin.

4. Muhabbet kuşunuzu rahatça elininize çıkıp yem yemeye alıştırdıktan sonra işaret parmağınızı bir tünek gibi yapın. Kuşun göğsüne doğru baskıyı hafifçe arttırarak ittirin ve kuşun parmağınıza çıkmasını sağlayın.

Muhabbet kuşunuz artık elinizde! Parmağınızı hareket ettirmeyin. Eğer kuşunuz tedirgin görünüyorsa, kendisi uçmaya karar vermeden siz onu tüneğe geri bırakın. Bu işlemi günde 3 kere tekrarlayın.

Elinize çıkarken ona “çık” diyin. Eğer bu kelimeyi her seferinde söylerseniz, kuşunuz da ezberleyip her parmağınıza çıkışında “çık” diyecektir. Bu hareketinin ardından hemen onu sevdiği bir yiyecekle(dal darı) ödüllendirin.

Muhabbet kuşunuzun parmağınıza çıkma eğitimi uzun sürebilir. 10 denemenizin 9unda parmağınıza çıkıyorsa bu işlemi başarıyla tamamlamışsınız demektir. Bu aynı zamanda size güvendiğini gösterir.

5. Muhabbet kuşunuz parmağınızın üzerindeyken elinizi kafesin içinde hareket ettirin. Kuşu tüneğe bırakıp tekrar alın. Sonra başka bir tüneğe bırakın. Bir tünekten diğer tüneğe taşıyın.

Bu işlemleri uygularken muhabbet kuşunuzla konuşmayı unutmayın. Elinize çıkarken “çık” komutunu, inerken “in” komutunu verin. Söylediğiniz kelimeler doğrultusunda hareket etmesi ancak bol tekrarla olur.

6. Kuş elinizdeyken kafesten dışarı çıkarmaya çalışın. Eğer uçuyor ve kafesin içinde kalmak istiyorsa, zorlamayın. Bir süre bekleyin ve daha sonra tekrar deneyin.

7. Muhabbet kuşunuzun elinizde, omuzunuzda, kafanızda oturmasına izin verin. Odanın içinde gezinin. Bunlar aranızdaki bağı daha güçlendirecektir.





İpuçları:

– Ani hareketlerden ve yüksek sesle konuşmaktan kaçının.

– Hafif çalan bir müzik kuşunuzun sakinleşmesine yardımcı olur.

– Muhabbet kuşunuza aynı anda birden fazla şey öğretmemeye çalışmayın.

– Kedi, köpek ve küçük çocukları kuşunuzdan uzak tutun.

– Eğitim boyunca sabırlı olun. Bir adımı tamamlamadan bir sonrakine geçmeyin.

– Yavru muhabbet kuşlarının eğitilmesi yetişkinlere göre daha kolaydır.

– Aynı anda birden fazla muhabbet kuşunu eğitmek zordur. Bu yüzden eğitim sırasında kuşlarınızı farklı kafeslere koyun.

– Muhabbet kuşunuza sakin ve nazik bir ses tonuyla konuşun. Söylediklerinizi anlamasa da ses tonunuzdan arkadaşça davrandığınızı anlayacaktır.

– Kafesten dışarı çıkarmadan önce kapı ve pencerelerin kapalı ve kuşunuzun sakin olduğundan emin olun.

– Kuşunuz elinizi ısırırsa asla geri çekmeyin. Hiçbir şey olmamış, acımamış gibi davranın. Böylelikle ısırma alışkanlığından vazgeçecektir.

– Muhabbet kuşunuzu yakalamak için karanlık bir ortam yaratın. Yavaşça kuşunuza doğru yaklaşın ve üzerine ince bir tülbent fırlatın. Nazikçe kavrayın ve kafesine koyun.

– Muhabbet kuşunuzun kanatlarını asla kesmeyin, kırpmayın ya da kısaltmayın. Uçamayan bir kuşun daha kolay eğitileceğini düşünmeyin. Tam tersine uçamadığı için strese girer ve eğitimi reddeder.

– Muhabbet kuşunuzu asla avcunuzun içine almaya çalışmayın. Sinirli ve hırçın olmasına sebep olur.

 
Üst