• Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

Muhabbet Kuşu Kumu

vioLeta

Özel Üye
Üyelik Tarihi
29 Tem 2015
Konular
946
Mesajlar
1,610
MFC Puanı
540
Muhabbet kuşlarına sindirimi kolaylaştırmak için kuş kumu verilir.


Muhabbet kuşları tarafından yutulan kuru taneli tohumlar ilk olarak kursağa gelir. Kursakta, salgıların etkisiyle yumuşayan besinler taşlığa geçer.

Taşlık, kuş tarafından yutulan besinlerin iyice öğütülmesini sağlayan kısımdır. Taşlığın kasılması, besinlerin kumlar arasında sıkışarak ezilmesine ve sindirime hazır hale gelmesini sağlar.

Fakat bu kum zamanla aşınarak öğütme görevini yerine getiremeyecek kadar küçülür. Bu durumda muhabbet kuşuna kuş kumu verilmelidir.

Verilmediği takdirde her ne kadar kaliteli besinle beslenmiş olursa olsun bunları sindirip özümleyemeyeceğinden bu besinlerden yararlanamazlar.

Formüle edilmiş, ufak kabuklu tohumlarla beslenen kuşlar için kum gerekmeyecektir. Yiyeceklerin sindirimi için, bir kuşun, kolay sindirilebilir gıdalarla (meyve ve sebzeleri kapsayan) dengeli beslenmesi daha uygun olur.



Kum Tipleri:

Çözülebilen ve çözülemeyen iki tip kum çeşidi vardır.

Çözülebilen kum tipleri organiktir, mürekkep balığı kemiği, istiridye kabuğu bu tip kuma örnek olarak gösterilebilir. Bu kum tipi, tohumların sindirimine yardımcı olur. Kalsiyum ve mineral kaynağı olarak yararlıdır.

Mürekkep balığı kemiği:

Mürekkep balığı kemiği, kalsiyum ve mineral içermekte olup gaga sağlığına da yardımcı olmaktadır. Muhabbet kuşları gagalarını mürekkep balığı kemiğine sürterek uzamasını engellerler.

Piyasada “gaga taşı” adı altında satılmakta olan, kireç veya alçıdan yapılmış taşlardan kesinlikle almayınız. Bunların hiçbiri doğal değildir ve kuşunuza zarar verir. Mürekkep balığı kemiği tam tersine gerçek mürekkep balığının kemiği olduğu için organiktir.

Çözülemeyen kum, silikatlar ve kumtaşları gibi küçük taşlardan oluşur ve soyulmamış tohumları sindirmekte kullanılır. Güvercin ve kumru gibi tohumları bütün olarak yutan kuşlar bu kuma ihtiyaç duyarlar. Çözülmeyen kumlar, sindirilemez ve atılana kadar vücutta kalır.



Kuş kumu faydaları:

Pankreas veya fiziksel sindirim problemleri olan kuşlarda kumların yararlı olduğuna inanılır. Yine de böyle durumlarda bir veteriner hekime danışılmasını tavsiye ediyoruz.



Kumla İlgili Problemler:

Sindirim sisteminin tahrişine veya birikmesi kursak, ön mide ve midede tıkanmaya neden olabilir.

Doğrudan ve istediği kadar kum erişimine izin verilen bazı kuşlar fazla tüketebilir, kursaklarını doldurabilir ve odacıklarını doldurarak sıkışmaya neden olabilirler. Yetersiz bir diyetle beslenen evcil kuşlar aynı zamanda, beslenme ihtiyaçlarını gidermek için de bir seferde çok fazla kum yiyebilir.

Kum Verilecekse;
Kum, dışkılardan kirlenebileceği için kafes zeminine yerleştirilmemelidir.

Eğer bir kuş bakıcısı, kumun verilmesi gerektiğini hissederse küçük bir kapta ayrı olarak vermelidir ancak kolayca tüketime neden olacağından her zaman bulundurulmamalıdır. Eğer kum verilen bir kuşun çok fazla tükettiği görülürse bir veteriner hekim tarafından kontrol edilmelidir.

Evcil hayvan mağazalarında satılan muhabbet kuşu kumlarının bir çoğu kuşlar için uygun değildir. Alacağınız kuş kumunun içinde kuş kömürü, kırmızı renkli iyotlu taneler, midye kabuğu gibi çeşitli taneler bulunmalıdır.
 
Üyelik Tarihi
7 Haz 2017
Konular
14
Mesajlar
2,269
MFC Puanı
170
iyi reklam yok bunda tesekkurler emeğine sağlık :)
 
Üst