• Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

Nasıl Bir Tost Makinesiymiş Bu Arkadaş....!

TRWE_2012

Süper Moderatör
Üyelik Tarihi
2 Haz 2020
Konular
3,087
Mesajlar
5,879
MFC Puanı
20,700
FIKRA:
_______________________________________

Bir varmış bir yokmuş... Uzak ülkelerden birinin kralı bir gün iki danışmanını çağırmış ve onlara üzerinde ısı ayar düğmesi olan bir ekmek kızartma makinası gösterip bu mutfak gerecini “bilgisayar kontrollü” hale getirmek için neler yapılabileceğini sormuş.

Elektrik mühendisi olan birinci danışman “Hmmmm” diye bir kaç saniye düşündükten sonra anlatmaya başlamış:

“Isı kontrol düğmesini bir değişken dirence bağlarım; sonra makinenin içine yerleştireceğim 64 bitlik bir mikroişlemciyle ve uygun arabirimlerle bu direncin değerini ölçerim. Ölçtüğüm değeri 1 –16 arasında bir “siyahlık” derecesine ölçeklerim.Elde edeceğim değeri bir zaman tablosunda indeks olarak kullanır, zaman devresini o kadar saniye ısıtıcıyı çalıştırmak üzere programlarım” demiş ve eklemiş “Bana bir hafta süre verin, size çalışan bir prototip yapayım.”

Bir bilgisayar mühendisi olan diğer danışman,elektronik mühendisinin dar görüşlülüğü karşısında oldukça keyiflenmiş ve başlamış kendi tasarımını anlatmaya...

“Ekmek kızartma makinaları yalnızca ekmek kızartmak için kullanılmazlar” demiş. “Donmuş hamur dilimlerini ısıtmak için de kullanılabilirler.Ekmek kızartma makinelerini basit birer kızartıcı değil de gelişmiş birer kahvaltı makinesi olarak düşünmek gerekir. Yüce krallığınızdaki kullarınız bu aletle deneyim kazandıkça kızartma makinesinden daha fazla hizmet bekleyeceklerdir; örneğin sosis pişirmesini,sucuk kızartmasını, sahanda yumurta pişirmesini de isteyeceklerdir.”

“Sadece ekmek kızartan bir makine çok kısa zamanda demode olacaktır. Eğer ileriyi düşünmezsek birkaç yıl içinde sonra tasarımımızı yeni baştan yapmak zorunda kalabiliriz.”

“Bunu dikkate alarak, şimdiden akıllıca bir tasarım yapmalıyız. Öncelikle bir ‘kahvaltı gıdası’ sınıfı tanımlamalıyız. Bu sınıfın 3 alt sınıfı olmalı: Hamur işleri, et mamulleri ve yumurtalı yiyecekler. Hamur işleri sınıfı, ekmek, kek ve pasta alt sınıflarına; et mamulleri, sosis, sucuk ve salam alt sınıflarına; yumurtalı yiyecekler ise haşlanmış yumurta, omlet alt sınıflarına ayrılmalı.”

“Sosis, sucuk ve salam sınıflarına özellikle dikkat etmek gerekir çünkü bu sınıflar sizin de bildiğiniz gibi koyun ve sığır gibi diğer sınıfların özelliklerini devralmaktadır. Gördüğünüz gibi sınıf devralma özelliklerini dikkate almadan yazılacak bir program kızartma makinesinin istediğimiz gibi çalışmasını sağlayamayabilir.”

Bu nedenle program, çalıştırıldığında uygun bir nesne yaratıp bu nesneye ‘Kendini pişir’ mesajı gönderebilmelidir. Mesajın semantik kuralları doğal olarak mesajı alan nesnenin özelliklerine bağlı olacaktır.“

“Dikkat ederseniz analiz sırasında ortaya konan bir takım spesifikasyonlar, tasarım sırasında yeni bir takım tanımların yapılmasına neden olmaktadır. Bu nedenle kesinlikle ‘Nesneye Dayalı’ programlama teknikleri kullanmalıyız.”

“Öte yandan, kullanıcılar sucukları kızartırken yumurtalarının soğumasını istemeyeceği için ürünümüz paralel süreçleri de desteklemek zorunda.”

“Kullanıcı arayüzünü de bu aşamada tasarlamalıyız. Şu anda elinizdeki modelde konan yiyeceği içeri almak için kullanılan kol ve ısı ayar düğmesi yeterli esneklikten yoksun.”

“Örneğin, alet fişe takıldığında, o andan itibaren neler yapılması gerektiğini ve seçenekleri belirten bir ekran ortaya çıkmalı.”

“Yazılımın kabaca bir tasarımını yaptıktan sonra donanımın özelliklerine de karar vermeliyiz. Bence bu iş için Pentium i5 serisi bir işlemcisi ve 3000 MB belleği olan bir bilgisayar ancak yeterli olacaktır. Eğer elektronik mühendisi arkadaşımın yaptığı hatayı tekrarlayıp önce donanıma karar vermiş olsaydık bütün bu işleri 64 bitlik bir mikroişlemciyle yapmanın ne kadar zor olacağını görmek için dahi olmaya gerek yok.”
 

TRWE_2012

Süper Moderatör
Üyelik Tarihi
2 Haz 2020
Konular
3,087
Mesajlar
5,879
MFC Puanı
20,700
Burada :

Microsoft'un Hint'li Ceosunun bugün kü Windows İşletim Sistemi üretimi espirisel eleştirilmiştir.


TRWE_2012
 

TRWE_2012

Süper Moderatör
Üyelik Tarihi
2 Haz 2020
Konular
3,087
Mesajlar
5,879
MFC Puanı
20,700
Burada :

Microsoft'un Hint'li Ceosunun bugün kü Windows İşletim Sistemi üretimi espirisel eleştirilmiştir.


TRWE_2012
 
Üst